1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Halk Sağlığı Haftası
Halk Sağlığı Haftası

Halk Sağlığı Haftası

Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası nedeni ile basın açıklaması yaptı.

A+A-

Öztürkler, yaptığı açıklama da, “Küreselleşen dünyada artan sınırlar arası hareketlilik beraberinde bir takım hastalıkların yayılmasını da hızlandırmaktadır. Günümüz dünyasında dünyanın bir ucundan diğerine herkes birbirini yakından ilgilendirmektedir. Özellikle bulaşıcı enfeksiyon hastalıklar her geçen gün başka tiplere ve türevlere değişerek daha tehdit edici bir konuma gelmektedir. Bunun farkında olan tüm üst otoriteler bu durumu ciddiye alarak bir takım önlemler almaya çalışmaktadır. Son yıllarda dünya kamuoyu tedirgin bir hale gelmiş ve bir hastalığın şokunu atlatmadan diğerini yaşamaya başlamıştır.” dedi.

 

Hayvandan insana geçen 2000’den fazla hastalık olduğuna önemle dikkat çeken Öztürkler, daha sonra şunları söyledi:

 

“İnsan sağlığını tehdit eden hastalıkların büyük çoğunluğunu hayvandan insana geçen 200’den fazla hastalık teşkil etmekte, bu durum beraberinde Veteriner biliminin Tıp biliminden ayrılmaz içe içe geçen dallar olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir. Bu gerçekten hareketle, dünyada “Tek Tıp- Tek Sağlık” kavramları artık kurumsal bir ciddiyet kazanmaya başlamaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde bu kurumsallaşma önemli ilerlemeler kaydetmektedir. Ülkemizde de bu hususlarda bir takım çalışma ve çabalar bulunmasına rağmen, henüz yeterli değildir. Bulaşıcı hastalıklar hayvandan insana canlı materyallerle geçebildiği gibi, hayvansal gıda yoluyla da geçmektedir. “Çiftlikten sofraya, yemden çatala denetim” gibi kavramlar gelişmiş ülkelerde üzerinde hassasiyetle durulan konular haline gelmekte, öyle ki, Avrupa Birliği Müktesebatının yüzde 40 gıda ile ilgili alanlar, %25’ini ise Veterinerlikle ilgili alanlar oluşturmaktadır. Halk sağlığı ile ilgili olarak, toplumda yaşayan bireyler olarak da bir takım sorumluluklarımız olduğunu hatırlamalı ve kendimize şu soruları sormalıyız.”

 

BİR ÜLKEDE ENFEKSİYON HASTALIKLARININ AZ OLUŞU O ÜLKENİN YAŞAM KALİTESİNİN YÜKSEK OLDUĞUNUN GÖSTERGESİDİR.

 

Bir ülkede enfeksiyon hastalıklarının az oluşu o ülkenin yaşam kalitesinin yüksek olduğunun göstergesi olduğunu da belirten Öztürkler, açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

 

“Soframa gelen ve tükettiğim her ürün acaba sağlıklı mıdır? Tükettiğim ürünlerin sağlıklı olduğunu nasıl anlayabilirim? Güvenli gıda tüketiyor muyum? Hayvansal gıdaların üretiminin her aşamasında veteriner hekim kontrolü yeterince uygulanıyor mu? Sağlığımın korunması için yeterli tedbirler alabiliyor muyum ve benim gücümü aşan konularda ilgili kurumlar gerekli tedbirleri alıyor mu? Eğer bu soruları sormaya başlıyor ve bilinçli bir birey olarak bunun takibini de yapabiliyorsak, sağlıklı gıda tüketiminde ve halk sağlığının korunmasında ilk ve önemli adımı atmış sayılırız. Gerek küresel sağlığı, gerekse yerel sağlığı korumak için Veteriner-Beşeri sağlığı işbirliğinin güçlü bir şekilde tesis edilmesi gerekmekte, ülkemizde ve bölgemizde bu kurumların işbirliği uygulamalı bir şekilde hayata geçirilmelidir. Her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan ve kutlanması gereken Halk sağlığı haftasının bazı önemli başlangıçların dönüm noktası olabilmesi dileği ile ülkemizin ve ilimizin Halk Sağlığı Haftası kutlu olsun.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.