1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Barajı yüzde 67 doluluğa ulaştı
Kars Barajı yüzde 67 doluluğa ulaştı

Kars Barajı yüzde 67 doluluğa ulaştı

18 Temmuz 2018 tarihinde su tutmaya başlayan Kars Barajında doluluk oranı yüzde 67’ye ulaştı.

A+A-

Volkan KARABAĞ 

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Mahmut Dündar yaptığı açıklamada, şu ana kadar 125 milyon m3 su depolanmış olan Kars Barajı marifetiyle yörenin tarım ve hayvancılığının şahlanacağını söyledi.

Barajın toplam rezervuar su depolama hacminin 182,07 milyon m³  olduğunu da hatırlatan Dündar, Kars Barajında depolanan su ile Kars ovasında 260 bin 030 dekar, Digor ovasında ise 215 bin 750 dekar olmak üzere toplamda 475 bin 780 dekar tarıma elverişli alanın cazibeli borulu sulama şebekesi ile sulanacağını açıkladı.

Kars Barajının 2018 yılı fiyatları ile yıllık 92 milyon TL tarımsal fayda ve 7 bin 241 kişiye tarımsal istihdam imkânı sağlanmasının yanı sıra 2,24 MW Kurulu gücündeki santral ile yıllık 9,76 GWh/yıl enerji üreterek ülke ekonomisine katkı sağlayacağını da belirten Bölge Müdürü Dündar: “Kars barajında depolanan suyu belirtilen 475 bin 780 dekar alana taşıyacak iletim hattı inşaatı %80 mertebesinde fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, yaklaşık 100 bin dekar alanın sulanmasını temin edecek Kars Barajı Sulaması 1. Kısım İnşaatı devam etmektedir.

Kars Barajı, merkezi kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde, temelden yüksekliği 56 metre olup, toplam maliyeti 213 milyon TL dir. Kars Barajı, sağlayacağı tarımsal gelir ve istihdam ile bölge refahını ekonomik ve sosyal olarak kalkındıracak, tarımsal ürün çeşitliliğinin artmasında etkili olacaktır. Kars Barajını, sulama ve enerji amaçlarının yanı sıra, yöre halkının dinlenebileceği, istifade edebileceği maksimum su kotunun üstündeki alanların ağaçlandırılması suretiyle piknik alanlarının da oluşturulması hedeflenmektedir. Kars Barajı sağ sahilinde yer alan rekreasyon alanındaki ağaçlandırılacak yaklaşık 60 bin metrekare alandaki teraslama çalışmaları orman teşkilatımız tarafından tamamlanmış olup, Sarıkamış’ta kar altındaki fidanların getirilmesi ile birlikte dikim çalışmalarına başlanacaktır.

YOĞUN YAĞIŞ VE KAR ERMELERİNDEN DOLAYI NORMALİN ÜSTÜNDE GERÇEKLEŞECEK AKIMLARDAN DOLAYI DERE YATAKLARINDAN UZAK DURULMALI VE TEDBİRLİ DAVRANILMALIDIR.

Kars Barajında su tutma programı çerçevesinde, gelen akımlara bağlı olarak dere yatağına belirli dönemlerde su tahliyesi gerçekleştirileceğinden ve Aras havzasındaki yoğun yağış ve kar erimesi neticesinde dere yataklarında mevsim normallerinin üstünde yüksek akımların meydana geleceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızın can ve mal emniyeti için, dere yataklarından uzak durması ve duyarlı olunması önem arz etmektedir. Konuyla ilgili tüm muhtarlıklarımız, Kaymakamlıklarımıza ve valiliğimize gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Gerekli tedbirleri alarak, suyun felaket değil, bereket olmasını sağlamak hepimizin ortak gayret ve hassasiyeti ile mümkün olabilir.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.