1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Heykeli Kars’ta yapılıyor
Heykeli Kars’ta yapılıyor

Heykeli Kars’ta yapılıyor

Van depreminde ölen Japon Dr. Atsushi Miyazaki’nin heykeli Kars’ta yapılıyor...

A+A-

Kars’ta 2,5 yıldan beri süregelen heykel tartışmalarına karşın, Heykeltraş Murat Murovan Murovanni’den Van depreminde yaşamını yitiren Japon Dr. Atsushi Miyazaki ve Van’a vefa örneği… Heykel tamamlandığında Van’da bir parka konulacak.

Karslı heykeltıraş, Murat Murovan Murovanni, 23 Ekim 2011’de Van’da meydana gelen deprem felaketinin ardından oluşan artçı sarsıntılar sırasında hayatını kaybeden Dr. Atsushi Miyazaki’nin heykelini yapıyor.

Kars’ın Digor ilçesinde kurduğu sanat atölyesinde kendi imkanlarıyla Miyazaki’nin heykelini yapma çalışmalarına devam eden Murat Murovan Murovanni, iki yıl önce de İl Trafik Komisyonu kararıyla Kars Belediyesi tarafından kaldırılan ve ulusal boyutta gündeme gelen ‘Kaz’ heykelini de yapmıştı.

Heykeltraş Murovan Murovanni, 1970 yılında Kars’ın Digor ilçesinde doğmuş. Küçük yaştan beri resim, heykel ve maket yapımlarıyla uğraşmanın ödülünü, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuyarak almış bir sanatçıdır. Ailesi de kendisine destek vermiş babası ve amcası da değirmencilik, taş ustalığı ve marangozlukla uğraşıyor.

Murovan Murovanni, dokuz yaşındayken ilk taş yontusunu yapmış, ortaya kayrak taşından bir erkek büstü çıkmış. İlk yağlıboya çalışmalarını ise 80'lerin ortasında yapmaya başlamış. 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nü kazanan Alınak, tam dört sene sonra yüksek dereceyle mezun olmuş. Auguste Rodin ve Henry Moore etkilendiği sanatçıların başında geliyor. Sanatçı, çalışmalarına devam etmek için doğduğu yere dönmeyi seçmiş. Son yıllarda heykelin yanında resim ve mimarî tasarımlara yönelen Murovan Murovanni, Doğubeyazıt'ta yaptığı heykel de bu yönelimi açıklıyor.

Murovan Murovanni, 2005 yılında, Doğubeyazıt Belediyesi'nin teklifi üzerine İnsan Hakları Anıtı'nı yaptı. “Anıtın yapımı ekonomik sıkıntılar sebebiyle biraz gecikti" diyen Murovanni, anıtın, dokuz metre yüksekliğiyle şimdiye kadar Türkiye'de ve Ortadoğu ülkelerinde yapılmış en yüksek anıt olduğunu söylüyor. Anıtın üstünde bulunan karakterler ise üç ayrı yaş grubunu temsil ediyor: “Çocukluk, orta yaş ve yaşlılık.”

Murovanni, yine 2005 yılında yaptığı Öğretmenler Anıtı ise, Doğubeyazıt'ın Ortadirek köyünde, köy ilkokulunda çıkan soba yangınında yaşamını yitiren öğretmenler Aysun Kayalar ve Burçin Uysal anısına yaptığını söylüyor. Doğubeyazıt'ın girişinde bulunan anıt, sekiz metre yüksekliğinde.

VE İLAHİ SENFONİ

Murovanni, dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla yaptığı projelerin en büyüğü, Paris'te gerçekleştirmeyi düşündüğü "İlahi Senfoni". 234 ülkeden sanatçılarla gerçekleştirmeyi planladığı heykel çalışması ve Paris'in kent planına göre 30 km.'yi bulması planlanan bir çalışma.

Bir heykeltıraş olarak Dr. Atsushi Miyazaki’nin bu evrensel düzeydeki “İnsani kutsal anısını” Van’da ölümsüzleştirmek için bireysel olarak O’nun büstünü özel olarak yapma kararı aldığını belirten Murovanni, “3 yıl önce eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından bana yaptırılan kaz heykeli de 2,5 yıl öncede İl Trafik Komisyonu’nun aldığı karar gereği bulunduğu yerden kaldırıldı. ‘Kaz’ heykelini de kendisinin yaptığını belirterek son birkaç gün içersinde de Kars’ta saldırıya uğrayan heykelleri onarması içinde teklif aldığını belirterek şunları söyledi.

“Van da 23 Ekim 2011 günü meydana gelen deprem, büyük bir doğa felaketi olarak, soğuk ve çetin kış koşullarıyla beraber Van’da yaşamlarını çadırlarda sürdüren halkımızı derin acılara ve çok zor yaşam koşullarına sürüklemiştir. Bir sanatçı olarak en büyük dileğim Van da yaşanan bu derin acıların ve travmaların bir an önce daimi olarak sürdürülen yardım ve desteklerle son bulmasıdır.

Van depreminde yaşamını yitiren Japon Dr. Atsushi Miyazaki deprem bölgesinde, çok tehlikeli artçı depremler esnasında halkımıza yardım etmiş ve yaralarını sarmıştı. Dr. Atsushi Miyazaki bu evrensel düzeydeki kutsal görev bilinciyle ve hümanist duygu ve sevgi anlayışıyla Van’da ki deprem esnasında, büyük bir talihsizlik sonucu hayatını kaybetmesi başta Van da ve Türkiye genelinde büyük bir üzüntüyle karşılandı.

Büstün yapımı için mevcut başvurumu Ankara’da bulunan Japon Büyükelçiliği’ne, Dr. Atsushi Miyazakinin ailesine, Miyazaki’nin bağlı bulunduğu yardım ve kurtarma derneğine bildirdim. Mevcut teklifim kabul edilip, tarafıma Dr. Miyazaki’nin özel fotoğrafları gönderildi. Bununla beraber mevcut proje ile ilgili çalışmalarımı başta Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay’a, bölge Milletvekillerine ve Van Belediye Başkanlığımıza ilettim. Mevcut büst üzerinde şimdilik çalışıyorum. Önümüzdeki yaz heykeli Van da bir parka kurarak Dr. Atsushi Miyazaki’nin anısını yaşatmak en büyük dileğimdir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.