1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Ardahan ve Iğdır Kent Konseyleri bir araya geldi
Kars Ardahan ve Iğdır Kent Konseyleri bir araya geldi

Kars Ardahan ve Iğdır Kent Konseyleri bir araya geldi

Kars Ardahan ve Iğdır Kent Konseyleri bir araya geldi.

A+A-

Ardahan ve Kars Kent Konseyi, Belediye Başkanı Faruk Köksoy’u ziyaret etti

Ardahan kent konseyi başkanı Burak Taştan ve Kars Kent Konseyi Müdürü Hüseyin Kankılıç, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy’u makamında ziyaret etti.

Samimi ortam da geçen sohbette 3 İl; Kars, Ardahan ve Iğdır kent konseyleri olarak ortak akılda çalışacakların ve illerin gelişimine yönelik yapılacak işbirliği vurgulanarak görüş alış verişinde bulunuldu. Ayrı zaman da Mart ayında Ankara’da Kars Ardahan ve Iğdır kent konseyleri adı altında tanıtım günlerinin düzenleneceğini bildirdiler.

Kars Kent Konseyi

Kars Kent Konseyi’nin duyurusudur:

Kars ve Kafkas bölgesi kültüründe önemli bir yeri olan Kafkas oyunları uzun yıllardır kentin tanıtımında yer alıyor. Kente gelen önemli konukların karşılanmasında, açılış ve kültürel etkinliklerde olduğu gibi yöre düğünlerinin de vazgeçilmezi olan Kafkas oyunları nesilden nesile devam ediyor. El ve ayak hareketleri, müzikleri ve her bir figürü tarihten bir kesintiyi anlatan Kafkas oyunlarının el çevirme ve parmak üzerinde durma hareketlerine minikler büyük ilgi duyuyor. Erkeklerin oyunlarında savaş hareketleri kızların oyunlarında ise zerafet figürleri öne çıkıyor. ‘Çeçen’ denilen bıçak atma, tırnakta yürüme, diz atlama, dönme gibi zor figürlerin öğrenilmesi ise aylar süren kurslarla tamamlanabiliyor.

Kent Konseyi  girişimleriyle Eylül ayının ortalarında başlatılan ve 2017 yılının Haziran ayına kadar sürecek olan kurs gönüllü hocalar tarafından ücretsiz veriliyor.  hafta sonları verilen kurslarda öğrencilere Kafkas oyunlarının zor olan figürlerini öğretiliyor.

Halk Oyunlarının öğrenilmesi zor, sunumu büyük ilgi çeken Kafkas Oyunları kursunu bitiren miniklerin rahatlıkla gösterilere çıkabileceklerini hatta yarışmalara bile katılabileceklerini söyledi. Miniklerin aynı zamanda da düğünlerde bile hünerlerini sergilemek için sabırsızlandıklarını belirtti.

“El ve ayak hareketleri temel hareketlerimizdir. İki aydır ‘Hoş Gelişler Ola’, ‘Ayrılık’, ‘Yürüyüşler’ gibi oyunlar üzerinde duruyoruz. Kafkas oyunlarının kültürümüzde çok önemli bir yeri vardır. Bu oyunlar savaş hareketleri, ‘Çeçen’ dediğimiz bıçak atma, tırnakta yürüme, diz atlama, dönme gibi zor figürlerden oluşmaktadır. Bayanların el figürleri genelde kibarlığı, nazikliği, hoşgörüyü, estetiği simgeler. Kursu bitirince halk oyunları yarışmalarımız olacak.” dedi.

12 kız ve 12 erkekten oluşan bir grup oluşturduk. İsmi Kars Belediyesinin halk ekibi topluluğu. Daha önce böyle bir topluluk yoktu. Çocuklarımızla küçük dans grupları kurmaya başladık. Yaş grupları yaklaşık 7-10 yaşları arasındadır. Hocalarımızda gönüllü olarak kurs vermektedir. Belediye başkanımızın da kültürel faaliyetlere önem verdiğini benimseyerek kurslarımızı sürdürüyoruz. Kışın kurs ayı dediğimiz kış ayı kurslarımız için halk eğitim müdürüyle görüştük. Halı dokumacılığı, el sanatları, resim kursları gibi kurslar açmayı düşünüyoruz. Kent Konseyini gençlerimiz için kültürel anlamda kullanmayı düşünüyoruz. Gençlerimize bir şeyler katmak Karsımızın kültürel ve sosyal anlamda yaşatmak için çalışmalar yapacağız. Kurslarımızın giderleri Kars Belediyesi ve   Mili Eğitim müdürümüz tarafından karşılanmaktadır.

Öğrencilerden Yaren Şair, “Bu kursta Kars yöremize ait Kafkas oyunlarımızı oynayarak öğreniyoruz Yaz tatilinden beri yaklaşık 2 aydır buradayız “

Fatma Çetin, “İki aylık süre içerisinde Hoş gelişler ola oyununu öğrendik. Elimizin arasında ping pong topu varmış gibi elimizi hareket ettiriyoruz. Ancak parmak uçlarım üzerinde durmakta zorlanıyorum. Bu oyunu düğünlerde oynayabiliriz.”

Sudenaz Algurlu, “Bize bu imkanı sunan belediyemize teşekkür ederiz. Burada çok güzel Kafkas Oyunları öğreniyoruz. Bu öğrendiğimiz oyunları bazı yerlerde uygulayacağız. El ve ayak figürleri öğrendik. Şeyh Şamil ve Hoş gelişler ola oyununu öğrendik.”

“Burada yani Kars Kent Konseyinde halk oyunları öğreniyoruz. Erkek arkadaşlarımız öğrenemediği zaman sıkılıyordu, öğretmenimiz öğretmeye çalışırken bizde öğreniyorduk.”

Öğrendiğim oyunları evde oynuyorum. Öğretmenim bana aferin diyor. Aileme oyunlarımı gösteriyorum.”

KARS KENT KONSEYİ 2017 YILI MART AYINDAN İTİBAREN HALK OYUNLARINDAN AYRI EL SANATLARI VE  MÜZİK KURSLARI DA VERECEKTİR.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.