1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İşyeri açmak isteyenlere müjde
İşyeri açmak isteyenlere müjde

İşyeri açmak isteyenlere müjde

Ustalık ve kalfalık belgesi olmadığı için işyeri açamayanlara yeni bir fırsat doğdu...

A+A-

Ustalık ve kalfalık belgesi olmadığı için işyeri açamayanlara yeni bir fırsat doğdu. Çeşitli sebeplerden dolayı belge alma hakkını kaybeden kişiler için yeni kurslar açılıyor. Kars Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünden alınan bilgilere göre; Mesleğin ilde kapsama alındığı tarihten önce 18 yaşını bir işyerinde çalıştığı halde herhangi bir belgeye sahip olmayanlar mesleki eğitim merkezine başvuruda bulunarak 1 gün çalışmış olduklarını belgelendirmeleri halinde şubat 2011 yılında kalfalık sınavlarına katılabilecekler.

 

EK MÜRACAAT 11 MART 2011’DE SONA ERECEK

 

Kars Mesleki Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Cengiz Birdal, ek müracaatın 11 Mart 2011’de sona ereceğini söyleyerek şu bilgileri verdi:

 

Ustalık ve kalfalık belgesi olmadığı için işyeri açamayanlara yeni bir fırsat doğdu :

 

12 Eylül 2010 tarih ve 27697 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Kurulunun 22. sayılı toplantı kararı Çıraklık Eğitimi Uygulama kapsamında olan meslek dalında hak sahibi olduğu halde Bakanlıkça ilan edilen tarihlerde belge almak için müracaat etmediği için belge almayanlara yeniden müracaat etmesi halinde belge alma hakkı ve af getirildi. Bu durumda olan kişilere 12 Eylül 2010 tarihinden itibaren, 6 ay süre ile belge almak için ek müracaat süresi tanındı. Bu süre 11 Mart 2011 günü mesai bitiminde sona erecek.

 

42 MESLEK DALI ÇIRAKLIK KAPSAMINA GİRDİ

 

12 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren meslek dalları ile birlikte 42 meslek dalı daha çıraklık eğitimi kapsamına girdi. Bahçecilik alanı, el sanatları teknolojisi alanı, gıda teknolojisi alanı, Ayakkabı ve saraciye teknolojisi alanı, bilim teknolojileri alanı, el sanatları teknolojisi alanı ve gemi yapı alanı, giyim üretim teknolojisi alanı, inşaat teknolojisi alanı, konaklama ve seyahat hizmetleri alanı, makine teknolojisi alanı ve matbaa alanı, metalurji teknolojisi, pazarlama ve perakende alanı, plastik teknolojisi alanı, seramik ve cam teknolojisi meslek dallarının Mesleki Eğitim Kanunun çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alındı.

 

KİMLER YARARLANABİLECEK

 

Yeni kapsama alınan meslek dallarında faaliyet gösteren işyeri sahipleri ile bu işlerde kapsamına alınma tarihinde veya öncesinde çalışanlar, Yeni kapsama alınan mesleklerde meslek odalarınca kendilerine verilen kalfalalık, ustalık ve geçici işyeri açma belgesi olanlar, daha önce kapsama alınmış meslek dallarında hak sahibi olduğu halde bu haktan yararlanmamış olanlar yararlanabilirler. Ustalık belgesi alabilmek için kişinin 22 yaşını doldurması gerekiyor. İşyeri açabilmek için ustalık belgesi almak zorunlu.

 

BELGESİ OLMAYANLARA 6 AY SÜRE TANINIYOR

 

Hak sahibi olduğu halde bakanlıkça ilan edilen tarihlerde belge almak için müracaat etmediği için kapsamda olan tüm mesleklerde belge almayanlara 12 Ağustos tarihinden itibaren 6 aylık ek başvuru süresi verildi. Kalfalık ve ustalık belgesi olmayan esnaf ve sanatkarların mesleki eğitim merkezine başvurarak kalfalık ve ustalık belgelerini almalarının kendi menfaatlerine olacak. O kişi kapsam içine giren meslekle ilgili o ilde o işte çalışıyor olduğunu belgeleyecek.

 

 

KAPSAMA ALINAN MESLEK DALLARI İÇİN SÜRE 13 ARALIK'TA BİTECEK

13 Ağustos ve 12 Eylül tarihlerinden itibaren 17 meslek alanına ait 42 meslek dalı Çıraklık Eğitimi uygulama kapsamına, "Yeni kapsama alınan meslek alan ve dallarında kapsama alındığı tarihte veya öncesinde o meslekle ilgili bir işte çalışıyor olanlara kapsama alındığı tarihten itibaren 3 ay süreli başvuru hakkı verilmiştir. Bu süre 13 Ağustos tarihinde kapsama alınan meslek dalları için 12 Kasım tarihinde kapsama alınan meslek dalları için 13 Aralık 2010 tarihinde bitecektir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.