1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İhsan Özköseli Anılarını Kitapta Topladı
İhsan Özköseli Anılarını Kitapta Topladı

İhsan Özköseli Anılarını Kitapta Topladı

İhsan Özköseli’nin “Bir Ömrün Dönemeçleri” isimli kitabı çıktı.

A+A-

362 sayfadan oluşan ve Ege Basım’dan çıkan kitapta İhsan Özköseli anılarına ve hayat hikayelerine yer veriyor.

Uzun yıllar Kars’ta banka müdürlüğü yapan, Kars’ın sevilen ve sayılan simalarından olan, Kars sporuna gönül vererek, Kars Spor’un efsane isimlerinden İhsan Özköseli, “Bir Ömrün Dönemeçleri” isimli kitabında serhat şehrimize geniş yer veriyor.

İhsan Özköseli Kimdir :

İhsan Özköseli, 1932 yılında Bakü’nün Ağdaş ilçesinin Sadavat köyünde doğdu. Daha önce 1918 yalında Erzurum’da askere alınan babası Enver Paşa’nın fırkasında bulunup, Allhu Ekber, Kars ve Karakilise savaş ve hareketlerine katıldıktan sonra Bakü çıkartması sırasında çenesinden ağır bir şekilde yaralanır. Bakü Hastanesi’ne yatar. Daha sonra Sadavat Köyü’ne yerleşen babası orada mütevazi bir ailenin kızı ile evlenir.

Rusya’daki Kominizim rejiminden kaçmak isteyen babası ; İhsan, annesi ve ağabeyi ile birlikte trene binmek için sınırdaki Leninakan şehrine gittiklerinde Rus gümrüğündeki Ermeniler tarafından iki kat yatak dışında, üst ve yanlarında neleri varsa soyulur.

6 yaşında ailesi ile Kars’a gelen İhsan daha o yaştan aileye destek olmaya başlar. İstasyondaki bir büfeyi işleten babasına, trenlerde pasta ve nane şekeri satarak, yardımcı olur.

1945 yılında babasını kaybedince ağabeyi ile birlikte bütün yükler onun omzuna yüklenir. Uzun süreler işçi, hamal, boyacı, seyyar satıcı, garson, tezgahtar gibi her kalıba girerek, ekmeğini taştan çıkarmaya çalışır. Annesinin yaptığı horoz şekerlerini de mahalle bakkallarına pazarlar.

Bunlarla birlikte sporda ve özellikle futbolda Kars’ta bir yıldız olup çıkar. Daha sonra da Kars Beden terbiyesi Bölge Müdürlüğü’ne kadar yükselir.

İhsan Özköseli, onunla birlikte bu çetin yaşantı savaşına atılmış bulunan çok değerli Faize hanımefendi ile evlenir. O, Sarıkamış Sümerbank’ta bir süre çalıştıktan sonra sınavları kazanarak, Kars Emlak Bankası’nda  muhasip, veznedar, yetkili memur, şef yardımcısı, şef, müdür yardımcısı, müdür görevlerinde aralıksız 19 yıl çalışır.

Sonra sırasıyla ; Ödemiş, Pendik ve Kartal Emlak Kredi Bankası müdürlüklerinde üstün başarılar göstererek, genel müdürlükçe takdir olunur ve bir yıl süre ile bölge müdürlüğü görevine getirilir.

Nihayet o da her memur gibi emeklilik yoluna girer ve 1992’de emekli olarak Karstal – Pendik’teki evine yerleşir. Emeklilikten sonra da o boş durmaz, sürekli yazılar yazar ve yayımlar. Şimdi Serhat Kültür Dergisi’nin en çok okunan yazarlarındandır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.