1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Haydar Aliyev, vefatının 20’nci yılında Kars’ta da anıldı
Haydar Aliyev, vefatının 20’nci yılında Kars’ta da anıldı

Haydar Aliyev, vefatının 20’nci yılında Kars’ta da anıldı

Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, vefatının 20. yılında Kars'ta da anıldı.

A+A-

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunca Kars Gençlik Merkezi'nde düzenlenen anma programında, Türkiye ve Azerbaycan milli marşları okundu, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Aliyev'in hayatının anlatıldığı sunumlar yapıldı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, “Haydar Aliyev, Azerbaycan’ın Milli Umumi Lideridir. Her ülkede iyi ve kötü yöneticiler vardır. İdareciler vardır. Her zamanda olmuştur. Her helkın 100 yılda gelen liderleri vardır. Tarihe düşmüş lideri vardır. Ama Azerbaycan halkının gönlünde, umumi milli lider, siyasetçi Haydar Aliyev, sadece tarihe düşen bir lider değil. Haydar Aliyev, tarihi yazan, tarihi idare eden bir lider olmuştur. Azerbaycan bugün varlığını ona borçludur” dedi.

AK Parti İl Başkanı Muammer Sancar ise, ““Bugün, Azerbaycan tarihinin en önemli lideri Haydar Aliyev'i anmak, anısını yaşatmak ve ona olan saygımızı ifade etmek üzere bir araya geldik. Haydar Aliyev, ülkesinin kaderini şekillendiren, güçlü liderlik vasıfları ve önemli başarıları ile hatırlanan bir devlet adamıdır. Değerli lider Haydar Aliyev'in bıraktığı miras, Azerbaycan'ın bugünkü şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Onun liderlik ilkeleri, ülkesinin ilerlemesine ve güçlenmesine katkıda bulunan temel değerleri yansıtır. Ülkenin güvenliğini sağlamak için attığı adımlar, bölgesel istikrarı güçlendirmeye yönelik çabaları ve uluslararası alandaki liderliği, bilge lider Haydar Aliyev in halkı tarafından büyük bir saygı ile anılmasına neden olmuştur. Türkiye ve Azerbaycan, tarihsel olarak benzer kültürel geçmişe sahiptir ve Türk dünyasının bir parçası olarak birçok ortak değeri paylaşırlar. Dil benzerlikleri, kültürel öğeler, gelenekler ve tarih boyunca birbirlerine destek olmuş olmaları, bu iki ülkenin "iki devlet, bir millet" ifadesini güçlendirmiştir. Bu ifade, sadece diplomatik ilişkileri değil, aynı zamanda insanlar arasındaki güçlü bağları ve karşılıklı anlayışı ifade eder. Türkiye ve Azerbaycan, birbirlerine destek olmaya devam eden, stratejik ortaklıkları güçlendiren ve çeşitli alanlarda işbirliği yapan iki ülke olarak görülmektedirler. Bu vesile ile sayın Aliyev i ölüm yıldönümünde, liderliği, azmi ve ülkesine duyduğu sevgi için bir kez daha minnet saygı ve şükranla anıyorum.” ifadesini kullandı.

Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Gürcü Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. öğretim görevlisi Maia Meskhidze ile Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ali Kasım Bulut, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

“Ulu Önderlerin Manevi Bağı” başlığıyla Mustafa Kemal Atatürk ve Haydar Aliyev’in ortak noktalarını dile getiren Bulut konuşmasında şunları söyledi; “

İki lider arasındaki manevi bağlara, ortak noktalara birçok örnek verilebilir baba isimleri ve doğum tarihleri aynıdır. İki lider de askerdir, paşadır. İkisi de ülkelerinin parçalandığı dönemde, devlet oluşumunu başkentlerde değil halkın desteğini alacak şekilde başka illerde başlatmıştır, Atatürk Erzurum’dan Haydar Aliyev Nahçıvan’dan başlatmıştır ve milletlerini kurtuluşa taşımıştır. Ulu önder Atatürk’ün altınla satın aldığı Dilucu bölgesindeki topraklar Türkiye’nin diğer Türk Cumhuriyetlerine açılan kapısı olmuştur. Atatürk’ün bu misyonunu rahmetli Haydar Aliyev 1992 yılında umut (hasret) köprüsünü açarak perçinlemiştir. Biri asrın başında, diğeri ise asrın sonunda ülkelerinin kurtuluşuna liderlik etmiştir.

Atatürk’e göre Azerbaycan; Azerbaycan Türklerinin dertleri kendi dertlerimiz ve sevinçleri kendi sevinçlerimiz olduğu için onların muratlarına nail olmaları, hür ve bağımsız olarak yaşamaları bizi pek ziyade sevindirir. 14 Ekim 1921

Azerbaycan bayrağının Türkiye bayrağının yanında, Türkiye semasında dalgalanışını görmek bütün milletimiz için büyük bir bayramdır. 18 ekim 1921

"Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez" şiarını haykırmış, büyük devlet ve siyaset adamı Mehmet Emin Resulzâde'ye cevaben Azerbaycan Türkçesiyle; "Mehemmed Emin bey, men dünyaya senden üç sene erken göz açmışam. Ancag bütün Türk aleminde Türkün istiglal bayrağını sen galdırmışsan ve bayrag enmesin deye, men senin elinden alıb Türkiye üzerinde dalğalandırmışam. Enmez demişsen bu bayrag enmeyecektır.”

Mustafa Kemal Atatürk, 1920’de Nahçıvan'ın Ermenistan'a hediye edilmek istenmesinden rahatsız olmuş ve “Nahçıvan Türk kapısıdır. Bu hususu nazar-ı itibara alarak elinizden geleni yapınız” sözlerini sarf etmiştir.

Haydar Aliyev’e Göre Atatürk ve Türkiye:

Bugün büyük bir heyecan içindeyim. Çünkü ben büyük önder Mustafa Kemal Atatürk`ün ismini taşıyan uluslararası barış ödülüne layık görüldüm. Mustafa Kemal Atatürk`ün yaşamı çalışmaları, bıraktığı miras size örnektir ve bizim için, Azerbaycan için de büyük bir örnek teşkil etmektedir. Büyük Atatürk`ün “yurtta sulh, cihanda sulh” tabiriyle söylersek bu ödül de işte bunu ilke edinmiştir ve bizim için kutsaldır. Bu nedenle yurtta Azerbaycan`da da barışı sağlamak istiyor ve yurtiçi istikrarın korunması için gerekli önlemleri uyguluyoruz hem Kafkasya`da hem cihanda, dünyada barışın tam anlamıyla sağlanması için uğraşıyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk sadece Türkiye`yi değil tüm dünya Türklerini, Türk dünyasını çok düşünüyordu. Bu konuda kendisinin çok ünlü düşünce ve görüşleri bulunmaktadır. Atatürk henüz 30'lu yıllarda Azerbaycan ve Türkçe konuşan diğer halkların - Orta Asya halklarının sürekli esarette kalmayacaklarını bağımsızlık ve özgürlüklerine kavuşacaklarını öngörmüştü. Biz bunu başardık. Ben, Mustafa Kemal Atatürk`ün insanlık için büyük miras bıraktığını düşünüyorum. Bu, çok büyük bir mirastır. Ancak bunlardan en kıymetlisi en değerlisi kurduğu ve bugüne kadar yaşayan Türkiye Cumhuriyeti - Atatürk Cumhuriyeti, Demokratik Cumhuriyet Laik Cumhuriyettir.

Mustafa Kemal Atatürk 20.yüzyılda dünyanın en önemli şahsiyetlerinden biridir. Onun ne denli büyük bir şahsiyet olduğu zamanla daha iyi anlaşılacak, idrak edilecek bilinecektir.

Mustafa Kemal Atatürk`ün Türk halkına, Türkiye`ye ve aynı zamanda Türk dünyasına, uluslararası camiaya çok büyük hizmetleri oldu. İşte bu hizmetlerinden dolayı kendisine böylesine yüksek saygı duyuldu. Kurdukları yurtlarla ilelebet yaşayacak olan ulu önderlerimizi saygıyla ve rahmetle anıyoruz.”

Konuşmaların ardından Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev ve protokol üyeleri “Haydar Aliyev” fotoğraf sergisinin açılışını yaparak sergiyi gezdi.

d2b6d64b-90c0-4b23-931c-d2afdb6aa08e.jpg

b581cf1c-d8f5-47bd-87ae-e96d80de83ef.jpg

45de5049-7bb3-4c3f-8109-3c26837b0ad1.jpg

663524b3-cb46-4d2f-9e24-452f95aaa01f.jpg

fe6176ce-ab65-43d0-b767-f891196b1bc4.jpg

96869c8d-68e2-427f-8a0d-680d73d51886.jpg

483744b2-ce4b-46f8-89a6-437c2ba3ace4.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.