
İnşaat sektöründe yüz yılın icadı
Kars’ta 30 yıldır müteahhitlik yapan İşadamı Numan Zincirkıran konuk yapımında bir ilki başararak 2.5 yıl süren çalışmasını kamuoyuna tanıttı.
Depreme karşı kesin çözüm içeren bu çalışmada “Konut Herkesin Hakkıdır” sloganı kullanıldı.
Depreme karşı dayanıklı, içerisinde ısı yalımı olan, doğalgaz ve kömür ithalatına karşı büyük bir malzeme tasarrufu sağlanan konut yapımında işçilik de yok. Çevreye duyarlı, zaman ve maliyetten tasarrufun da ön plana çıkarıldığı konutların ham maddesi de ülkemizde bolca bulunan ve yüzyıllarca burada üretebilecek malzemelerden oluşuyor. Özellikle de Doğu Anadolu Bölgesinde bolca bulunan bu malzemelerin sırrı da işadamında gizli. TSE laboratuarlarında test çalışmaları da yapılan malzemelerle hazırlanan numune ev görücüye çıktı bile. Bu konutların hayata geçirilmesiyle birlikte inşaat sektöründe dışa bağımlıkta bitecek.
BİR GÜNDE KONUT TESLİMİ
Yeni üretilen ve hayata geçirilmesi beklenen bu çalışmanın 6 milyon konutun yenileceği bir döneme denk gelmesi de büyük bir şans olarak değerlendiriliyor. Kentsel dönüşümde kullanılmaya hazır olan ve inşaat sektöründe son yüz yılın icadı olacak konutların sahibine teslimi ise tam tamına 1 günü alıyor. Evet yanlış duymadınız tamamen bir günde ev sahibine teslim ediliyor. Özel olarak hazırlanmış malzemelerden üretilen beton duvarlar ve kirişler aynı zamanda da ısı yalıtımlı. İşçiliğinde hemen hemen sıfıra indirildiği bu üretimle bir evin yarım günde bile bitirilmesi planlanıyor.
Vatandaşlar böylelikle hem ucuz hem de daha kısa süre içinde ev sahibi olmanın mutluluğunu yaşayacaklar.
Kars Eski Müteahhitler Birliği Başkanı Numan Zincirkıran, “30 yıl müteahhitlik yaptım. 30 yılın sonunda bu işlerden edindiğim tecrübelerden yola çıkarak inşaat sektöründe bugüne kadar gelen tabuları yıkmak için 2-5 yıldır bir çalışma yapıyorum. Bu 2.5 yıllık süre içinde böyle bir malzeme ürettik. Son dönemlerde ülkemizin depreme karşı içinde bulunduğu durumdan dolayı daha da önem kazandı. Kentsel Dönüşüm ile birlikte yenilenecek 6 milyon konut ise büyük bir Pazar oldu. Özellikle bölgemizdeki kışın çok sert ve soğuk geçmesinden dolayı ısı yalıtımına ihtiyacı doğurdu. Ayrıca depreme dayanıklı malzeme üretebilmek için bizlerde fikir doğurdu. Bizde 2.5 yıllık çalıma sonucunda böyle bir malzemeyi ürettik inşallah iyi sonuçlar alırız. Böylelikle de insanlığa, vatana ve millete böylesine hayırlı bir iş yapmış oluruz.” dedi.
HORASAN HARCI
Horasan Harcının bu çalışmayla öneminin bir kez daha anlaşılacağını belirten zincirkıran, “Bu malzemenin en büyük özelliği içerisinde kimyasal katkı olmadan özellikle ülkemizde bol bulunan bir malzeme ile üretilmiş olmasıdır. Şimdi de bunu üretmek bize nasip oldu. Yıllardır belki de başkaları da yapmaya çalışmış olabilir ama olmadı. Bunun en büyük özelliği işçiliği, sıvayı, yakıt sorununu, nakliyeyi tamamen ortadan kaldırıyor. Şu anda yaptığımız 120 metrekarelik dairenin montajı ve kuruluş aşaması tamamen bir günü buluyor. Depreme dayanırlığı yönünden çok kaliteli bir malzeme olduğunu iddia ediyorum. Daha önce TSE laboratuarlarında yaptırdığım incelemelerde bugünkü normlarda inşaat için istenilen tüm olanakları sağlamış durumda. Hatta fazlası var eksiği yoktur. Horasan harcı bir efsane isim. Kimin ne zaman nasıl yaptığı belli değil. Bizim bu ismi öne çıkarmamızdaki gaye o dayanırlığı anlatmak ve Horasan harcının insanlardaki güvenini göstermek için bu ismi koyduk. İnanıyorum ki geçmişte ecdadımızın yaptığı Horasan harcından daha da kaliteli ve bugünkü teknolojiyle birleştirilince yüzyıllarca ayakta kalabilecek duvar ve inşaat malzemesi üretiyoruz.” diye konuştu.
HERKES FARKINA VARACAK
Konutların kullanılmaya başlanmasıyla herkesin bunun önemini anlayacağını da ifade eden Zincirkıran şöyle konuştu:
“Bir günde bir ev yapılacağını söylüyorum. Hatta imkanlarımız biraz kısıtlı ama eğer şartlarımız biraz olgunlaşırsa bir evi yarım günde bitirebileceğiz. Akşamleyin vatandaş evinin içerisine girip yemeğini yiyip çayını içebilir. 3 ayda, dört ayda veya aylarca süren inşaatlardan en ufak bir noksanı yok, fazlası var. Bizlerde bu işin sırrıyla ilgili patent başvurusunu yaptık ve numarasını da aldık. Türkiye’de değil inanıyorum ki dünyada böyle bir imalat yoktur. Piyasaya girdiği zaman zaten herkes bunun farkına varacak.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.