1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kadına Şiddet Meclis'te
Kadına Şiddet Mecliste

Kadına Şiddet Meclis'te

BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan İçişleri Bakanı Atalay'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi...

A+A-

Kars’ın merkez köylerinden biri olan Çığırgan köyünde,evli ve 6 Çocuk annesi Yosma Altunbay'ın eşi ve kayınpederi tarafından dövülerek burnu kesildikten sonra hastaneye götürülen jandarma tarafından da da dövüldüğü, ayrıca köye gelen askeri yetkili tarafından kadına ve ailesine baskı yapıldığı iddiaları Meclis'e taşındı.

 

BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan tarafından İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'ne verilen soru önergesinde, Yosma Altunbay'ın gerek eşi ve kayınpederi tarafından dövülüp burnunun kesilmesi, gerekse hastaneye götülürken jandarma tarafından darp edilmesi, ayrıca askeri bir yetkili tarafından şikayetini geri almaya zorlanması yolundaki iddialarla ilgili herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığı soruldu.

 

SORU ÖNERGESİNİN İÇERİĞİ

 

Kurtalan'ın, Bakan Atalay'ın yazılı yanıtlamasını istediği soru önergesi şöyle:

 

Basına ve kamuoyuna yansıdığı üzere, Kars’ın merkez köylerinden biri olan Çığırgan köyünde, Yosma Altunbay adında evli ve 6 çocuk annesi olan bir kadın eşi ve kayınpederi tarafından dövülerek hastanelik edilmiştir. Kadının iddia ettiğine göre, eşi ve kayınpederi tarafından kendisine dayak atılmış, sonra burnu kesilmiştir. Çaresiz kalan kadın, o halde

aynı köyde bulunan baba evine gitmiştir. Kesilmiş burnundan kan kaybeden kadın, ailesi ve köye gelen jandarmalar eşliğinde hastaneye götürülmüştür. Ancak kadın, hastaneye götürüldüğü sırada araçta da fiziksel şiddete maruz kalmıştır.

 

Kadının ve ailesinin iddialarına göre olay üzerine köye gelen bir askeri yetkili yolda şikâyetinden vazgeçmesi için mağdureye baskı yapmış ancak mağdur kadın buna karşı çıkıp, şikâyetinden vazgeçmeyeceğini söylediği anda askeri yetili tarafından yüzüne yumruk indirilmiştir. Eşinden ve kayınpederinden dayak yediği için devletin yetkili organlarına şikayette bulunan kadın, aynı görevliler tarafından şikayetinden vazgeçmesi yönünde baskı görmüş ve karşı çıktığı için askeri yetkili tarafından açık bir şekilde darp edilmiştir. Kadının sürekli şiddet gördüğünü iddia ettiği ve olay sonrası gözaltına alınan eş ve kayınpeder ise aynı gün serbest bırakılmıştır.

 

Ayrıca kadının iddialarına göre, eşi ve kayınpederi tarafından askeri yetkiliye para verilmiş ve askeri yetkili aldığı bu para karşılığında kadını şikâyetinden vazgeçireceğine dair onlara söz vermiştir. Askeri yetkilinin kadını darp etmesi ve şikâyetinden vazgeçmesi yönünde baskı uygulaması da kadının iddialarına göre bu nedenledir.

 

Konuyla ilgili verdiğimiz bütün soru önergelerinin cevaplarında ilgili birimlerin kadına yönelik şiddet konusunda bilinçlendirme çalışmaları yürütüldüğünü, bu konuda bir şikâyet alındığı zaman büyük titizlilikle takip edildiğini dile getirmektesiniz. Ancak yaşadığımız olay ibret vericidir. Kadını şiddete karşı korumak yükümlülüğü ve titizliği ile hareket etmesi gereken yetkili, ölümden güçlükle canını kurtarabilen kadını darp edecek kadar sorumsuz hareket etmiştir.

 

YANIT BEKLEYEN SORULAR

 

Bu bağlamda;

 

1-Yosma Altunbay kayınpederi ve eşi tarafından dövülmüş ve burnu kesilmiştir. Ancak eşi ve kayınpederi serbest bırakılmıştır. Eş ve kayınpederin fiilleri suç teşkil etmiyor mu? Şayet bu fiiller suç teşkil

ediyorsa, eylemi gerçekleştiren eş ve kayınpeder neden serbest bırakılmıştır?

 

2-Konuyla ilgili savcılıkça soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa soruşturma ne aşamadadır?

 

3-Burnu kesilmiş kadın için her hangi bir koruma önlemi alınmamış mıdır?

 

4-Köylerde şiddet gören kadının şikayette bulunacağı bir kurum bulunmamakla beraber ancak ölüm ve ağır yaralanma olaylarında o bölgeden sorumlu jandarma ve ya diğer askeri yetkililer olay yerine gitmektedir. Ancak bu olaydan da anlaşıldığı gibi askeri yetkililer kadını korumak yerine şikayetten vazgeçmesi yönünde baskı yapmaktadır.

 

Yosma Altunbay’a şikayetten vazgeçmesi için baskı yapan ve onu bu nedenle darp eden askeri yetkili hakkında her hangi bir işlem yapılmış mıdır?

 

5-Yosma Altunbay’ı darp eden askeri yetili dışında olayla ilgili suistimalı bulunan başka yetkili olup olmadığına ilişkin idari bir soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz?

 

6- Askeri yetkililerin eylemi görevi kötüye kullanma suçu teşkil etmiyor mu?

 

7-Köylerde şiddet gören kadından, ancak ağır yaralandığı ya da öldürüldüğü zaman haberdar olunmaktadır. Askeri yetkililerin bu konuda duyarlı davrandığına ya da en azından görevlerini ifa ettiklerine ilişkin denetim nasıl gerçekleştirilmektedir?"

Önceki ve Sonraki Haberler