1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gönüllü sağlık taraması
Gönüllü sağlık taraması

Gönüllü sağlık taraması

Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Derneği ve proje ortağı KuzeyDoğa Derneği ile birlikte Kars’ın köylerinde bir hafta sürecek sağlık taraması başlattı.

A+A-

Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Derneği üyelerinden oluşan 20 kişilik bir ekip, yaklaşık bir hafta süreyle Kars’ın Arpaçay ve Akyaka ilçelerine bağlı Duraklı, Kürekdere, İncedere, Carcıoğlu, Küçükçatma, Kuyucuk, Küçük Boğatepe, Büyük Boğatepe köylerinde İlköğretim okulu öğrencilerine yönelik kapsamlı bir çağlık taraması başlattı.

 

Yaklaşık olarak 400 öğrencinin sağlık taraması için Başta Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Derneği Başkanı Ody. Uzm. Ayşen Erdil, Aile hekimi uzmanı Dr. Erhan Sayalı, Çocuk doktoru Dr. Ayça Gönen, Diş hekimi Dr. Ahu Durhan, Aile Hekimi Dr. Tolga Taymaz, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Cem Hiçyılmaz, Diş Hekimi Dr. Sevinç Semiz, Göz Doktoru Dr. Yılmaz Sivrikaya, Üroloji doktoru Dr. Fevzi Bedir, Hemşire Ayfer Özücanlı, Antropolog Bahar Taymaz, Odyometri Uzmanı Mine Tuna ve Hemşire Kader Alkan görev aldı.

 

Konuyla ilgili çocuklara açıklama yapan Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Dernek Başkanı Ody. Uzm.Ayşen Erdil, “Bizim bir derneğimiz var. 10 -15 kişi bir araya gelerek buraya geldik. Biz bir grup olduk. Buraya gelen grubumuz bu. Şimdi size bu kartları dağıttık sizde bu grubun üyesi oldunuz. Bizim derneğimiz şöyle bir iş yapıyor; Dünyamızın sağlığı ile ilgileniyoruz. Dünyamızın içinde neler var insan var, kuşlar var, ağaçlar var, toprak var, su var, çiçekler var, hepsinin sağlığı ile ilgileniyoruz. Ama biz akıllı olduğumuz için diğer bütün her şeyin sağlığını biz düşünüyoruz. Yani biz sağlıkçıyız. Bizim sağlıklı yaşamamız için hasta olmamamız için dünyanın da hasta olmaması lazım. Ama dünyamız bu günlerde birazcık hastalanıyor gibi. Niye siz buraya üye oldunuz burada ne yazıyor. Dünyayı düşünün, biz sizden istiyoruz ki siz her yaptığınız işte her adımınız da bu dünyayı da düşünün. Çünkü eğer bu dünyamızın suları, çiçekleri, böcekleri hastalanırsa, yok olursa o zaman bizde yaşayamayız. Onun için yaptığımız her şeyde onları da düşünelim. Düşünmek demek sevmek demek, sevince düşünülüyor, düşününce seviliyor.” dedi.

 

Proje ortağı KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu burada görev alan tüm ekibe çok teşekkür ettiğini belirterek şunları söyledi:

 

“Biz KuzeyDoğa Derneği olarak Kuyucuk Gölü ve çevresi köylerde 2004’den bu yana Kars Çevre Orman İl Müdürlüğü ve Doğa Koruma Genel İl Müdürlüğü, Kars Valiliği, Kafkas Üniversitesi ve Kars Belediyesi ile Doğa koruma, Eko Turizm ve ekolojik bilimsel araştırmalar yürütüyoruz. Tabi bu projeler beklemediğimiz diğer olumlu sonuçlara da yol açıyor. Bunlardan biri geçen yıl Kars, Iğdır, Ardahan doğa festivali düzenlemiştik Ekim ayının başında Dünya Kuş Gözlem Günü’nde bu festivale gelen Ayşe Hanım kendisi doktor. Amerikan Hastanesi’nde bize kendi Simbiyosis derneklerinin bir projesinden bahsetti. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde senede üç defa bir köy belli bir yer seçip oradaki köylerde çocuklara özellikle ilkokul çocuklarına sağlık taraması yapıyorlar. Yaklaşık 20 doktor Amerikan, Taksim ve diğer hastanelerden gelen ve çocuklara hediyeler veriliyor. Yeni kıyafetler, yeni oyuncaklar ama en önemlisi çocuklar doktorlar tarafından komple bir sağlık taramasından geçiyor. Kulak burun boğaz, göz, tansiyon, ağırlık, ciğer, diş çok güzel bir sağlık taraması bugün Duraklı köyünde gerçekleştiriyoruz. Kuyucuk Gölü’nün doğusundaki bir köyümüz Akyaka’ya bağlı bir köyümüz ve diğer köylerde Kürekli, Kuyucuk, Büyük Çatma, Küçük Çatma ve çevre köylerde yapabildiğimiz kadar bir hafta içinde doktorlarımız ilkokul çocuklarını sağlık taramasından geçirecekler ve hepsine bir sayfalık bir rapor veriliyor ve ailelerine de ne yapmaları gerektiği konusunda gerekli bilgi veriliyor.”

 

Biz KuzeyDoğa Derneği olarak onlara sadece aracı olduklarını da belirten Şekercioğlu, “Kendileri burada her şeyi hallediyorlar. Bunun yanında yine Kuyucuk Gölü çevresi köyler için bir el işi atölyesi de gelip burada kurdular onun için de çok teşekkür ediyoruz. Kuyucuğun simgesi olan Angıt kuşunun el işi olarak yastıklara işlenecek ve yastıklar da yine Kaz tüyü ile doldurulacak ve bu çok güzel bir hediyelik eşya olacak. Geliri de hanımlara, genç kızlara kalacak. Bu da onların bir faaliyeti ve kendileri de sağ olsunlar. Bu el işinde pazarlama konusunda bize yardımcı olacaklarını söylediler. Burada sağlık taramasının dışında aynı zamanda da yöredeki bayanlara elişi faaliyeti olarak bir atölye kuruldu.” diye konuştu.

 

Symbiosisin “ortak yaşam” olduğunu da hatırlatan Şekercioğlu, “Latincede buna en güzel örnek olarak da KuzeyDoğa Derneğinin Kars Çevre Orman İl Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi ile gerçekleştirdiği doğa turizm faaliyetlerini ve Doğa koruma faaliyetlerini gösterebiliriz. Bizde aynı şekilde hem yöre halkının doğayı korumasını hem de doğa turizmi ve elişi gibi faaliyetlerden yöre halkının gelir kazanmasını istiyoruz. Buda yine olumlu bir ortak yaşamın en güzel örneği. Bu açıdan da Symbiosis Derneğinin burada olması çok isabetli odu ve burada yapılan çalışmalardan biri elişi hocası burada çevredeki köylerden gelen yaklaşık 25 bayana nakış kursu verecek ve yastıklar yapılacak yastıkların üzerinde gölün sembolü olan dünya nüfusunun yüzde 12 sinin burada bulunduğu angıtın işlemesi olacak içi de buranın evcil kazlarının tüyleri ile doldurulacak. Burada bildiğiniz gibi kaz zaten üretilen bir hayvan ve bu kaz tüyü Angıt motifli yastıklarda çeşitli şehirlerde ve gelen turistlere pazarlanacak geliri de köyde ki hanımlara kalacak.” şeklinde konuştu.

 

Ayrıca sağlık taraması için doktor karşısına çıkan çocuklardan bazılarının korkarak kaçması ise ilginç görüntülerin yaşanmasına neden oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.