1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Iğdır’ın sürüleri Kars ve Ardahan’a gelmeye başladı
Iğdır’ın sürüleri Kars ve Ardahan’a gelmeye başladı

Iğdır’ın sürüleri Kars ve Ardahan’a gelmeye başladı

Doğu Anadolu’nun Çukurovası olarak bilinen Iğdır’da, sürü sahipleri her yıl olduğu gibi bu yılda küçükbaş hayvanlarını Kars, Ardahan ve Iğdır’da götürmeye başladı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ 

Hava sıcaklıklarının komşu illere göre oldukça yüksek geçmesi nedeniyle bölgede geçimini küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile idame ettiren göçerlerin Iğdır’dan çıkışı renkli görüntülere sahne oluyor.

Iğdır ve çevresindeki yaylaların yetersiz olması nedeniyle özellikle serin olan Kars, Ardahan, Ağrı gibi illerin serin yaylalarını tercih eden Iğdırlı hayvan sahipleri buralarda da bazı sıkıntılarla karşılaşıyor. İlk önce Iğdır’ın yüksek kesimlerine götürülen küçükbaş hayvanlar daha sonra civar illerin yaylasına götürülüyor.

Iğdır Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre; şu ana kadar 700 bine yakın küçükbaş hayvan Ağrı Dağı eteklerine ve Iğdır dışındaki yaylalara götürüldü. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte yaylalara giden hayvan sayısının bir milyonu geçeceği belirtildi.

Bazı sürü sahipleri ise Iğdır tarafından Ağrı Dağı’nın yüksek kesimlerini otlak olarak kullanırken bir kısmı da başka illerin serin yaylarını tercih ediyor. Iğdır’da Mayıs ayı ile birlikte hava sıcaklıkları 25 ile 30 derece arasında değişirken Haziran ve Temmuz ayında 35-40 derece arasında değişmesi hayvan sahiplerinin il dışına çıkmasında en büyük etken olarak görülüyor. Özellikle koyunların Iğdır’da yaşama şansı olmazken yaz aylarını çevre illerin serin yaylalarında geçiren ve çoğalan hayvanlar son baharın sonları ile kış öncesi tekrar Iğdır’a getiriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.