1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kanserde Genetik İncelemenin Önemi: Rahim Kanseri
Kanserde Genetik İncelemenin Önemi: Rahim Kanseri

Kanserde Genetik İncelemenin Önemi: Rahim Kanseri

Kanserde genetik inceleme, kansere yakalanma riskini etkileyen durumların olup olmadığını ortaya çıkarır.

A+A-

Kanser hücrelerine özgü olan birçok genetik değişiklik keşfedilmektedir. Böylece yeni ilaçlarda geliştirilerek, kanserin gidişatı ve tedavisi noktasında olumlu gelişmeler yaşanır. Genetik testler sayesinde, sağlıklı olan hücrelerin korunabilmesini sağlayan ve hedefe yönelik şekilde tedavi işlemi mümkündür. Bunun yanı sıra, kanserin ilerleyebilmesi durumu da genetik testler sayesinde tahmin edilmektedir.

Rahim Kanseri

Rahim kanseri için de genetik testlerin yapılması durumunda, kanserin durumu hakkında bilgi sahibi olunur. Her kadının tanı anından itibaren, mutlaka kapsamlı şekilde genetik test yaptırması önerilir. Yapılacak olan test sonuçları ile ailesel riskleri de ortaya çıkarır. Bunun yanı sıra, sizin için en iyi tedavi seçeneğinin ne olduğu da doktor tarafından verilen bir karardır.

Rahim Kanserinde Genetik Mutasyonların Rolü

Rahim kanseri olan hastalar, genetik mutasyon olabilmesi durumunda tedavilerinin farklı şekilde yapılması gerekir. Kansere neden olabilecek zararlı genetik mutasyon, bireylerin anne ya da babasından bebeğe geçmiş olur. Çocuk bu mutasyon ile doğarak ilerleyen yaşlarda kansere yakalanabilir. Bu tip kanserlere ise kalıtsal kanser ismi verilir. Ancak rahim kanserlerini tetikleyici etkenler arasında genetik geçişlilik yoktur.

Rahim kanserlerinin tamamına yakını cinsel yol ile bulaşan virüslerden meydana gelir. Erkek ya da kadın genital bölgesini etkileyen kırkın üstünde alt tipi bulunur. HPV-16-18 gibi çeşitlenebilir. Bazı alt tiplerin serviks kanserine etkisi daha fazladır. Rahim kanseri, genetik yolla geçen bir hastalık olmasa da DNA’nın kendini onarmasını sağlayan bazı genlerin mutasyona uğraması durumunda rahim kanseri riski artış gösterir.

Rahim Kanseri Riskinin Belirlenmesindeki Önemi ve Sınırlamaları

Kanserde genetik inceleme yapılmasıyla teşhis koyulan rahim kanserinin tedavi şekillerine karar verilir. Ancak rahim kanseri olup olmadığını anlamak isteyen bireyler, bir takım riskleri gözden geçirebilirler. Çünkü her kanserin bir risk faktörü vardır. Bu riskleri artıran durumlar belirtilmesi de rahim kanserinde, obezite, hormon düzeylerine etki eden bir takım değişiklikler ve yaşın ilerlemesi örnekleri verilebilir.

Rahim kanseri riskini, hareketsizlik ve diyet alışkanlıkları da etkiler. Bunun yanı sıra, şeker hastalığı, Tip 2 diyabet, aile hikayesinde kalın barsak kanseri bulunması gibi durumlar da rahim kanseri riskini tetikler. Bazı hastaların kendisinde meme kanseri olması da bu kansere yakalanma olasılığı üzerinde etkilidir. Rahim kanserihastada rahim kalınlaşması yani endometrial hiperplazi saptanması gibi nedenlerle de oluşabilir. Başka kanser sebebiyle klasik bölgesine radyoterapi alınmış olması da başlıca sebepler arasındadır. Bu gibi nedenlerin bilinmesi, kanser riskine yakalanıp yakalanmayacağınızı bilmenize yardımcı olacaktır.

Genetik Profilin Rahim Kanseri Tedavisine Etkisi

Rahim kanseri tedavisi yapılırken, hastanın mevcut durumu göz önünde bulundurulur. Genellikle, mutasyona uğrayan hücrelerin kontrolsüz olarak büyüyerek çoğalmasıyla oluşan bu kanser türü, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Rahim kanseri sebepleri arasında, birden fazla doğum yapmak, erken yaşta cinsel ilişkiye girmek, sigara kullanımı ve çok partnerli olmak gibi durumlarda sıralanabilir.

Rahim ağzı kanseri hastalarının ise %100’e yakın kısmı HPV enfeksiyonu görülmüştür. Genel olarak, cinsel ilişkiye girildiğinde bulaşan HPV virüsü rahim kanserine neden olan sebepler arasındadır. HPV ise yüzden fazla tipi olan bir virüstür. Bireylerin genetik geçmişinin bilinmesi de tedaviyi yönetebilmek açısından önem arz eder.

Aile Geçmişi ve Rahim Kanseri

Kanserde genetik inceleme yanı sıra, ailesel geçmişte önem arz eder. Ailesinde rahim kanseri öyküsü olan bireyler, olmayanlara oranla 2 kat daha fazla hastalığa yakalanma riski taşır. Bunun yanı sıra, Lynch sendromu olan kadınların ise hayatı boyunca rahim kanserine yakalanma riski fazladır. Rahim kanserinin belirlenmesi ve teşhis edilmesi için kanser tarama programı yoktur. Ancak Lynch sendromlulara ya da ailesinde bu sendrom öyküsü bulunan bireylere yıllık kadın doğum muayenesi yapılması önemlidir.

Rahim kanseri belirtileri olması durumunda, uzman bir hekimden destek alınmalıdır. Doktorun hastalığın belirtilerini ve risk faktörlerini değerlendirmesi gerekir. Bunun yanı sıra, ailesinde tıbbi geçmişi hakkında sorular yöneltilerek, risk durumu değerlendirilir. Genel fiziksel muayene ise pelvik muayenesi şeklinde yapılarak, rahim kanseri riskinin saptanması mümkün olacaktır. Sonuç olarak, ailesel geçmiş, rahim kanseri tanısı üzerinde etkili bir bilgidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.