1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. GÜNEŞİN İLK DOĞDUĞU İLK TOPRAKLAR
GÜNEŞİN İLK DOĞDUĞU İLK TOPRAKLAR

GÜNEŞİN İLK DOĞDUĞU İLK TOPRAKLAR

KAI Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taner Kızıltaş'ın “Güneşin ilk doğduğu ilk topraklar” başlıklı yazısı:

A+A-

Anadolu’da ilk Gazilik unvanının verildiği şehir KARS,

Ocaklık Sancaklık olmayıp, normal sancaklar statüsündeki tarihi belgelerde ki ismi Ardahan-ı Büzürg" yani 'Büyük Ardahan' olarak geçen ARDAHAN,

24 Oğuz boyundan 21’ncisi sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ" den ismi gelen IĞDIR.

Bu üç güzide ilimiz tarihte teşkilat olarak bir arada da anılmış farklı dönemlerde sancaklarla da ayrılmıştır. Ancak bölge insanının birbirine muhabbeti, sevgisi-saygısı her daim devam etmiş, gurbette devamlı kucaklaşmış ve kendilerini hemşeri olarak bilmişlerdir.

Kars Ardahan Iğdırlılar olarak düzenleyeceğimiz etkinlik; bizim sosyolojik, tarihsel ve kültürel bağlarımızı güçlendirecektir.

Coğrafyalarımız bir çizgiyle ayrılmış olsa da, biz aynı milletin, yürekleri bir atan evlatlarıyız. Kars’ta Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa,

Ardahan’da Dımme,

Iğdır’da Iğdır Barıyız.

Sarıkamış’ta destan, Ardahan’da zaferiz. Iğdır Şehitliğinde gözyaşı, Ebul Hasan Harakani’de duayız. Bir yanımız Murat Çobanoğlu ise diğer yanımız Şeref Taşlıova’dır.

Bizim nezdimizde Âşık Şenlik neyse Kağızmanlı Hıfzı da odur. Iğdır’da ses veren balaban, Ardahan’da dile gelen Tar; Kars’ta vuran davulun ikiz kardeşidir.

21-24 Ekim 2021 tarihlerinde Ankara Anfa Altınpark’ta düzenlenecek olan Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri Etkinliğine sizleri de bekliyoruz.

Selametle..

Taner Kızıltaş

KAİ Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi

e84684b0-bae7-4bea-9ee9-ecc14bcc4b3d.jpeg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.