1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Esenyazı Destan Yazdı
Esenyazı Destan Yazdı

Esenyazı Destan Yazdı

Kars Merkez Esenyazı Ortaokulu’nda ilk kez düzenlenen TÜBİTAK bilim fuarı büyük ilgi gördü. Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul idaresinin desteği ile 6 farklı derste toplam 6 danışman öğretmen ve 27 öğrenci ile hazırlanan 21 proje katılımcıların beğenisine su

A+A-

TÜBİTAK Bilim Fuarı öğrencileri olduğu kadar ailelerini de sevindirdi. Sergiyi ziyaret eden aileler çocuklarının emeklerini görünce duygularını gizleyemediler. Aileler, okul idaresi ve emeği geçen öğretmenlere de teşekkür ettiler.

Okulun çok amaçlı salonunda düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nın açılışına TÜBİTAK temsilcisi Orhan Topkaya, Okul Müdürü Mehmet Berktaş, diğer okullardan gelen müdürler, öğrenciler ve köy halkı katıldı.

Büyük bir sevinç ve coşkuyla gerçekleştirilen açılışta Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK arasında yapılan protokol gereğince yapılan bilim fuarları hakkında bilgi verildi. Bilim fuarlarının öğrencilerin bilimi sevmesi, bilimi benimseyerek günlük hayatla bağdaştırması, araştırma ve sorgulama kabiliyetinin kazandırılması, farklı çevredeki okullarda öğrenim gören her öğrencinin yaratıcılığının meydana çıkarılabilmesi noktasında oldukça faydalı bulunduğu belirtildi.

BİLİM FUARINDA YER ALAN BAZI ESERLER

Bilim fuarında Türkçe dersinde ders öğretmeni Serpil Topal danışmanlığında “Noktalama Çarkı”, ”Ek-Kök Pazılı”, ”Çatılar Sosyal Medyada”, “Kars Aşıklarının Edebiyata Kazandırılması” projeleri;

Matematik dersinde ders öğretmeni Fadime Topçu danışmanlığında “Marifetli Parmaklar”, “Küp Abaküs”, “Farklı Sayfalar” projeleri;

Fen ve Teknoloji dersinde ders öğretmeni Cansu Gülveren danışmanlığında “Toprak-Su Kardeşliği”, “Maden Avcısı”, “Fentball”, “Süpürde Aş” projeleri;

Sosyal Bilgiler dersinde ders öğretmeni Sevil Altun danışmanlığında “Haritayla Geziyorum”, “Kültürü Yaşıyorum”, “Evimin Köşesi”, “Sosyal Televizyon” projeleri;

İngilizce dersinde ders öğretmeni Ahmet Beyaz danışmanlığında “Let’s create new and profer words”, “Our t-shirt Designs”, “Educational Rubik’s Cube” projeleri;

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ders öğretmeni Sümeyye Aydın danışmanlığında “Sünnetin Yaşam Alanı”, “Hayatımızdaki Altın Oran”, “Mesajınız Var” projeleri yapıldı.

6 farklı derste toplam 6 danışman öğretmen ve 27 öğrenci ile toplamda 21 proje büyük bir emek sonucunda sergilendi.

Yapılan projelerden değişik ve davetlilerin ilgisini çeken birkaç proje ise şöyle:

“Türkçe dersinde “Çatılar Sosyal Medyada” projesinde öğrenci; derste zor öğrenilen bir konu ile öğrencilerin günlük yaşantısında ilgisini çeken durumu eşleştirerek konunun eğlenceli bir şekilde işlenerek daha kalıcı olmasını sağladı. Matematik dersinde öğrenci, “Marifetli Parmaklar” ile parmak hesabı yaparak özel açıların trigonometrik değerlerinin daha kolay öğrenilmesini sağladı. Sosyal Bilgiler dersinde öğrenci “Haritayla Geziyorum” adlı projesinde özellikle engelli öğrencilerin tüm şehirleri ve şehirlerin özelliklerini ses cihazı sayesinde öğrenebilmesini amaçladı. Fen ve Teknoloji dersinde ise öğrenci, tamamen yaşadığı çevre şartlarında yola çıkarak  “Toprak-Su Kardeşliği” projesini geliştirerek yağmur ve kar sularını depolayıp depo içinde bulunan bu suya sıvı gübre ekleyip bu suyu tarımsal faaliyetlerde kullanarak toprağın verimini arttırmayı ve sulama sorununun çözülmesini hedefledi.

İki gün süren bilim fuarı sergisine toplam 250 kişi katıldı ve katılan davetliler böyle bir etkinliğin gerek öğrencilerin özgüven geliştirme noktasında gerekse okul ve köyün tanıtılması açısından faydalı olduğunu okul idaresine ilettiler. Yapılan projelerin fikir mimarları tamamen öğrenciler olurken, projeler ise danışman öğretmen desteğiyle hazırlandı. Bu tür projeler sayesinde öğrencilere yaratıcı fikir, özgül ve özgün düşünme becerilerini, özgüven ve kendini ifade edebilme becerilerini, bilime verilen değer gibi özellikleri kazandırdı. Bu da okul idaresini ve öğretmenleri son derece mutlu etti.

AMAÇ; OKULU VE ÖĞRENCİLERİ BİR ADIM DAHA İLERİ GÖTÜRMEK

Okul Müdürü Mehmet Berktaş, “Bu tür projeler milletine ve insanlığa büyük katkılar sağlayan geleceğin Aziz Sancar, Gazi Yaşargil gibi bilim adamlarının yetiştirilmesinde oldukça büyük önem taşımakta. Okuldaki tüm öğretmen, idare ve personel çalışmaktan, katkı sağlamaktan, verimli olmaktan gurur duyar ve büyük bir ekip ruhuyla çalışır. Esenyazı İlk ve Ortaokulu, sadece yaptığımız bu bilim fuarı ile öne çıkmış bir okul değildir. İdare, öğretmen ve personel olarak okulumuzu ve öğrencilerimizi hep bir adım daha öteye götürmek için çabalamaktayız. Bu projenin yapılmasında ve yürütülmesinde Bakanlığımıza, TÜBİTAK’a, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, velimiz olan aynı zamanda da AK Parti İl Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Dağıstan Halitoğulları’na, danışman öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve katılan tüm misafirlerimize destekleri ve katkılarından dolayı teşekkür ederiz.” dedi.

OKUL MÜDÜRÜ MEHMET BERKTAŞ DİĞER ÇALIŞMALARI İSE ŞÖYLE ÖZETLEDİ:

-Okul bahçesi ihata duvarı ile çevrilerek ve bahçe kapısı yaptırılarak okulun sınırları belirlenmiştir.

-Okulumuz öğretmenlerin yardımıyla okulumuzun iç ve dış cephesi boyanmıştır.

-Sadece bu eğitim-öğretim yılı içerisinde Kars-Merkez’e 6 tane gezi düzenlenerek öğrencilerin ufku açılmıştır.

-Öğrencilerin meslekleri daha yakından tanımaları için çeşitli mesleklerdeki kişiler okula davet edilmiştir.

-Öğrencilerimiz çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalara katılarak dereceye girmişlerdir.

- Okulumuza kütüphane ve mescit yapılarak öğrencilerin ibadet ve bilimsel faaliyetlerini daha etkin yürütmesi amaçlanmıştır.

-Öğrencilerimiz Kafkas Üniversitesi’nden gelen tiyatro ekibi ile tanışarak ilk defa tiyatro seyretme imkanı bulmuşlardır.

-Okulumuza gelen Kars Aşıkları sayesinde aşıklık geleneği ile tanışmışlardır.

-Getirttiğimiz “Mehter Takımı” sayesinde Avrupa’yı bile etkilemeyi başarmış Mehter Marşı’nı tanıyarak ne anlama geldiğini ve neden bu kadar önemli olduğunu keşfetmişlerdir.

-Okulumuzdaki idare odası, öğretmenler odası, derslik isimleri gibi alanlar yenilenerek modern bir görünüme kavuşturulmuştur.

-Daha önce okulumuzda olmadığı için çoğu konularda sıkıntı yaşadığımız arşiv odası yapılarak geriye dönük tüm çalışmalar, bilgiler sistematik ve düzenli bir şekilde rahatlıkla bulunabilmektedir.

-Ardahan Üniversitesi’nden gelen bir grup üniversiteli öğrencinin okulumuzu ziyaret etmesi sağlanarak üniversite kavramının okulumuz öğrencilerine köklü bir şekilde benimsetilmesi sağlanmıştır.

-Her sınıf öğretmeni yılda en az iki kez veli ziyaretinde bulunarak sınıf öğretmeninin öğrenciyi yaşam alanında analiz etmesi sağlanmıştır.

-Okulumuza akıllı tahta kurulumu sağlanarak öğrencilerin daha iyi şartlarda teknolojiden yararlanarak eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmeleri sağlandı.

-Okulumuzdan geçen yıl ilk defa Fen ve Anadolu Liselerine öğrenci kazandırdık.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.