
Grup Umut’la Tarihe Yolculuk
Aydın Tanrıverdi Ortaokulu öğrencileri, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) öğrencilerinin girişimiyle Ermenistan sınırındaki Anı Ören Yeri’ni ilk kez gezme imkanı buldular.
Ören yerini çok duyduklarını fakat ilk defa görebildiklerini belirten öğrenciler çok mutlu olduklarını ifade ederek Üniversiteli ağabeylerine ve ablalarına teşekkür ettiler.
Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4’üncü sınıf öğrencileri Mehmet Artan, Rahmi Gür, Emine Şeker, Özge Karadoğan, Gülcan Yıldız, Nurcan Yıldız, Seda Önalan Sosyal Proje Dersi kapsamında Aydın Tanrıverdi Ortaokulu’nun geziye hiç çıkmamış 15 öğrencisine Anı Ören Yerini gezdirdiler.
Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı, Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop öncülüğünde yola çıkan 6 üniversite öğrencisi, Aydın Tanrıverdi Ortaokulu öğrencilerine unutulmaz bir gün yaşattılar.
Kendilerine “Grup Umut” adını veren öğrenciler “Tarihe Yolculuk” sloganıyla başlattıkları bu anlamlı geziyi piknik ve türkülü yolculukla renklendirdiler. Yağmurlu ve rüzgarlı havaya aldırmayan öğrencilerin neşesi görülmeye değerdi. Hepsi birbiriyle kenetlendiler ve yolculuk süresince bol bol türkü söyleyip eğlendiler. Kentin tarihi dokusu eşliğinde üren yolculuğun ardından varılan Anı Ören Yeri’nde geldiklerinde ise neşelerini heyecanlarıyla birleştirdiler. Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop’un anlattıklarıyla bilgilenen öğrenciler hem tarihi dokuyu gördüler hem de bir zamanların en büyük şehirlerinden olan Anı Ören Yeri’ni gün boyu gezme imkanı buldular. Bol bol hatıra fotoğrafları da çektiren öğrencilerin Anı gezisi piknik, futbol ve voleybol ve köy gezisiyle noktalandı. Öğrenciler okullarında döndüklerinde ise bugünü hiç unutmayacaklarını belirterek üniversiteli ağabeylerine ve ablalarına sarılıp vedalaştılar.
Grup Umut Sözcüsü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4’üncü sınıf öğrencisi Emine Şeker, öğrencilerin mutluluğunu gördükçe kendilerinin daha mutlu olduklarını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop da öğrencileri bu anlamlı projelerinden ötürü tebrik etti ve projenin her iki tarafa da olumlu şekilde yansımış olduğunu görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kop KHA’ya yaptığı açıklamada, “Sosyal Bilgiler bölümünde olan sadece sosyal bilgilere has Sosyal Proje Geliştirme diye bir ders var. Sosyal Bilgiler Proje Geliştirme dersi için öğrenci arkadaşlarımız toplam 6 kişilik bir grup oluşturdular. Ve beraberinde ilköğretimle temasa geçerek gerek Belediye ve Milli Eğitim’den de destek alarak bir proje hazırladık. Bu proje kapsamında Anı Ören Yerini gezdirmek amacıyla arkadaşlarımızla hep beraber buraya geldik. Gerek tarihi yerinde görmek, gerek kültürlerin bir arada yaşamış olduğu birlikteliği gözlemleyebilmek amacıyla bir sürü çalışmalar yaptık. Yerinde öğrenmeye çalıştık. Ve bu da oluşturmacılığın en had safhasını oluşturmuş oldu. Arkadaşlara teşekkür ediyorum.” dedi.
Kop daha sonra şunları söyledi:
“Burada ki amacımız şuydu: Konfüçyüs’ün söylediği bir laf vardır. “Karanlığa küfür edeceğinize bir mumda siz yakın” diye. Arkadaşların gerek Piage’den, gerek Düveyki’den gerek ilerlemecilik felsefesinden, gerek oluşturmacılığın ana temasından hareketle her daim masa başında öğrendikleri bilgileri burada uygulayabilmekleri adına çalışmalar yapmaları için olanak sağladık. Grup öğrencilerimiz 6 kişidir. Gerçekten birbirinden gayretli çalışmaları vardır. Ben bunu burada bizzat gözlemledim. Kendi harçlıklarını biriktirerek, Aydın Tanrıverdi Ortaokulu öğrencilerinden 8A ve 8B’den getirmiş oldukları öğrencilere kendi harçlıkları ile hazırladıkları yiyecekleri sundular. Ayrıca tarihi kendi yerinde öğrenebilmeleri amacıyla yapmış oldukları bir dizi faaliyetler vardı. Beraberce hem Anadolu’da ki ilk camiyi, hem Meryem Ana Kilisesini gördüler. Sonra Muhammeran Camisini gördüler ki arada ki diğer farkları gözlemleyebilmek hoştu. Çünkü bu surların uzunlu ortalama 8 kilometre Ermeni Tarihçi Mateus 1. yüzyılda, “Dünyanın 3 tane büyük şehri vardır” der. Ve bunlardan bir tanesi Roma diğeri Konstantinopolis Polis sonraki İstanbul’dan sonra en büyük şehri olan Kars Anı’yı, ‘harabe’ değil ‘Ören’ yerini, ‘Ören’ yeri değil ‘Antik’ Kentini görebilmek adına burada bir dizi çalışmalar yaptılar. Bu çok hoştu. Birde Şermız diyor ki, “Nitelikli etkin vatandaş olanak gerekir, bunun içinde 3 tane basamak vardır.” Bu arkadaşlar hep birlikte her iki kuşak vatandaşlık aktarımı olarak soysal bilgileri burada gerçekleştirdiler. Çünkü kendi kazanımlarından bir tanesi olan ve yine aynı dersin müfredatı içerisinde yer alan “Kültür ve miras” adlı öğrenme alanını, temayı burada bizzat uygulamaları gerçekten çok manidardı. Ben arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Özellikle Kafkas Haber Ajansı’nı gayretli çalışmalarından dolayı gerçekten kutluyorum.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.