1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KARABAĞ ŞEHİTLERİNİ ANIM GÜNÜ
KARABAĞ ŞEHİTLERİNİ ANIM GÜNÜ

KARABAĞ ŞEHİTLERİNİ ANIM GÜNÜ

Ankara Bakü Tanıtma ve Dayanışma Derneği, Karabağ’ın işgalden kurtuluş mücadelesinin başladığı günün 2. yıldönümü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

A+A-

Ankara Bakü Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Settar Kaya’nın açıklaması şöyle :

Bugün 27 Eylül…Ermenistan tarafından 30 yıl boyunca işgal altında tutulan Ata yurdumuz Karabağ’ın işgalden kurtuluş mücadelesinin başladığı günün 2.yıldönümüdür.Kutlu olsun..

Ermenistan, Azerbaycan’a ait toprakları hamilerinin desteği ile işgal etmişti. Bu topraklarda yaşayan sivil ve savunmasız Azerbaycan Türklerine karşı soykırım uygulamıştı.İşgalin haksız olduğu, Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiği, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmesine rağmen, işgale devam edilmiştir.

Bu yetmezmiş gibi Ermeniler 2020 yılının Eylül ayında Azerbaycan’ın sınır kentlerini bombalamış bir çok sivili katletmiş, yerleşim yerlerini tahrip etmişlerdi.

Bu saldırı bardağı taşıran son damla olmuştur. Uluslararası hukuka uymayan, komşuluk hukukuna saygı göstermeyen, savaş sözleşmelerini hiçe sayan Ermenistan’a anlayacağı dilden cevap verilmesinin zamanı gelmişti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanı İlham ALİYEV’in talimatı ile 27 Eylül 2020 tarihinde vatan muharebesi başladı.

Azerbaycan ordusunun hedefi, sınır kentlerinde yaşayan halkın can ve mal güvenliğini sağlamak ve sonrasında Ermenistan’ı işgal ettiği topraklardan çıkarmaktı.

Şüphesiz bölgenin en güçlü ve donanımlı ordusuna sahip Azerbaycan’ın bunu gerçekleştirmeye muktedirdi. Nitekim öylede oldu.27 Eylül 2020’de başlayan muharebede Cebrayıl, Fuzuli, Zengilan, Gubadlı, Şuşa Kentleri ele geçirilerek Ermeni güçlerinden temizlendi.

44 gün süren muharebe Şuşa’nın geri alınması sonrasında, 10 Kasım 2020’de Azerbaycan’ın zaferiyle sonuçlandı. Bu zafer Türk’ün şanlı tarihine 2.KARABAĞ ZAFERİ olarak adını yazdırdı. Taraflar arasında 10 Kasım 2020’de Moskova anlaşması imzalandı.

Bu savaş sonunda düşman kuvvetlerine ağır kayıplar verdirildi. Her zaferin bir bedeli olacağı muhakkaktır. Azerbaycan ordusu 2783 evladını şehit verdi.1245 Askerimizde gazi oldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV’in kararıyla 27 Eylül tarihi Karabağ Şehitlerini anma olarak kabul edildi.

Bu son derece anlamlı ve yerinde bir karardır. Şehitlerimizi her vesileyle yâda salmak ve onların Aziz hatırasını canlı tutmak bizim ve bizden sonraki nesillerin vazgeçilmez görevidir. Nitekim mukaddes kitabımız Kuran-ı Kerim “Allah yolunda öldürülenlere “ölüler”demeyiniz, onlar diridirler, fakat siz hissedemezsiniz”diye buyuruyor.

Şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyoruz. Gazilerimize acil şifalar diliyoruz.

Vatan onlara minnettardır.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.