1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gürcistan - Türkiye İlişkilerin 25. Yılı
Gürcistan - Türkiye İlişkilerin 25. Yılı

Gürcistan - Türkiye İlişkilerin 25. Yılı

KAÜ, Gürcistan - Türkiye Diplomatik İlişkilerin 25. Yıl Kutlamalarına Ev Sahipliği Yaptı

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Kafkas Üniversitesi (KAÜ), Gürcistan’ın Trabzon Başkonsolosluğu ve Gürcistan Kutaisi Devlet Tarihi Müzesi ile birlikte, Gürcistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yılı kutlama etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Etkinlikte, Gürcistan Hükümeti envanterinde bulunan Ortaçağ dönemine ait el yazması Kur’an-ı Kerim ve Osmanlıca el yazması eserler sergilendi ve konferans düzenlendi.

Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından hazırlanan program, üniversitenin Tıp Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

KAÜ Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Sudan Altun tarafından organize edilen etkinlikte, Kutaisi Devlet Tarihi Müzesinin envanterinde bulunan Ortaçağ dönemine ait el yazması Kur’an-ı Kerim ve Osmanlıca el yazması ile Dimitri Armakov’un XIX Yüzyılda Kars’ta çektiği fotoğraflar da sergilendi.

Serginin açılış kurdelensin Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil Nikatsadze, KAÜ Rek. Yrd. Prof. Dr. Selçuk Ural, Gürcistan Trabzon Başkonsolos Yardımcısı Giorgi Kushitashvili, Kutaisi Devlet Tarihi Müzesi Müdür Yardımcısı Nona Korisina ve KAÜ Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Sudan Altun kesti. Serginin gezilmesinin ardından konferansa geçildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve Türkiye ile Gürcistan’ın milli marşlarının söylenmesinin ardından gerçekletilen konferansta konuşma yapan Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil Nikatsadze, açılışı yapılan resim sergisi hakkında bilgi verdi. Nikatsadze, geçmişte Gürcistan- Türkiye ve Gürcistan Rusya ilişkilerini anlatan ve son Gürcü Kralı II. Solomon’un Ardahan, Trabzon ve civarındaki faaliyetlerini konu edinen bir sunum gerçekleştirdi.

Başkonsolos Avtandil Nikatsadze’nin sunumun ardında, Kutaisi Devlet Tarih Müzesi Müdür Yardımcısı Nona Korisina Kutaisi Devlet Tarih Müzesi hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Nona Korisina, Kutaisi Devlet Tarih Müzesi ile Kafkas Üniversitesi ve diğer ilgili kurumlar ile her zaman işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Konferansın sonunda Kafkas Üniversitesi Rek. Yrd. Prof. Dr. Selçuk Ural, Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil Nikatsadze’ye, Fen Edebiyat Fak Dekanı Prof. Dr. Haydar Yüksek de,

Gürcistan Kutaisi Devlet Tarih Müzesi Müdür Yardımcısı Nona Korisin’a çikek verdi. Ardından da hatıra fotoğrafları çekildi.

Öte yandan Gürcistan Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikaszadze, Kars’ta ki temasları kapsamında Vali Rahmi Doğan’ı ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’yı da makamlarında ziyaret etti.

Valilik makamında gerçekleşen ziyaretten dolayı memnuniyetini ifade eden Vali Rahmi Doğan, Başkonsolos Mikaszadze ile geçtiğimiz günlerde faaliyete giren Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi olmak üzere ekonomik ve ticari konular üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Gürcistan Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikaszadze de, Kars’ta bulunmaktan dolayı memnuniyetini ifade ederek, misafirperverliğinden dolayı Vali Doğan’a teşekkürlerini iletti. Ziyaret, günü anısına plaket takdimi ile sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.