1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Barajı dipsavağından su tahliyesine başlandı
Kars Barajı dipsavağından su tahliyesine başlandı

Kars Barajı dipsavağından su tahliyesine başlandı

Yüzde 54 doluluğa ulaşan Kars Barajı dipsavağından su tutma programı gereği su tahliyesine başlandı.

A+A-

Ercüment DAŞDELEN

Kars Barajı tamamlanarak 18.07.2018 tarihinde su tutma işlemi gerçekleştirilerek 28 Mart itibariyle 98 milyon metreküp su depolandı ve yüzde 54 doluluğa ulaşıldı.
DSİ Kars 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, yaptığı açıklamada, Baraj Gölünde gerçekleştirilen su tutma programı gereği baraj dipsavağından su tahliyesine kontrollü bir şekilde 28 Mart 2019 tarihi itibariyle başlandığını söyledi.
Barajdan su tahliyesi öncesi, mansapta yer alan ilçe kaymakamlıklarına ve köy muhtarlıklarına, su tahliyesi nedeniyle dere yatağındaki su akışından dolayı can ve mal emniyetinin sağlanması için vatandaşların bilgilendirilmesinin istendiğini belirten Dündar, “Su tahliyesi sırasında, dere yatağı durumu dikkate alınarak kontrollü bir şekilde yapılmaktadır. Barajın toplam rezervuar su depolama hacmi 182,07 milyon m³ tür. Kars Barajında depolanan su ile Kars ovasında 260.030 dekar, Digor ovasında ise 215.750 dekar olmak üzere toplam 475.780 dekar tarıma elverişli alanın cazibeli borulu sulama şebekesi ile sulanması temin edilecektir. Kars barajında depolanan suyu belirtilen 475.780 dekar alana taşıyacak iletim hattı inşaatı %80 mertebesinde fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, yaklaşık 100.000 dekar alanın sulanmasını temin edecek Kars Barajı Sulaması 1. Kısım İnşaatı devam etmektedir” diye konuştu.
Yapımı tamamlanan Kars Barajının, merkezi kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde, temelden yüksekliğinin 56 metre, toplam maliyetinin ise 213 milyon TL olduğunu ifade eden Bölge Müdürü Dündar, şöyle devam etti: “Kars Barajı, sağlayacağı tarımsal gelir ve istihdam ile bölge refahını ekonomik ve sosyal olarak kalkındıracak, tarımsal ürün çeşitliliğinin artmasında etkili olacaktır. Kars Barajı’nı, sulama ve enerji amaçlarının yanı sıra, yöre halkının dinlenebileceği, istifade edebileceği maksimum su kotunun üstündeki alanların ağaçlandırılması suretiyle piknik alanlarının da oluşturulması hedeflenmektedir. 2019 yılında ağaçlandırma başta olmak üzere çevre düzenlemesiyle ilgili çalışmalarda ilgili kurumlarla koordinasyonlu olarak gerçekleştirilecektir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.