
Hayvanlar tek tek aşılanıyor
Ülke geneline yoğun hayvan sevkiyatının yapıldığı Kars’ta olası bir şapa karşı önlem amaçlı başlatılan aşılama çalışmaları titizlikle yürütülüyor.
Büyükbaş hayvanlar veteriner hekimler tarafından tek tek aşılanırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün de hekimlerle birlikte köylere giderek hayvan yetiştiricilerini aşı ve kulak küpeleri konusunda bilgilendiriyor.
Şap aşısının çok önemli olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, hastalığın; önlemlerin alınmaması halinde ölümcül olabileceğine dikkat çekerek konunun önemsenmesini ve herkesin hayvanına şap aşısı yaptırması gerektiğini anlatıyorlar.
Bu hastalığın hayvanlarda bulaşıcı bir hastalık olması sebebiyle büyük ölçüde ekonomik kayıplara sebep olduğunu işaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, bugün de Kars’a 25 Km mesafedeki Akbaba Köyü’nde aşılama çalışmalarına katıldı. Köylülerle bire bir diyaloglar kurarak, hayvanlarını aşılatmamaları durumunda yaşanacak mağduriyetleri ve cezai yaptırımları anlattı. Herkesin aşı yaptırması gerektiğinin altını çizen Düzgün, hekimlerle birlikte ahır ahır dolaşarak tek tek aşılama işlemlerini takip etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü bölgenin geçim kaynağı olan hayvancılığın sekteye uğramaması adına bu tür çalışmaları yürüttüklerini de sözlerine ekledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin aşılama çalışması yürüttüğü 150 hane, bin nüfuslu Akbaba köyünde, 2 binin üzerinde büyükbaş hayvana ve 500’e yakın küçükbaş hayvana uygulanan aşılama çalışmaları verimli geçti.
TARIM MÜDÜRÜ ETKİ YARATTI:
Yapılan aşılama çalışmasından ve bu çalışmalar esnasında hem veteriner hekimlerini hem de köylülerini yalnız bırakmayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün’e teşekkürlerini ileten Akbaba Köyü Muhtarı Necmi Karahancı, “Köyümüzde başlatılan şap aşı çalışmalarından çok memnunuz. Bölgemiz bilindiği üzere hayvancılıkla geçim sağlıyor ve bu hastalık bizlere zamanında müdahale yapılmadığında ciddi zararlar veriyor. Tarım İl Müdürü Hüseyin Düzgün personeli birlikteliğinde bütün ahırlarımıza girdi ve tek tek hayvanlarımıza aşı yaptırarak, yaptırmamak isteyen köylülerimize de bire bir anlatarak ikna ediyor. Bu bulaşıcı hastalıklara karşı alınan önlemler ve bu derece duyarlı davranmaları bizleri çok mutlu ediyor. Buradan herkese seslenmek istiyorum ki herkes zamanında bu aşılarını yaptırsın ve hiç kimse mağdur olmasın, hayvanlarımız ölmesin, hastalık yaygınlaşmasın ve hayvan pazarları kapatılmasın.” ifadelerini kullandı.
Muhtar Necmi Karahancı, Şap aşısı yaptırılması konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün’ün köye gitmesin büyük katkı sağladığını ve herkesin aşılamaya şimdi daha sıcak ve duyarlı yaklaştığını belirtti.
HASTALIK GEÇİNCEYE KADAR HAREKETLİLİK OLMAYACAK:
Dr. Hüseyin Düzgün, “Hayvan ürünleri yün, kıl, deri, et, süt gibi bulaşık ürünlerle hastalık bulaştığı gibi; sap, saman, her türlü hayvan yemi, idrar, salya, rüzgar, kuş, insan faktörü, hayvan hareketleri ile de şap hastalığı bulaştırılabilir. En önemlisi de köylerimizde ortak sulama alanları ve göletler kullanılıyor. Bunu kesinlikle önlemeliyiz ve bu tür yerlerde ortak sulama işlemi gerçekleştirmemeliyiz.” dedi.
GEBE HAYVANLARA DA AŞI YAPTIRILMALIDIR:
Şap hastalığından korunmak için kesinlikle önceden aşı yaptırılması gerektiğine ve bölge insanının gebe hayvanlara aşı yaptırılmaz öngörüsünün tamamen yanlış olduğuna dikkat çeken Hüseyin Düzgün, “Gebe hayvanlara da son gününe kadar aşı yapılabilir. Aşı yapılırken hayvanı korkutmamak önemlidir. Buzağı atma nedeni de tam olarak budur zaten, aşı yapıldığı için değil, korktuğu için buzağı atar. Bu nedenle köylülerimiz gebe hayvanlarına aşı yaptırmamam konusunda diretmemelidir ve hayvanlarının tamamına aşı yaptırmalıdırlar. Hayvanların bulunduğu mekan ve ahırlar periyodik olarak dezenfektanlarla dezenfekte edilmelidir. Ahır alet ve ekipman temizliği kesinlikle titiz bir şekilde yapılmalıdır. Ahır giriş ve çıkışları, hayvan hareketleri kontrol altında yapılmalıdır. Hastalık giren sürüye şap aşısı yapılmaz. Hasta olan hayvanı hemen sürüden ayırarak, ahırda dezenfekte faaliyetini sıklaştırmakta yarar vardır. Virusit etkili dezenfektanlar kullanılmalıdır.” şeklinde bilgiler verdi.
Şap hastalığının tedavisinin öncelikli aşı olduğuna işaret eden Düzgün, “Ağrı ve ateşle seyreden şap hastalığına yakalanmış hayvanlara ateş düşürücü ve ağrı giderici preparatlarla beraber bir antibiyotik yapılabilir. Lezyon oluşan ağız ve tırnak aralarına dışarıdan iyotlu preparatlar uygulanabilir. Ama yinede Veteriner Hekime danışarak ilaç uygulaması yapılması tavsiye edilir.” diye konuştu.
Düzgün daha sonra şunları söyledi:
Besi hayvanı şap hastalığına yakalanmışsa çok büyük verim düşüklüğü oluşacaktır. Besi hayvanı kilo kaybından dolayı besiciyi zarara uğrattığı gibi hastalığın geçmesi için harcamış olduğu maddi kayıpta büyük olacaktır. Besi hayvanı et verim düşüklüğü yaşarken, süt hayvanı süt verimi düşüklüğü yaşayacaktır. Süt hayvanı aynen besi hayvanında olduğu gibi hem hastalığın iyileştirilmesinde yapılan masrafta zarar hanesine yazılacaktır. Ayrıca yasal olarak şap hastalığın yakalanan süt hayvanının sütü sevk edilmemesi gerektiğinden zarar hastalık geçene kadar devam edecektir.”
Akbaba Köyü’nde tamamlanan aşı çalışması vatandaşları memnun ederken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün ve müdürlük bünyesindeki veteriner hekimler çalışmalarını diğer köylerde de gün bitimine kadar sürdürdü.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.