1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İlk iftar topu Kars’tan atıldı
İlk iftar topu Kars’tan atıldı

İlk iftar topu Kars’tan atıldı

Türkiye’de Ramazanın ilk iftar topu tarihi Kars Kalesi eteklerindeki Mevlana’nın hocası Anadolu’nun manevi Fatihi Şehit Ebu-l Hasan Harakani Külliyesi’nden atıldı.

A+A-

Harakani Sofrasının da kurulduğu Valilik İftar Çadırı’nda açılan ilk iftar da renkli görüntülere sahne oldu.

İftar saatinde orucu top sesiyle açma geleneği, birçok yerde olduğu gibi Kars’ta da halen yaşatılıyor. Ezanın başlamasıyla Kars semalarında “Ramazan topu” patlıyor. Kars halkı yıllardır iftarını ezanın okunması ve Ramazan topunun atılmasıyla açıyor. Kars Valiliği tarafından geleneksel hale getirilen iftar topu bu yılda akşam ezanı eşliğinde tarihi Kars Kalesi eteklerindeki Harakani Sofrasının da yer aldığı Kars Valiliği İftar Çadırının kurulduğu Şehit Ebu-l Hasan Harakani Külliyesi’nden Ateşleyici yeterlilik belgesi bulunan Gazeteci Tacettin Durmuş, tarafından atıldı.

KARS’TA RAMAZAN TOPU ATMA GELENEĞİ SÜRDÜRÜLÜYOR

Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur ve daire emirlerinin de katıldığı etkinlikte, gazeteci olan ve aynı zamanda havai fişek gösterileriyle de iştigal eden Tacettin Durmuş’u Ramazan topunu atması sırasında gazeteci arkadaşları da yalnız bırakmadılar. İftar saatinin gelmesiyle Kars’taki camilerin minarelerinden yükselen ezan sesi ile birlikte iftar topunun fitilini ateşlediği sırada Durmuş, Kars Valisi adına tüm İslam aleminin ve Kars halkının Ramazanını kutladı.

İFTAR TOPU KARS SEMALARINI ADETA TİTRETTİ

Durmuş, büyük bir titizlikle hazırladığı Ramazan topunu 8 yıldır Kars’ta attığını söyleyerek, vatandaşların uygulamadan memnun olduğunu ve top sesine alıştıklarını söyledi. Durmuş ayrıca, Kars’ta 8 yıldır Kars Valiliği adına iftar topunu attığını, Kaleye yakın olan Evliya Camii’nden yükselen ezan sesiyle birlikte topu patlattığını ifade etti. Topun sesinin geniş bir alandan duyulduğunu da kaydeden Gazeteci Durmuş, kendisinin de iftarımı burada gazeteci arkadaşlarıyla birlikte açtığını kaydetti. Bir su bidonu içerine kumla sıkıştırılan karton bir boru içine yerleştirilip fitili ateşlenen topun bir ay boyunca şehrin yüksek noktalarından atılacağını vurgulayan Durmuş, boru şeklindeki Ramazan topunun bilirkişi tarafından atılması durumunda hiçbir tehlikesi bulunmadığını, 100 metrenin üzerinde havada patlayarak ses efekti verdiğini, bu sesin ise Kars’ın her yerinden duyulduğunu da anlatarak, işini büyük bir dikkat ve titizlikle yürüttüğünü sözlerine ekledi. Durmuş, “8 yıldır Kars Valiliği tarafından geleneksel hale getirilen Ramazan’ın ilk iftar topunu atıyorum. Aynı zamanda bende bir gazeteciyim. 8 yıldır geleneksel hale gelen bir durum bu. Bundan önceki yıllarda tarihi Kars Kalesi’nden attım. Bu yıl da Harakani Külliyesi’nde iftar çadırı kurulduğu için atıyorum. Bu bölgede Kümbet Camii (12 Havariler Kilisesi), Evliya Camii, Harakani Türbesi ve daha bir çok camii ve tarihi yapıt bulunuyor.” dedi.

TOP ATMA GELENEĞİ

Vali Ahmet Kara da, “Kafkasya’nın Anadolu’ya açılan serhat ilimiz Gazi Kars’tan ilk iftar topunun açılışını gördük. Buradan bütün Karslılara, bütün Türkiye ve İslam âleminin ramazanlarını kutluyorum ve huzurular getirmesini diliyorum. Sağlıklı sıhhatli, huzurlu Ramazanlar olmasını temenni ediyorum. Osmanlı Devleti’nden gelen Top atma geleneği, Selçuklulardan ve Osmanlılar tarafından onarılarak bu güne gelmiştir. Bugün Türkiye’de örneği bulunmayan Kars Kalesi eteklerinden bu top atmanın güzelliğini yaşıyoruz. Burası Türkiye’nin ilk top atışıyla iftar eden yer olması anlamında heyecanlıyız. Bugün bizim top atışımızdan sonra Edirne’ye kadar sırasıyla insanlarımız iftar yapacaklar. Tacettin Durmuş Bey bu konuda artık uzman oldu. Gazeteciliğin yanında, ‘bombacı’ olarak tanınıyor. Top atışını her sene kendisi atıyor. Kendisine hem Karslılar adına hem de şahsım ve Valilik adına teşekkür ediyorum ve hepimizin uzun Ramazanlara erişmemizi diliyorum.” diye konuştu.

RAMAZAN AYI ZENGİNLERİN AÇLIĞI, YOKSULLUĞU HATIRLADIĞI AYIN ADIDIR

Vali Kara ayrıca, “Ramazan ayı hakikaten Cenab-ı Allah’ın insanlara, bize ikramıdır. Dolayısıyla Ramazan ayı bereketlidir. Ramazan Ayı Peygamber Efendimizin (SAV) buyurduğu gibi: Oruç tutarsak sıhhat buluruz. Ramazan ayı bir fabrika gibi bir ay dinlendirilmesidir. Ramazan Ayı zenginlerin açlığı, yoksulluğu hatırladığı ayın adıdır. Yine Peygamber Efendimizin (SAV) değimi ile: Ramazan Ayı İslam ümmetinin adıdır. Dolayısıyla Ramazan Ayının; bütün Müslüman alemine, İslam alemine, Türk milletine ve inanlığa hayırlar getirmesini diliyorum. Bereketli, hayırlı olsun diyorum. Bilindiği gibi Harakani Hazretleri sofrasıyla ünlü bir zat. Büyük bir mutasavvıf. Biz şu anda Harakani Hazretlerinin binde birini ayak üstü söyleyecek durumumuz yok ama sofrasıyla ünlü bir zat. Onun için en müşhur sözü de biliyorsunuz sofrayla alakalı, ‘Her kim bu Dergâha gelirse ekmeğini veriniz, inancını sormayınız’ sözüdür. Dolayısıyla belki bu sene O’nun yüzü suyu hürmetine, onların şefaatine nail olmak için birde Harakani Hazretlerinin türbesinin yakınında bu çadırı kurmamızın da ayrı bir anlamı var. Güzel bir çadır oldu inşallah. Vatandaşlar iftarını açacak, zenginler, fakirler hepsi aynı masada iftar edeceğiz. Dolayısıyla toplumda birazda sosyal dayanışmanın belirginleştiği bir ayın adıdır Ramazan. Allah hayırlı etsin, Allah mübarek etsin, Allah Ramazanın hürmetine bizleri affetsin. Cenab-ı Allah ramazanın bereketini bütün İslam ümmetine yağdırsın, insanlığa yağdırsın. Allah hayırlı etsin diyorum” dedi.

HARAKANİ SOFRASI: “HER KİM BU DERGÂHA GELİRSE EKMEĞİNİ VERİNİZ, İNANCINI SORMAYINIZ”

Topun atılmasının ardından Şehit Ebu-l Hasan Harakani Türbesi yanına kurulan Kars Valiliği İftar Çadırı’na geçildi. İşadamı Cihangir Umurbeg tarafından yüzlerce vatandaşa verilen iftar yemeğinde sıraya giren protokol ve vatandaşlar renkli ve anlamlı görüntüler oluşturdu. Hazırlanan leziz yemekleri tadan vatandaşlar bu organizasyonda emeği geçenlere bir bir teşekkür ettiler ve ardından da türbede dua edip ayrıldılar. İşadamı Cihangir Umurbeg, böylesine mania bir atmosferde yemek hizmetinde bulunduğu için çok mutlu olduğunu ve bu mutluluktan servisi bile kendi elleriyle yaptığını söyledi. Bir ay boyunca her gün bu çadırdan iftar yemeği vereceklerini de kaydeden Umurbeg, Şehit Ebu-l Hasan Harakani’nin, “Her kim bu Dergâha gelirse ekmeğini veriniz, inancını sormayınız” sözünü de hatırlatarak, buna layık olmaya çalıştıklarını kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.