1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İŞKUR’dan İş Sağlığı ve Güvenliği toplantısı
İŞKUR’dan İş Sağlığı ve Güvenliği toplantısı

İŞKUR’dan İş Sağlığı ve Güvenliği toplantısı

Kars Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak için toplantı gerçekleştirdi.

A+A-

Toplantıya Muhasebeciler Odası Başkanlığı eşliğinde Muhasebeciler Odasına bağlı Muhasebeciler ve Mali Müşavirler, Kars Belediyesi, Şeker Fabrikası, İl Özel İdaresi ,Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Kars Ticaret Sanayi Odası, Kars Çimento Fabrikası , Dsi 24. Bölge Müdürlüğü ,Karayolları Bölge Müdürlüklerinden temsilciler katıldı.

SMM Odasının toplantı salonunda gerçekleşen bilgilendirme sunumu Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yusuf Bulut‘un açılış konuşmasıyla başladı. Yoğun ilgiyle karşılanan sunum İş ve Meslek Danışmanı Gökhan Barikan’ın sunumu ve İktisatı İdari Birimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Deniz’in katılımcıların sorularını cevaplaması ile sona erdi.

Toplantıda özellikle yeni iş güvenliği ve sağlığı kanunlaşması ve kanunun neler getirdiği, kanun yaptırımları, bu konuda işverenlerin, kamu kurumların ve işverenlerin bağlı olduğu muhasebecilerin neler yapması gerektiği hakkında bilgi verildi.

Buna göre; uygulama ve esasları üzerinde duran İŞKUR yetkilileri ,

Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra, (01 Temmuz 2014)

50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra, (01 Temmuz 2013)

Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra, (01 Ocak 2013) olacağı belirtildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve yayınlanan yönetmelikler kapsamında işverenlerin öncelikli olarak kendilerine bir yol haritası belirlemeleri gerektiğini bunu da verilen sunum içerisinde iş yerlerinin risk analizi ve izlenecek yol haritası olarak bilgilendirme yapıldı.

Ülke genelinde yakın zamanda İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili uzman görevliler sunumları yapmaya başlayacaklarını belirtildi. Ayrıca ilerleyen zamanlarda da ise Kars ilimize kapsamlı bir şekilde İş Güvenliği ve sağlığı uzmanları tarafından seminerler verilecek.

İŞKUR İl Müdürü Yusuf Bulut toplantıda şu bilgileri verdi:

4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu yasası bilindiği üzere 25.06.2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Genel Müdürlük, Merkez ve Taşra teşkilatından oluşan Türkiye İş Kurumu Merkez Teşkilatında 12 hizmet biriminden, Taşra Teşkilatı ise illerde Çalışma ve İş Kurumu İl müdürlükleri ile bunlara bağlı hizmet merkezlerinden oluşmaktadır.

Ulusal istihdam politikasının oluşturulmasına ve istihdamın korunmasına, geliştirilmesine ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak ,işsizlik sigortası işlemlerini yürütmek, İş gücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak ,İş gücü Piyasası Bilgi –Danışma Kurulunu oluşturmak ve Kurul çalışmalarını koordine etmek, işgücü arz ve talebin belirlenmesine yönelik işgücü ihtiyaç analizleri yapmak, yaptırmak.

İş ve meslek analizleri yapmak, yaptırmak, iş ve meslek danışmalığı hizmetleri vermek ,verdirmek işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik işgücü yetiştirme, mesleki eğitim ve işgücü uyum programları geliştirmek ve uygulamak ,istihdamdaki işgücüne eğitim seminerlerini düzenlemek.

FAALİYETLERİMİZ ARASINDA YERALMAKTADIR. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İSE;

2011 Kasım ayında yürürlüğe giren 665 sayılı KHK ile Kurumumuz bir yeniden yapılanma sürecine girmiş; görev ve fonksiyonlarını daha iyi ve etkin bir biçimde yerine getirebilmek adına merkez ve taşra teşkilatlanmamızda bir dizi değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Bu yapılanmalardan biri olan Çalışma Bölge Müdürlükleri İŞKUR’a Devredildi. Bu nedenle görev faaliyetlerimizin alanına; iş sağlığı ve güvenliği, 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile çalışma ilişkileri, iş ve işlemlerimiz arasında yer almaktadır. Sorumluluğumuz kapsamında ilimizde bir dizi bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak için seminerler düzenlemekteyiz.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA KISA BİLGİ VERMEK İSTERİM;

Sağlık ve güvenlik , sosyal gelişmenin en temel öğelerindendir. Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkı en temel insan haklarından biridir.Çalışma yaşamında yer alan çalışanların sağlıklarının korunması,güvenliklerinin sağlanması için yapılan çalışmalara işçi sağlığı, iş güvenliği diyoruz. Ancak bugün Dünya ve Ülkemizde bu kavramın içeriğinin doldurulamadığını, görüyoruz.

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde temel amaç; çalışma yaşamında çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunmasıdır.

İşyerinde sağlık ve güvenlikle ilgili şartları sağlamak işverenin öncelikli ödev ve sorumluluğudur. Çalışanlarda alınan her türlü tedbire ve talimatlara uymakla yükümlüdürler. İlgili düzenlemeleri hazırlamak ve uygulanmasını denetlemek ise elbette devletin görevidir. Bu ise ancak tarafların uzlaşma içerisinde işçi sağlığı ve güvenliğinin önemine inanmaları ile mümkündür.

ILO rakamlarına göre: Dünya’da 1,2 milyarı kadın olmak üzere 3 milyar civarında bir işgücü bulunmaktadır. Dünyada her 15 saniyede bir, her gün yaklaşık 6 bin işçi iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her yıl yaklaşık olarak 360 bin kişi iş kazası, 1 milyon 950 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir.

SGK verilerine göre; Türkiye ‘de günde; yaklaşık 200 iş kazası olmakta, iş kazaları sonucu, 4 kişi hayatını kaybetmekte, 6 kişi ise iş göremez hale gelmektedir. Ülkemiz iş kazalarında Avrupa ve Dünya ‘da ilk sıralarda, ölümlü iş kazalarında ise Avrupa’da birinci, Dünya’da üçüncü sırada yer almaktadır. İş kazalarının önemli bir bölümünün kayda alınmadığı gerçekliği bir yana, meslek hastalıkları hemen hemen hiç kayda alınmamaktadır.

Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının %98’i, meslek hastalıklarının %100’ü önlenebilir iken; gerekli önlemler alınmadığı için maalesef her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı birçok ülke nüfusuna denk insan topluluğu hayatını kaybetmektedir.

İl Müdürlüğümüz olarak, işveren ve işçilerimizin iş sağlığı ve güvenliği bilincini, sorumluluğunu ve görevlerini hatırlatmak ve ilgili yetkililerin bilgisine sunmak görevini üstlenmiş durumdayız.

Amaçlarımızın gerçekleşmesi doğrultusunda bizlere desteğini esirgemeyen kurum, kuruluş Muhasebeciler Odası Başkanlığı’na, firma ve kişilere bir kez daha teşekkür ederim. Bu konuda bizlere destek olan Yard.Doç.Dr. Ahmet DENİZ’e de teşekkürlerimi sunarım.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.