1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kabus geri mi dönüyor
Kabus geri mi dönüyor

Kabus geri mi dönüyor

Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Fahri Sevinç, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ve kene hakkında vatandaşları uyardı.

A+A-

Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Fahri Sevinç, kenelerin birçok hastalığı insanlara bulaştırabildiğini söyleyerek, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı da bunlardan biridir. İlimizde bulunan kenelerin bazıları Kırım-Kongo Kanamalı Ateş Hastalığını insanlara bulaştırabilecek cins kenelerdir. Dolayısıyla keneler konusunda belirli hususlara dikkat etmek hayati önem taşımaktadır.” dedi.

 

Dr. Sevinç şu uyarılarda bulundu:

 

Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

 

Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (eğri uçlu pens, cımbız, eldiven gibi) çıkarmalıdır.

 

Kene çıkarıldıktan sonra tentürdiyot gibi mikrop öldürücü bir solüsyon uygulanmalıdır. Kişi ancak keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

Vücuttan çıkarılan kene, içerisinde alkol, çamaşır suyu veya böcek öldürücü ilaç bulunan bir kavanoza atılarak öldürülmelidir.

 

Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler.

 

Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya organlarına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır.

 

Kene tutunan veya yukarıda belirtilen bulaşma yollarından birine maruz kalan kişiler, kendilerinde 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, yüzde ve gözlerde kızarıklık, vücutta çok sayıda küçük kırmızı noktalar, diş eti kanaması, burun kanaması, ağızdan kan gelmesi, büyük ve küçük abdestin kanlı olması gibi belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

 

Hastalığın ölüme sebep vermeden hafif şekilde atlatılması erken teşhis ve tedaviye erken başlanması ile mümkün olmaktadır. Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan hayvanlardır.

 

Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır.

 

Hastalığın kontrolünde özellikle çiftlik hayvanlarında kene mücadelesi önemli olduğundan, Tarım teşkilatının önerileri ve yardımları doğrultusunda hayvanlar kene ilaçları ile düzenli bir şekilde ilaçlanmalıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.