1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hiç saygımız yok...
Hiç saygımız yok...

Hiç saygımız yok...

Bir Hayvanları Koruma Günü daha Kars'ta sessiz geçti...

A+A-

Kars Ardahan Iğdır Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Hayvanları Koruma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bu önemli günün bir kez daha sessizce geçiştirildiğini söyledi.

 

Öztürkler, “Dünya hayvanları koruma günü olan her 4 Ekim’de, gelişmiş ülke insanlarının gündeminde fokların, balinaların, damda sıkışmış kediler ve doğada yalnız kalmış bir sansar yada kanadı kırık bir martının imdadına koşmak, hayvan sevgisini ülkesinin her ferdine sevdirmek vardır. Gelişmiş ülke insanı için hiçbir hayvanın diğerine üstünlüğü olmadığı gibi, hayvan refahı insan refahı kadar önemlidir.” dedi.

 

Öztürkler, daha sonra şunları söyledi:

 

“Ben ise her 4 Ekimde kurban bayramından önce nakli yapılan ve kurban bayramında acımasızca eziyet gören hayvanları, Boğazına ip bağlanarak yerlerde sürüklenen bir kedi yada köpeği, 116 tilkinin birden avlanıp derilerinin sıra sıra dizilişini, Bir ayının köylüler tarafından linç edilişini, Yarmaz çocuklar tarafından boynu koparılıp atılan güvercinleri Kan revan içersinde bırakılıncaya kadar dövüştürülen horozları, köpekleri, Ve ağır yük altında kıyasıya dövülen atları, eşekleri hatırlarım… Herkesin hayvana eziyet ile ilgili bir anısı vardır sanırım. Hayvanları koruma ve hayvan refahı ile ilgili olarak her geçen gün yeni düzenlemeler getirilmekte ve yasalarla hayvanlar korunmaya çalışılmaktadır. Oysa yasaların çıkarılması yetmez. Yasaların ne kadar caydırıcı olduğu ve ne kadar etkili kullanıldığı önemlidir. Her şeyden önce bu yasaları uygulayacak ve uygulatacak insanların duyarlılığı çok önemlidir. Sigara yasağı ile ilgili yasa tuttu ve başarılı oldu denilebilir. Ama hayvan refahı ve hayvanları koruma ile ilgi yasalar için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Kaldı ki yürürlükteki cezaların yeterince caydırıcı olmadığı söylenebilir. Öte yandan bu yasalardan yasaları çiğneyenlerin haberi olduğunu sanmıyorum. Zannediyorum sokak ortasında koyununu hınç alırcasına döven birisine veya sokakta köpekleri boynunu yara içerisinde bırakarak sürükleyenlere bu cezalardan kesmenin zamanı gelmiştir.”

 

Hayvan sevgisi ile ilgili eğitici görsel ve yazınsal yayınların artırılması gerektiğini de vurgulayan Öztürkler, “Çocuklarımıza hayvan sevgisi kazandırmak ruh sağlığı yerinde nesiller yetiştirmek yolunda en temel girişimlerden biri sayılmadıkça önce hayvanlarımız, daha sonra gaddarlaşan insanlar yüzünden diğer insanlarımız eziyet görmeye devam edecektir. “Bir ulusun büyüklüğü ve ahlaki gelişmesi, hayvanlara nasıl davrandığıyla ilgilidir” Mahatma Gandi.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.