1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Çimento Fabrikasında kargaşa büyüyor
Kars Çimento Fabrikasında kargaşa büyüyor

Kars Çimento Fabrikasında kargaşa büyüyor

Kars Çimento Fabrikasında, ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek 6 işçinin iş akdinin sonlandırıldığı iddia ediliyor.

A+A-

Volkan KARABAĞ  

Merkezi İzmir’de bulunan ÇİMENTAŞ’a bağlı Kars Çimento Fabrikası’nda haksız işçi çıkartma ile gündeme geldi.

Ekonomik krizlerin gerekçe gösterilerek 6 işçinin iş akdinin feshedildiğini ileri süren işçiler Kars Çimento Fabrikası önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

İşçiler adına basın açıklaması yapan Cafer Çiftçi, “Bizler Kars Çimento Fabrikasında kimimiz 25 yıl, kimimiz 26 yıl, kimimiz ise 31 yıl hizmette bulunmuş emekçi işçileriz. Ne var ki neredeyse bir ömür fedakarla hizmet verdiğimiz iş yerimizden sorgusuz sualsiz bir şekilde kapı önüne konulmuş bulunmaktayız.” dedi.

Yetkililerden bu fırsatçılığa müsaade edilmemesini, çalışan emekçilerin bu kadar kolay gözden çıkarılmasının önüne geçilmesini talep eden Çiftçi, “İşveren fesih nedeni olarak her ne kadar ekonomik gerekçelere sığınmış ise de bu durum gerçekçi değildir. Zira 6 işçinin iş akdinin sonlandırılması ile bir iş yerinin mali tablosunun düzeleceği iddiası gerçekçi değildir. Yapılmak istenen emekliliğine sayılı günler kalmış bizlerin ekonomik nedenlerle fırsatçılık yapılarak kapı önüne konulmasıdır. Oysa ki herkes tarafından malum olduğu üzere Hükümetimiz tarafından birçok teşvik ve istihdam seferberliği düzenlenerek iş verenlere kolaylıklar sağlanmaktadır. Buradan bağlı bulunduğumuz Cimse-İş Sendikasına, Türk-İş’e, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza sesimizi duyurmak istiyoruz. Bu fırsatçılığa müsaade edilmemesini çalışan emekçilerin bu kadar kolay gözden çıkarılmasının önüne geçilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

Kars Çimento Fabrikasının bu işten çıkartmaları örtbas etmek için işten çıkarılan işçilere 3 maaş fazla tazminat ödeme talebinde bulunduğunu ileri süren Çiftçi, “Maalesef yılarca fedakarlıkla hizmet verdiğimiz işverenimiz bizlere 3 maaş fazla tazminat ödeyerek ikna etmeye çalışmakta, bu haksızlığı örtbas etmeye çalışmaktadır. Öyle ki adeta bizleri tehdit ederek mahkemeden işe iade almış olsak dahi işe başlatmayacağını açıkça bizlere bildirmiş bulunmaktadır. Bizlere karşı gösterilen bu kötü niyeti anlayabilmiş değiliz.” şeklinde konuştu.

Çiftçi, Kars Çimento Fabrikasının “ne mahkeme kararı dinleriz, ne sendika dinleriz” diyen bir kötü yönetimle yönetildiğini iddia ederek, “Herkes tarafından bilindiği üzere Kars Çimento Fabrikası yıllar evvel özelleştirilmiş olup hali hazırda yabancı sermaye tarafından işletilmektedir. Bizlerin çalıştığı dönem içinde bu fabrika da defalarca satış rekorları kırılmıştır. Bu rekorlar kırıldığında bizler gecemizi gündüzümüze katarak çalıştık ve işverene kazandırdık. Ne var ki işverenimiz ilk fırsatta ekonomik nedenleri gerekçe göstererek bizlerin iş akdini sonlandırmış ve mağdur etmiştir. Bugün itibari ile fabrika satışlarında bir sorun varsa eğer bunun suçlusu biz emekçiler değiliz. Bunun suçlusu Pazar payının kaybedilmesine sebebiyet veren yönetim kadrosudur. Bizler çalıştığımız süre boyunca taktir ve tebrik edilmiş ödüllendirilmiş çalışanlarız. Dün nasıl artı 1200 ile eksi 40 derece hizmet ettiysek bugünde aynı şekilde özverili çalışmaya devam ederken kapının önüne koyulmuş olmamız haksızlıktır. Bizler gençliğimizi tüm emeğimiz bu fabrikaya verdik. Bunun karşılığında “ne mahkeme kararı dinleriz, ne sendika dinleriz” diyen bu kötü niyetli tutumu kabullenmek istemiyoruz. Bizlerin bu onurlu mücadelesine tüm kamuoyunun desteklerin bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

“Altın Baret”in çimento sektöründe ilk kez uygulanan bir uygulamada 31 yıllık emeğine karşılık olarak ilk kez kendisinin aldığını ama bu emeğini yönetim tarafından göz ardı edildiğini sözlerine ekledi.

İşçiler yaptıkları basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

KARS ÇİMENTO FABRİKASI

1969 yılı Ağustos ayında bir kamu iktisadi kuruluşu olarak temelleri atılan Kars Çimento Fabrikası, Haziran 1976 yılında işletmeye açılmış ve aynı yıl klinker ve çimento üretimine başlamıştır. Çimentaş Topluluğu, 1996 yılı Haziran ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan satın aldığı Kars Çimento Fabrikası’nda faaliyetlerini sürdürüyor.

Kars Çimento San. ve Tic. A.Ş. Kars'a 10 kilometre mesafede, Bozkale Köyü Mevkii’nde bulunmaktadır. 475.844 metrekare alanda bulunan tesis; yılda 435 bin ton klinker kapasitesi ve 596 bin ton çimento üretim kapasitesine sahip. Gerek iç pazarda gerekse Gürcistan, Nahcivan pazarlarında ürünlerine güvenilen, talep edilen, rekabetçi bir işletmedir.

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği’nin Kontrolü Yönetmeliği (SKHKKY) ve Çimento Sanayi Çevre Deklarasyonu’nda belirtilen tüm koşulların yerine getirildiği fabrikada; buna bağlı olarak 2005 yılında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesini almaya hak kazandı.

Fabrikanın sahip olduğu Atık Bertaraf Lisansı sayesinde bölgede açığa çıkan endüstriyel ve evsel atıkların bertarafı konusunda özel ve resmi kuruluşlara hizmet veriyor.

Fabrikada TS EN ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi etkin bir şekilde uygulanmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.