1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kağızman’da Hidroelektrik Santrali
Kağızman’da Hidroelektrik Santrali

Kağızman’da Hidroelektrik Santrali

Kağızman ilçemizde 2007 yılında yapımına başlanan Narinkale Hidroelektrik Santrali inşaatında sona gelindi. Santralin bir aya sonra hizmete gireceği bildirildi.

A+A-

Aras Nehri üzerine kurulan santralin İşletme Müdürü Serkan Tiryaki, üç yıldır çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

 

Tiryaki; “Santral kanal tipi bir santral. Legratör artı kanal tipi santral olarak geçiyor. Narinkale HES 32 MG gücünde. 4x8 MG dört ünitesi var. Üretim çalışmalarına şimdilik başlayamadık. Kanallarımızda küçük problemler var. Yaklaşık bir ay sonra üretime geçmeyi düşünüyoruz” dedi.

 

KAĞIZMAN’DA SEKİZ SANTRAL VAR

 

Narinkale Hidro Elektrik santrali İşletme Müdürü Serkan Tiryaki, Kağızman’da sekiz santral olduğunu belirtti. Serkan Tiryaki; “Sekiz santralden biri bizim. Kısmet olur ise ikinciyi de önümüzdeki aylarda yapmaya başlayacağız. Bunun adı da Serap HES olacak. Kamulaştırma çalışmalarını yürütüyoruz. Tamamlanınca orada da çalışmaya başlayacağız. Kağızman’a şöyle bir faydası olacak. Enerjinin üretildiği yerden tüketildiği yere yakın olması daha bir kolaylık sağlayacaktır. Sıkıntısız bir tüketim gerçekleşir. 4628 sayılı yasada piyasanın serbestleşmesi amaç edilmiştir. Piyasa ne kadar serbestleşirse fiyat o kadar düşecektir. Burada katkı şu, enerjinin temiz tüketilmesidir. Kaynağa yakın olduğu için enerji kesintisi daha az olacaktır” diye konuştu.

 

SANTRAL ÇEVREYE ZARAR VERMİYOR

 

İnşaatı tamamlanarak hizmete girecek olan santralde ilk planda enerjinin Kağızman’a verilmesi planlanıyor. Santralin tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle birlikte Kars’a ve Iğdır’a enerji verilmesi hedefleniyor.

 

İşletme Müdürü Serkan Tiryaki; “Santralde şu anda 46 kişi çalışıyor. İşin bitmiş hali bu. 2007, 2008, 2009 yılında 300 kişi çalıştırdık. Bu Kağızman için de yararlı oldu. Burada insanlar çalıştı bizde çalışanların yüzde 80’i Kağızmanlı olup ekonomik olarak santralımızdan yararlandılar. Aras’tan aldığımız ve kullandığımız suyu döndürmek için kullanıyoruz. İnsanların kullanımı ve balıklar için belirli bir miktar bırakıyoruz. Suyu sadece türbinleri döndürmek için kullanıyor ve tekrar Aras Nehri’ne akıtıyoruz. İnsanlarda yanlış bir yanılgı var. Hidroelektrik santralarının çevreye zarar verdiğini düşünenler var. Ben uzun senelerdir bu işin içindeyim böyle bir şey yok. Kaybolan suda yok. Aldığımız su tekrar Aras’a karışıyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.