1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kanlıköylüler Eylem Yaptı
Kanlıköylüler Eylem Yaptı

Kanlıköylüler Eylem Yaptı

Kanlıköylüler Eylem Yaptı

A+A-

Kars’ın merkeze bağlı Gelirli (Kanlı) köylüleri, arazilerinin 20 yıldır 3. Ordu Komutanlığı tarafından tatbikat alanı olarak kullanıldığını ve bu yüzden de ekim yapamadıklarını söyleyerek eylem yaptılar. Traktörleriyle köylerine geri dönmek zorunda kalan vatandaşlar yetkililerden yardım isteyerek, “Artık gençlerimiz bile köyümüzü yaşlılara emanet edip göç ettiler. Şu anda büyük kentlere göç etmiş 2 bini aşkın vatandaşım var.” diyerek dert yandılar.

Genel Kurmay Başkanlığı koordinatörlüğü ve 3. Ordu gözetiminde 4 yılda bir gerçekleştirilen Kış Tatbikatı ayrıca her yıl 3’er defa tatbikatların gerçekleştirildiği bölgede mağdur olduklarını söyleyen köylüler ayaklandı. Yıllardır sorunlarına çare bulamadıklarını ileri sürerek seslerini Başbakana ve Genel Kurmay Başkanına duyurmak istediklerini belirten Gelirli köylü sakinleri sabah saatlerinde traktörleriyle arazilerine ekim yapmak için yola çıktılar. Alanda tatbikat olduğu için köylülerin araziye girişlerine askerler tarafından izin verilmedi. Köylülerde bunun üzerine yetkililerin gelmesini ve sorunlarına çare bulmasını istediler. İlgili komutanlar eylem alanına gelerek köylüleri sakinleştirmeye çalıştılar. Yapılan görüşmeler sonrasında araziye çıkmalarına izin verilmeyen köylüler traktörlerini çalıştırarak geri döndüler.

Muhtar azası Yalçın Alp, mağduriyetlerini şu şekilde dile getirdi:

“20 yıldır topraklarımız, köyümüzün tapulu mülkiyeti 3. Ordu tarafından tatbikat alanı, atış alanı olarak kullanılıyor. Bu da sene de 3 defa tekerrür ediyor. Hasat zamanı ilkbahar, yine Temmuz-Ağustos ayları ve arkasından da sonbahar. Böyle olunca da köylümüz ekimini yapamıyor. Hasatını doğru dürüst alamıyor. Köyümüzün gençlerinin tamamı işsiz kalınca göç etti. Köylülerimizin hepsi bankalara borçlu ve icralık. Gelmiş geçmiş bütün tugay komutanlarımız bu işe duyarlı kaldı. Bunu inkar edemeyiz. Ama hükümet ve bütün siyasi partilerin organları bu olaya sessiz kaldılar. Hükümet sessiz kaldı, Genel Kurmay sessiz kaldı. Elbette ki asker bizim bir parçamız. Ama bu bizim toprağımız ve rızkımız. Biz Genel Kurmay Başkanlığından, Başbakandan ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan çözümünü istiyoruz. Bunun çözümüyle ilgili Tugay Komutanımız Hükümete ve Genel Kurmay Başkanlığı’na alternatif sunmuşlardır. Hükümet ve Genel Kurmay Başkanlığı lütfen bu sorunumuzu çözsün. Bu bilinci içerisinde olan çocuklarımız artık topraklarını yaşlı kesime bırakıp gitti. Bizim şu anda Türkiye geneline dağılmış en aşağı 2 bin nüfusu aşkın insanımız var. Topraklarımızın tamamı bombalardan zehirlendi. Bombalar hep arazide, ekip biçemiyoruz. Şu anda arazide patlamayan bombalar bile var.”

Köylülerden Süleyman Keleşoğlu da, “Hepimiz mağdur oluyoruz. Şu anda ziraat zamanı ve vatandaş bombaların korkusundan biçeriyle bile çalışamıyor.” dedi.

Muhittin Abadan ise, “Akbaba ve Cumhuriyet köylerinin ismi var ama mağdur olan Gelirli köyünün halkıdır. İsterseniz yetkililer gelsin birlikte araziye çıkalım ve tespit edelim. Şu anda bile tatbikat var ve askerler traktörlerimizi bırakmıyorlar.” diye konuştu.  

Muhtar Hasan Alp, “Yıllardır 3. Ordu’nun tatbikatından dolayı sıkıntı çekiyoruz. Arazilerimiz hep tahrip oldu. 7-8 bin dönüm arazinin kamulaşması için işlemleri başlattık. İnşaat Emlak Daire Başkanlığına gönderdiğimiz evrakları hep tamamladık. Erzurum bölgede işlemleri tamamladı ve şu anda Ankara İnşaat Emlak Daire Başkanlığında bekliyor. Eğer ödenecekse köylünün parası bir an önce ödensin bizlerde araziyi TSK’ye devredelim. Bizde rahat edelim TSK’da rahat etsin.” şeklinde konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler