1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kars’a geldi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kars’a geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kars’a geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, güvenlik toplantısına katılmak üzere hava yoluyla Kars’a geldi.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Harakani Havalimanında Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi Türker Öksüz, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın ve protokol üyeleri tarafından karşılanan Bakan Soylu, daha sonra DSİ Toplantı Salonunda gerçekleştirilen güvenlik toplantısına katıldı.

Toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Bakan Soylu, ülke genelinde gerçekleştirilen operasyonlar hakkında bilgi vererek tüm annelerin de Anneler Günü’nü kutladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında düzenlenen toplantıya, Kars Milletvekili, 65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ve Mehmet Ersoy, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, İller İdaresi Genel Müdürü H. Kürşat Kırbıyık, Erzurum Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Semih Okyar, Kars Valisi Türker Öksüz, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Albay Hidayet Arıkan, Cumhuriyet Savcısı Soner Aygün ve ilgililer katıldı.

Bakan Soylu'nun yaptığı açıklamada, "Hem sınırlarımız içerisinde hem de sınırlarımızın hemen ötesinde ülkemizin huzuru, güvenliği, asayişi için ve ülkemizi terör belası ile karşı karşıya bırakmaya çalışanlara fırsat tanımamak için topyekun bir mücadeleyi gerçekleştiriyoruz. Nihayetinde dün de Mardin’de, Nusaybin’de kırsalda 6 terörist daha etkisiz hale getirildi. Yine bir gün önce Tunceli’de güvenlik güçlerimizin tarafından sıkıştırılarak 3 teröristten, netleşmesini bekliyoruz, 1 tanesinin sözde bölge sorumlusu ve aranan turuncu kategoride olduğunu biliyoruz. Yine kahraman güvenlik güçlerimizin ortaya koyduğu hakikaten önemli bir operasyonla etkisiz hale getirildiler. Dün gece itibariyle Hakkari Alandüz’de de 3 teröristin daha etkisiz hale getirildiği bilgisi mevcut." dedi.

Eren operasyonlarına aralıksız devam edildiğini kaydeden Bakan Soylu, "Yani bir taraftan Eren operasyonlarıyla diğer taraftan hem Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır dışında Irak’ta yürüttüğü ve hakikaten ülkemiz için de çok önemli olduğunu, huzurumuz için çok önemli olduğunu düşündüğümüz operasyonlarla kışı sürekli sahada geçiren güvenlik güçlerimiz, bahar başlar başlamaz yine aynı kararlılığını, heyecanı ve anlayışı sürdürmektedir. Eren operasyonlarının 15’ncisini de bu bölgede başlattık. Özellikle bunun da altını çizmek istiyorum; şuanda 1071 personelin katılımıyla Eren-1 11 Ocak tarihinde başladı, halen 912 Jandarma Özel Harekat ve Komando, 10 Polis Özel Harekat Timi olmak üzere toplam 15 bin 674 personelle Eren operasyonları 15 ayrı bölgede devam ediyor. Bugüne kadar Ere operasyonları kapsamında 37 terörist etkisiz hale getirildi. Bunların 3 tanesi kırmızı, 6 tanesi turuncu, 1 tanesi gri, 2 tanesi bölgede yönetici düzeyinde olan ve etkisiz hale getirilen teröristlerin toplamı. Buna son 3’ünü de eklediğimiz zaman Eren operasyonlarında toplam 40 terörist etkisiz hale getirilmiş oldu. Burada 75 işbirlikçi yakalandı, bu rakama dikkat edilmesini isterim; 15 Temmuz’dan bugüne kadar sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları kapsamında bize verilen talimat ‘inlerine girin’ talimatıydı ve toplam 8 bin mağara ve sığınağa girildi, imha edildi. Bu 8 bin mağara ve sığınak, bu ülkenin dağlarında, bu ülkenin sınırları içerisinde. Eren operasyonunda da Ocak ayından buyana 770 mağara ve sığınak imha edildi. Allah razı olsun, imanıyla, inancıyla, milletimize, vatanımıza, bayrağımıza, sadakatleriyle şahadeti göze alan ve bu konuda herhangi bir çekingenliği olmayan kahramanlarımız bazen yürümekte bile zorluk çekilen yerlere günlerce yürüyerek, pusu atarak operasyon gerçekleştiriyorlar. Allah onlardan razı olsun. Ayrıca Eren operasyonlarında 127 mayın ve EYT tuzaklanmış olarak bulundu Bu da esas itibariyle güvenlin güçlerimizin ortaya koymuş olduğu bir sonuçtur. Yaklaşık 412 kilogram patlayıcı ele geçirildi. 138 silah, 45 bin 295 adet mühimmat ve 439 kilogram da esrar ele geçirildi. Yine şunu da ifade etmek istiyorum; Eren operasyonları kapsamında 10 kişilik bir terörist grubu etkisiz hale getirildi ki bu da operasyon kapsamında bir seferde en çok etkisiz hale getirilen terörist grubu olarak kayıtlarımızda yer aldı." ifadesini kullandı.

Bakan Soylu açıklamasını şöyle sürdürdü: "Geçen hafta Cuma gününden itibaren, Perşembe akşamı saat 19.00’dan itibaren hep birlikte Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde, Bilim Kurulunun tavsiyesiyle alınan karar çerçevesinde tam kapandık. İlk önce biz kısıtlama yaptık, yani Cumartesi-Pazar günleri kısıtlandı, hafta içi saat 19.00’da başlayan kısıtlama oldu, biz kısıtlama ile salgınla mücadele konusunda bir adım daha atmış idik. Başladığımızda sayı 63 bin idi. Sağlık Bakanlığının ve Bilim Kurulunun önerdiği tedbirlerle, tüm denetim mekanizmalarımızla önemli bir sürece başladık. Amacımız; vakaların artmaması, bu sağlıksız ortamın tüm Türkiye’yi etkilememesi için bunu düşürmek idi. Öncelikle bugün geldiğimiz nokta 18 bin civarında. 63 binden 18 bine milletimizin yapmış olduğu büyük bir fedakarlıkla arakamlar inmiş durumda, bu sahada da görülüyor.

Mutasyonun oluşturduğu yeni milletimizde, bizde endişeye sevk etmiş idi. Türkiye’nin her tarafında, şehirlerin giriş-çıkışlarında, ana caddelerde, ana arterlerde tüm denetimler büyük bir anlayışla devam ediyor. Ortalama günde 100 bin jandarma ve polisimiz sadece genel asayişin, narkotiğin, terörle mücadelenin ve diğer yaptığı işlerin dışında sadece salgın denetimi gerçekleştiriyor.

65 yaş üstü 21 milyon büyüğümüze vefa sosyal destek gruplarımızla birlikte ulaşılmaktadır. Onlar yalnız bırakılmamaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir operasyon söz konusu değildir. Bir taraftan Allah’a çok şükür, kamu düzeni ve güvenliğimizde bir problemimiz yoktur, diğer taraftan sağlık sistemi sürdürülebilir olarak devam etmektedir. Üretim ve tedarik sistemimizde bir problem yoktur. Bugün e-devletten ve e-başvurudan 10 milyon kişi izin alıp Türkiye’nin üretimine devam etmektedir. Geçen ay ihracat 18,9, bu ay 18,8 milyar dolar Türkiye’nin elde ettiği dönemindeki en iyi ihracat rakamlarıdır. Bir taraftan salgınla mücadele eden ama diğer taraftan da özellikle tarım arzını, üretim ve ihracatını ayakta tutan ve bu kısıtlamalarda mümkün olduğunca da ülkesinin ekonomisini patinaj yaptırmadan ayakta tutmaya çalışan bir anlayış sürdürülmektedir.

Bugün Pazar ve yarın Pazartesi, bayrama yaklaşıyoruz. Milletimizden bir fedakarlık daha bekliyoruz. Bu hastalık temasla bulaşıyor. Bunu hep beraber biliyoruz, bayram hepimizin bayramı ve geleceğimizde eksilmeden daha güzel bayramlar yaşamamız için kurallara ve tedbirlere uymalıyız. Aksi takdirde eğer bayramlaşmalarda eğer kurallara uymazsak ifade etmem gerekir ki; karşılaştığımız bu musibetin ağırlığı üzerimizden kalkmaz ve fedakarlıklarımız boşa gider. Çocuklarımız artık okula, üniversiteye gitmek istiyor. Esnaflarımız dükkanlarını açmak istiyor. Onun için milletimizden istirhamımız; onlardan çok fazla şey istediğimizin bilinci içerisindeyiz, çok büyük fedakarlıklar yaptıklarının bilinci içerisindeyiz ve ne zaman istesek bu fedakarlığa katlandıklarının da bilinci içerisindeyiz ama ‘önce sabır sonra bayram’ diyoruz. Bayramda da sabretmeliyiz.

Özellikle bize çok seyahat izin belgesi talebi geliyor. Vatandaşımızdan istirhamımız şu; hastalık ve cenaze gibi yukarıdan aşağıya sıraladığımız sebepler söz konusu. Bu sebeplerde veriyoruz zaten ama onun dışında ‘bu dönemi memleketimde geçireyim’ diye düşünenler için bu saatten itibaren alınacak izinler, yapılacak müracaatlar bulaşı ülkenin her tarafına yayma konusunda maalesef katkı sağlayacaktır. Oysa biz hareketliliği en aza düşürmek için gayret sarf ediyoruz. Bazen eleştiriliyoruz bazen acımasız olarak yerden yere vuruluyoruz ama bilinmesini isteriz ki; bunu insanlarımız için, gelecek nesillerimiz, çocuklarımız için yapıyoruz."

Bakan Soylu daha sonra Kars'ta bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.