1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kadın Çalıştayı tamamlandı
Kadın Çalıştayı tamamlandı

Kadın Çalıştayı tamamlandı

Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde bu yıl 7’ncisi düzenlenen “Bölgesel Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı” tamamlandı.

A+A-

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2008 yılında başlattığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nce organize edilen ve Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde bu yıl 7’ncisi düzenlenen “Bölgesel Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı” tamamlandı.

Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü de içine alacak şekilde kırsal alanda kadın konusunda çalışan kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve kadın çiftçiler olmak üzere tüm paydaşları bir araya getirerek, mevcut durumu tespit etmek, sorunlarını tartışarak, çözüm yolları geliştirmek ve belirlenen öneriler doğrultusunda, geleceğe yönelik eylem planı yapmak amacıyla 15-17 Ekim 2008 tarihinde Ankara’da ulusal düzeyde “Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı” yapıldı.

Kırsal alanda yaşayan kadınların, yoksulluk, üretim, eğitim ve sağlık gibi sorunlarını ele almak ve çözüm üretmek amacıyla, bu yıl 7’ncisi Sarıkamış’ta düzenlenen ve 3 gün süren “Bölgesel Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı”nın birinci günü açılış programı ve bilgilendirme toplantısından sonra katılımcılar çalışma gruplarında çalıştılar. İkinci gün, gün boyunca grup çalışmalarına devam eden katılımcılar, Üçüncü gün; grup sunumları yapıldı ve değerlendirmelerin ardından sonuç bildirgesi yayınlandı.   

Çalıştay 4 ana başlık, 9 grupta oluşturulan oturumlarla gerçekleştirildi. Yapılan bu ulusal çalıştayın çıktıları doğrultusunda 2009-2011 yıllarını kapsayan ve 9 tarım bölgesini dikkate alarak bölgesel sorunları ortaya koymak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla “Bölgesel Kırsal Alanda Kadın çalıştayları”nın yapılması kararlaştırıldı.

Bu doğrultuda, 2009 yılı itibariyle 9 tarım bölgesi dikkate alınarak bölgesel çalıştaylar yapılmakta, bölgesel açıdan kırsaldaki kadının sorunları ve öncelikleri belirlenmektedir. 2009 yılında Eskişehir, Trabzon ve Denizli illerinde; 2010 yılında Tekirdağ, Tokat ve Mardin’de bölgesel çalıştaylar yapılmıştır. 2011 yılında ise ilki Kars’ın Sarıkamış İlçesinde gerçekleştirilen çalıştay, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü kutlamalarını da içine alacak şekilde 2011 yılının ikinci bölgesel Çalıştayı Gaziantep’te, üçüncüsü ise Konya’da yapılacak.

2012 yılında ise kadınları kalkınma sürecine dahil ederek, kırsal kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla Ulusal Eylem Planının hazırlanacağı geniş katılımlı bir çalıştay programlanıyor. Bu çalıştay ile bölgesel çalıştayların sonuçlarının ortaya çıkarılması, kadına yönelik, “Kırsal Alanda Kadının Konumunun İyileştirilmesi ve Kapasitesinin Artırılması Eylem Planı”nın somutlaştırılması ve Eylem Planı kapsamında çalışmalara başlanılması amaçlanıyor.

27-29 Eylül 2011 tarihleri arasında Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Sarıkamış’ta yapılan bölgesel çalıştay Ağrı, Artvin, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır’dan gelen akademik personel, sivil toplum temsilcileri ve kadın çiftçilerinin katılımıyla 8 gruptan oluşan oturumlarla gerçekleştirildi.

Oturumlar;

1 Yoksulluk,

2 Eğitim (Örgün ve Yaygın),

3 Sağlık (Birey Olarak-Aile Olarak),

4 Tarımsal Üretim,

5 Girişimcilik ve Pazarlama,

6 Doğal Kaynakların Korunarak Kullanımı ve Yönetimi,

7 Tarımsal İstihdam ve Örgütlenme,

8 Sosyal Güvenlik.

Bu çalıştay sonucunda, çalıştaylar tamamlandıktan sonra sonuç bildirgeleri ile birlikte kitapçıklar hazırlanarak kamuoyu bilgilendirilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.