1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kafkas Üniversitesi tarafından Iğdır’da 6500 yılık yerleşim yeri tespit edildi
Kafkas Üniversitesi tarafından Iğdır’da 6500 yılık yerleşim yeri tespit edildi

Kafkas Üniversitesi tarafından Iğdır’da 6500 yılık yerleşim yeri tespit edildi

Iğdır’ın Melekli Beldesi sınırları içerinde bulunun Delikkaya Mevkiinde, 6500 yıl öncesine ait Kalkolitik Çağ'a tarihlenen yerleşim yeri tespit edildi.

A+A-

Tacettin DURMUŞ 

Kars Kafkas Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu’nun, Ağrı ve Iğdır illeri Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesinin 4 yıldır süregelen çalışmaları kapsamında tespit edilen yerleşim yeri, Ağrı Dağı lav akıntısı üzerinde bulunuyor.

Yapılan araştırmalarda etkin görev alan Kars Kafkas Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Yardimciel, bu keşifle bölgenin tarihinin 6500-7000 yıl öncesine dayandığını söyledi.

Yerleşim yerinin Kafkasya ile olan ilişkilere de ışık tutacağı yönünde gazetemize açıklamada bulunan Yardimciel, “4 yıldır sürdürülen araştırmaların 2019 sezonunda Iğdır’ın Melekli Beldesi Delikkaya Mevkiinde Ağrı Dağı lav akıntısı üzerinde Kalkolitik Çağa ait bir yerleşme tespit ettik. Dönemin boyalı, boyasız çanak çömleklerinin en iyi örneklerini bulduk. Buna ek olarak kırmızı ve siyah cam obsidyenden yapılmış mızrak ve ok uçları ile dönemin karakteristik özelliği olan obsidyenden yapılmış kesici ve delici aletler ile önemli buluntularda elde etti. Tek tabakalı ve sadece Kalkolitik Çağa ait olan yerleşim yeri, Iğdır tarihini 6500 yıllık geçmişi olduğuna işaret etmektedir. Ağrı Dağı'nın lav akıntılarının ova ile birleştiği bölgedeki alçak bir tepe üzerinde bulunma yerleşiş yerinin Doğu Anadolu ve Kafkasya Arkeolojisi açısından da son derece önemlidir. Iğdır'ın bugün olduğu gibi 6500 ile 7000 yıl önce de bir cazibe merkezi olduğu anlaşılmaktadır. Yerleşim yerinin Kafkasya ile olan ilişkilere de ışık tutacaktır.  Araştırma ve çalışmalarımıza izin ve destekleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Kafkas Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür ederim.”dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.