1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hayvancılık Çelişkimiz
Hayvancılık Çelişkimiz

Hayvancılık Çelişkimiz

Kars'ta henüz bir yaşını bile doldurmamış olan ve halk arasında 'dana' olarak tabir edilen buzağılar, Türkiye'nin dört bir yanındaki besiciler tarafından adeta kapış kapış ediliyor.

A+A-

Kars'tan satın alınan buzağılardan bir bölümü, besiye alındıktan bir yıl sonra yeniden satış için Kars'a getiriliyor. 

Kars'ta henüz bir yaşını bile doldurmamış olan ve halk arasında 'dana' olarak tabir edilen buzağılar, Türkiye'nin dört bir yanındaki besici-ler tarafından adeta kapış kapış ediliyor. Başta Adana olmak üzere Mersin, Ankara, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi illere Kars'tan gönde rilen buzağılar, önümüzdeki yıl Kurban Bayramı için besiye alınıyorlar.

 

BESİ HAYVANLARI KARS'TAN GİDİYOR

 

Besici Fatih Akın, Kars'ta bu yıl dünyaya gelmiş ve henüz bir yaşını bile doldurmamış olan danaların, Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki besicilerin tutkusu haline geldiklerini söyledi. Kamyonlara yüklenerek Adana, Mersin, Gaziantep, Ankara ve Şanlıurfa gibi illere gönderilen buzağıların, bu illerdeki işletme sahipleri tarafından besiye alınarak bir dahaki yıla hazırlanacaklarını kaydeden Akın, bu şekilde günde ortalama 200 hayvanın Kars'tan nakledildiğini dile getirdi.

 

İl ve ilçe tarım müdürlüklerinde gerekli sağlık kontrolleri yapılan ve pasaportları çıkarılarak kulakları küpelenen buzağıların, böylece kayıt altına da alındığını belirten Akın, "Kars kış memleketi olduğu için hayvanlar aylarca ahırlarda kapalı vaziyette kalıyor. Beslenme ve bakımlarının Kars şartlarında yapılması çok zor. Ancak iklim itibariyle Kars'a göre çok daha avantajlı olan illerde, besicilik yapmak çok daha kolay oluyor. Üstelik o illerde besiye alınan hayvanlarla Kars'ta besiye alınan hayvanlar arasında dağlar kadar fark bulunuyor." diye konuştu.

 

BESİCİLİKTE KARS'IN YANLIŞI

 

Öte yandan besicilik sektöründe Kars açısından şaşırtıcı bir başka olayın ise, Kars'tan satın alınan buzağılardan bir bölümünün, besiye alındıktan bir yıl sonra yeniden satış için Kars'a getirilmesi olduğu öğrenildi.

 

Kars'ta besicilik yapan Murat Kaya isimli vatandaş, "Biz de bazen buzağıları çeşitli bölgelere sevk edi yor ve satışını yapıyoruz. Bu hayvanlardan bir bölümü, bir yıl sonra yeniden satışa sunulmak üzere Kars'a getiriliyor. Bazen kendi sattığımız hayvanların küpe numarasından bile tanıma şansımız oluyor. Bu da bir tür ticaret, fakat Kars'ın hayvanının Kars dışında besiye alınarak yeniden bu şehre satış için getiriliyor olması, üzüntü verici. Keşke imkanlarımız çok daha geniş olsa da, kendi hayvan varlığımızı kendi şehrimizde değerlendirebilsek." diye konuştu.

 

UYARI : Haberlerin etik olmayan yollarla kopyalanması ve çeşitli yayın organlarında izinsiz yayımlanması yasaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.