1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hosting Nedir?
Hosting Nedir?

Hosting Nedir?

Çoğumuz için yeni bir kavram olarak karşımıza çıkan hosting veri tabanları, e-posta listeleri ve web sitesi kullanıcılarının tarayıcı kullanımını saklayan bir sistemdir.

A+A-

Hosting Nedir?

Çoğumuz için yeni bir kavram olarak karşımıza çıkan hosting veri tabanları, e-posta listeleri ve web sitesi kullanıcılarının tarayıcı kullanımını saklayan bir sistemdir. Hosting, fiziksel ya da sanal olarak hizmet verebilir. Bu durum sizin alacağınız hosting çeşidine göre çeşitlilik gösterebilir. 

Hosting, tek bir alt yapı ya da sistem üzerinden sunulmaz. Kullanıcı gereksinimlerine göre çeşitlenir ve paketlere ayrılır. Bu paketler tamamen sizin ihtiyacınız doğrultusunda oluşturulur. Şirketinizin veya firmanızın ya da kendi bireysel işinizin sitesini bu belirteçlere göre belirleyebilirsiniz. Bu belirteçler sayesinde size en uygun hizmeti verecek hosting çeşidini ve firmasını seçebilirsiniz.

Hosting Rehberi, Hosting Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hosting seçerken belirli başlı birçok konuya dikkat edilmesi gerekir. Bu başlıklar sizin ihtiyacınıza göre değişiklik gösterecektir ama temeldeki başlıkları öğrendiğinizde kendi ihtiyacınıza göre yeni alanlar ekleyebilirsiniz.

İlk konu tahmin edileceği üzere hız, hosting servisi aldığınız sitenin size sağladığı sunucu hızı çok önemlidir. Bu hız bazı seçeneklerde de belirleyici olacaktır bu yüzden ilk ve dikkat edilmesi en önemli nokta budur diyebiliriz.

Hızla aynı anda değerlendirebileceğimiz ikinci kavram performans olacaktır. Kullanacağınız sunucuların hızı bu performansın belirtecidir. Yapacağınız bütün işlemler hız ve performans üzerinden değerlendirileceği için bu iki başlığa daha fazla dikkat etmelisiniz.

Üçüncü başlık veri merkezine şekilde bulunuyor. Kullandığınız veri tabanı fiziksel mi yoksa sanal olarak mı bulunuyor. Fiziksel ise donanımsal bilgilerini bilmek size ve hosting hizmetinize ek katkı sağlayacaktır. Kullanılan donanımsal ekipmanlar size hosting servisinin ne seviyede verimli bir sunucu vereceğinin dayanağını oluşturacaktır. Eğer size sunulan hosting hizmetinde bu donanımlar sizin taleplerinize yetersizse sizin müşterilerinize sunacağınız hizmetler konusunda da sizi zora sokacaktır.

Ön bellekleme, hosting hizmeti alan çoğu kişinin kaçırdığı bir konu başlığıdır. Gerekli araştırma yapılmadan alınan hosting hizmetleri veya ihtiyacınız olan kaynaklara erişim için yanlış hosting seçimi ön bellekleme konu başlığında sorunlar yaratabilir. Ön bellekleme en basit tanımıyla sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlayan yapıdır. Bu yapı sayesinde siteniz daha hızlı yüklenir ve daha verimli bir şekilde çalışır. Bu nedenle hosting hizmeti alırken sistemin size bunları sunup sunmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.

Güven, hosting hizmeti aldığınız firmayı iyi seçmelisiniz. Bu hizmeti aldığınız firma sonuç olarak sizin sitenizin güvenilirliğini de belirleyecektir. Hizmet alacağınız firmayı seçerken dikkatli olmalısınız. Kendinizi sitenizi ziyaret eden biri olarak düşünürseniz güvensiz bir sitede gezmek, kullanmak veya alışveriş yapmak istemezsiniz. Bu yüzden bu başlık üstüne düşmeniz gereken bir başlıktır. Aynı zamanda güvenlik açığı sağlayacak alanları çok iyi kontrol etmeli ve bilgi almalısınız. Bu yüzden hizmet alacağınız firmadan güvenlik tedbirleri için bu alanlardaki sertifikaları isteyebilirsiniz. Bu sertifikalar sayesinde sizde sitenizi güvence altına alabilirsiniz. Unutmayın ki sizin aldığınız hizmet aynı zamanda verdiğiniz hizmetin de kalitesini ve güvenilirliğini belirler.

Uptime, bu kavram sizin sitenizin ekran süresidir gibi düşünebilirsiniz. Bu kavram sizin sitenizi ziyaret eden kullanıcının sizin ekranınızı ne kadar süre kullandığıdır. Siteniz ne kadar aktiftir diye merak ediyorsanız uptime süresine bakmanız sorunuzu yanıtlayacaktır. Bu süre sayısında sitenizin trafik akışını da kontrol edebilirsiniz.

Hosting hizmeti bakarken mutlaka denk geleceğiniz bir kavram olarak CDN diyebiliriz. CDN, karışık olarak gözükse bile aslında çok karmaşık bir kavram değildir. Bu kavram içeriğinizi global anlamda saklar. Böylece her ülkeye eşit yükleme hızı sunmanızı sağlamaktadır. Uluslararası çalışıyorsanız buna özellikle dikkat etmeniz gerekir. Bu kavram sayesinde globale açılırsınız ve global trafik çekebilirsiniz. Eğer bu şekilde çalışıyorsanız hosting hizmeti aldığınız yapıya bunu özellikle sormalı ve bilgi almalısınız.

Teknik destek, günlük hayatımızda bile sıklıkla ihtiyaç duyduğumuz bu özellik hosting kavramının da vazgeçilmezidir. Bu aşamada size kesintisiz teknik destek sağlayacak hosting hizmetlerini değerlendirmelisiniz. Teknik destek alamazsanız, sizde sitenizde müşterilerinize doğru bir geri dönüş sağlayamazsınız. Bu yüzden aldığınız hizmeti teknik destek anlamında mutlaka incelemelisiniz.

Kaynak kullanımı veya kaynak limiti eğer alacağınız hosting hizmeti paylaşımlı bir hosting hizmeti ise kaynak kullanımında sınırlar olacaktır. Bu konuda sizin isteğinizi hangileri karşılayacak ise ona göre bir hosting hizmeti daha doğru olacaktır. Kısıtlı kullanım sizin taleplerinize uygun değilse size ve müşterilerinize de sıkıntı çıkaracaktır.

Maliyet yani siteniz bir fiyat-performans sitesi mi olacak yoksa masraftan kaçınmayacak mısınız, bu konu hosting hizmeti seçiminde karar vermeniz gereken bir konudur. Farklı talepler farklı ihtiyaçları getirecektir. Hosting hizmetinde en iyisi, en ucuzu, en pahalısı gibi kavramlar pek geçerli değildir çünkü her hizmet aynı performansı ve getirileri vermez. Siz gereksinimlerinize ve kullanım amacınıza göre hosting hizmetinizi seçmelisiniz. Bu aşamada da maliyetiniz isteklerinize ve ihtiyaçlarınıza göre değişecektir. Bu anlamda esnek davranarak daha sonra ihtiyaçlarınıza göre ekleme çıkarma yapabilir ya da farklı paketlere geçebilirsiniz.

Son aşama günlük hayatımızda da sıklıkla kullandığımız bir ürün almadan önce mutlaka göz attığımız kullanıcı yorumları aşamasıdır. En çok fikir sahibi olabileceğimiz ve bilgi toplayabileceğimiz bir başlıktır. Hosting hizmeti almadan önce mutlaka başka sitelerden, platformlardan kullanıcıların deneyimlerini okumalısınız. Bu sayede hizmet almak istediğiniz firmalarında eksikliklerini veya size neler sunduklarını öğrenme imkânınız daha çoktur. Farklı kişiler ve farklı sitelerin kullanım alanlarına göre hosting hizmet değerlendirmesi yapabilirsiniz.

Bütün bu aşamaları ve süreci değerlendirip hosting hizmeti alacağınız firmanızı seçtikten sonra seçtiğiniz firmadan ücretsiz paket alabilirsiniz. Böyle bir hizmetleri yoksa da size ücretsiz olarak deneme süresi sunup sunmayacaklarını sorabilirsiniz. Bu süreci de değerlendirdikten sonra seçtiğiniz ve taleplerinize karşılık veren en uygun firmadan hosting hizmetinizi satın alabilirsiniz. daha.net firmasını tercih edebilirsiniz. Hosting hizmetinizi seçerken belirli aşamalara ve gereksinimlere dikkat ederek güvenle seçim yapabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.