1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Haydar Aliyev, 98’inci doğum gününde Kars’ta anıldı
Haydar Aliyev, 98’inci doğum gününde Kars’ta anıldı

Haydar Aliyev, 98’inci doğum gününde Kars’ta anıldı

Azerbaycan Cumhuriyeti`nin kurucu milli Lideri Haydar Aliyev, 98’inci doğum gününde Azerbaycan’da ve Türkiye’nin bazı illerinde olduğu gibi Kars’ta da anıldı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Aliyev için Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından doğum günü kutlama programı düzenlendi. Pandemi koşullarında gerçekleştirilen kutlama programı kapsamında, Haydar Aliyev`in Kars’taki büstüne Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Oğuz, konsolosluk görevlileri ve Kafkas Üniversitesinde görevli bazı Azerbaycanlı akademisyenler tarafından kırmızı karanfiller bırakıldı. Merhum Aliyev’in büstüne karanfiller bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

BAŞKONSOLOS GULUYEV;”HAYDAR ALİYEV’İN YAŞARKEN ALDIĞINI KARARLAR, AZERBAYCAN'I BUGÜNKÜ ZAFERİNE UĞRAŞTIRDI”

Anma töreninde Azerbaycan’ın kurucu lideri Haydar Aliyev’i anlatan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Azerbaycan’ın tarihini yazan şahsiyeti Kars’ta da anmanın manevi mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Haydar Aliyev’i rahmet ve minnetle andıklarını belirten Guliyev, “Allah rahmet eylesin. O’nun hakkında binlerce ilmi eserler, makaleler ve haberler yazıldı. O’nun hayatını yazıp bitirmek mümkün değildir. Ve bundan sonra da âlimlerimiz yıllarca O’nun hakkındaki geniş araştırmalar yapacak ve yazmaya devam edecektir. Çünkü O’nun yaşadığı her bir gün Azerbaycan tarihine yazılan değerli mısralardır. Her bir attığı imza ve aldığı her bir karar, Azerbaycan tarihini ve geleceğini yazan imzalar ve kararlardı. Haydar Aliyev’in hayatında aldığını kararlar, Azerbaycan'ı bugünkü Zaferine uğraştırdı. O’nun attığı temeller ve O’nun devamcısı bugünkü Cumhurbaşkanımız sayın İlham Aliyev’in aldığı kararlar bugün Azerbaycan’ı zafere taşıdı. Haydar Aliyev 1969 yılında hâkimiyete geldiğinde bugünkü zaferimizi yazmıştı. Aliyev uzağı ve geleceği gören bir şahsiyetti. O bilirdi ki Azerbaycan tarifinde başımıza neler gelecekti. Ona göre de geldiği ilk günden beri Azerbaycan'da hem de Sovyet devrinde milli orduyu kurmaya başladı. O zamanlar buna karşı saldırılar da olmuştu. Müstakil yerlerde, Nahcıvan’da, Ukrayna ve diğer cumhuriyetlerde harp okuluna gönderilen gençlerimizi kazandı. O biliyordu ki Azerbaycan’ın bağımsızlığı için bilim adamları, akademisyenler, mühendisler, eğitimciler yetiştirilmeliydi ve O bunu yaptı. Bugünde Ali Başkomutanımız İlham Aliyev’in rehberliği ile bizler zafere ulaştık. Bizler Haydar Aliyev’in 98’inci doğum gününde O’nu rahmet ve minnetle anıyoruz. Bize emanet olarak bugünkü muhterem Cumhurbaşkanımız ilham Aliyev, Babası Haydar Aliyev’in kanını taşımaktadır, O kendisinin zekasını daha da geliştiren bir insan yetiştirmiştir. O’da bizim zaferimizi ve bağımsızlığımızı daha da sağlamlaştırmıştır.“ dedi.

BAŞKAN OĞUZ, ”TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN KARDEŞLİĞİ DEVAM EDECEK”

Başkonsolos Guliyev’in ardından konuşan Kars Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Oğuz da iki ‘devlet bir millet’ vurgusu yaparak, Türkiye ile Azerbaycan kardeşliğinin her zaman olduğu gibi bugün de yaşandığını söyledi.

Azerbaycan Devletinin kurucusu Merhum Haydar Aliyev’in 98’inci doğum gününü Kars’ta da kutlamış olmanın mutluluğu yaşadıklarını da söyleyen Başkan Yardımcısı Oğuz, ”Bugün bizim içinde önemli bir gün. Merhum Aliyev’i bizler de cumhurbaşkanımız diye anıyoruz. Türkiye ile Azerbaycan iki kardeş devlettir. İki devlet ve iki devletin liderleri de bizim için büyük önem arz etmektedir. Türkiye ve Azerbaycan güçlü iki devlettir. İki devletimizde dünyada çok güçlü devletler haline geldi. Bu gücü birlik, beraberlik ve kardeşlikle devam ettireceğiz. Bugün Kars’ta Haydar Aliyev’i anmanın mutluluğunu yaşıyoruz ve kendisini minnetle anıyoruz” diye konuştu.

NECEFOĞLU, “DAĞDAN UZAKLAŞTIKÇA İHTİŞAMI DAHA ÇOK HİSSEDİLİR”

Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacali Necefoğlu da konuşmasında; “Dağın büyüklüğünü görürüz ama dağdan uzaklaştıkça o dağın ihtişamı daha çok hissedilir. Bizler Haydar Aliyev’den uzaklaştıkça O’nu büyüklüğünü ve azametini daha iyi anlıyoruz. 50 yaşından büyük her keste Haydar Aliyev’in bir izi vardır. Aliyev 2002 yılında Kars’a geldiğinin Azerbaycan Kars Başkonsolosluğun açılmasını istedi. Kars’ta çok büyük ilgi ile karşılandı. Ve Kars ile ilgili olarak güzel adımlar attı. Kafkas Üniversitesi kendisine fahri doktora unvanı verdi. İki yıl sonra Kars’ta başkonsolosluk açıldı. Kars’a çok önem verirdi. Kars’ın Azerbaycan ile ilişkileri bundan sonra da eminim ki daha da gelişecektir. Çünkü bir millet iki devlet artık neredeyse bir millet olmaya doğru gidiyor. Haydar Aliyev’in 98’inci doğum gününde rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

haydar-aliyev,-98’inci-dogum-gununde-kars’ta-anildi-(9).jpg

cc-014.jpg

dddd-002.jpg

ds.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.