1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kağızman'da köme mesaisi başladı
Kağızman'da köme mesaisi başladı

Kağızman'da köme mesaisi başladı

Kağızman'da kadınlar, ‘cevizli sucuk’ olarak da bilinen ve soğuk havalarda tüketildiğinde enerji verdiği bilinen lezzetlerden kömenin yapımına başladı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Sofraları lezzetle süslemek için hummalı bir çalışma başlatan kadınlar, cevizleri ipe dizerek, bal, un, pekmezi kaynatarak elde ettikleri malzemeye batırıp, asarak kurutuyor.

Havalar soğuk olduğu için evlerin içerisinde iki, üç gün kurutulan kömeler, kışın soğuk havalarda sofraları süslüyor. Çayın yanında çerez olarak tüketilen kömeler, kentte uzun yıllardır yaşatılan lezzetler arasında yer alıyor.

ahindere Mahalle'de oturan ve köme yapımına başlayan kadınlardan Serap Çelik, AA muhabiri Ali Çelik’e yaptığı açıklamada, geleneksel olarak her yıl kışlık olarak köme yaptıklarını söyledi.

Kağızman geleneğinin sürdürüldüğünü anlatan Celik, "Evimize gelen dostlarımıza, arkadaşlarımıza, misafirlerimize çayın yanında kuruyemiş gibi ikram ediyoruz. Konuklarımız da bundan oldukça memnun oluyor. İnşallah bundan sonra da bu geleneğin yaygınlaşarak devam etmesini sağlayacağız. Kömenin özellikle kış mevsiminde insan vücudu için çok faydalı olduğunu vurgulayarak, kömenin içine bal, ceviz, un ve pekmez katarak yapıyoruz. İnsanlar bunu kış boyunca tüketirse hastalanmaz. Kağızman'da yetişen cevizlerin daha lezzetli olduğunu ve kömelerin de kalitesini artırdığını biliyoruz. Oldukça zengin olduğu bilinen kömenin içinde kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum bulunduğu da biliniyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.