1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ertaş: “Yulaf, yem bitkisi sayılınca destek kapsamına alınmadı”
Ertaş: “Yulaf, yem bitkisi sayılınca destek kapsamına alınmadı”

Ertaş: “Yulaf, yem bitkisi sayılınca destek kapsamına alınmadı”

Bu yıl son 60 yılın en kurak yazınının yaşandığı Kars’ta, hükümetin verim kaybı yaşayan çiftçilere verdiği destekler kapsamına yulafı almamasının mağduriyeti yaşanıyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Yaz boyu süren kuraklığın ardından, Tarım ve Orman Bakanlığının yem bitkilerine verdiği destekler kapsamında yulafı yem bitkisi statüsüne aldığı için destek dışı bırakması, Kars çiftçisini derinden üzdü.

Bu nedenle her gün Ziraat Odası Başkanlığının kapsını çalan çiftçiler, yılın büyük bölümünü kış şartlarında geçiren Kars’ta, hayvanların temel besin kaynağının yulaf olmasına rağmen, kuraklıktan kaynaklı destek dışında tutulmasına bir anlam veremediklerini dile getiriyor.

Her gün düzenli olarak çok sayıda şikayet ve talep aldığını söyleyen Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığın yulafı yem bitkisi statüsüne aldığı için bu desteklerden faydalanamadığını belirterek, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde olmasına rağmen destek verilmediğini ve kuraklıktan yem bitkilerinin de etkilendiğini söyledi.

Gazetemize açıklamada bulunan Başkan Ertaş, kuraklıkla birlikte Kars’ta yetiştiricilerinin hayvanlarının yüzde 50’sini kaybettiklerine dikkat çekti. Kars’ın hayvancılık bölgesi olduğunu ve halkın yüzde 70’inin geçimini tarım ve hayvancılıkla idame ettirdiğini de dile getiren Ertaş’ın açıklamasında Tarım ve Orman Bakanlığının bu hatayı düzeltmesi gerektiğini söyledi.

Tüm Ziraat Odası Başkanlıklarının bu konuda taleplerini dile getirdiklerini de belirten Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, “2021 yılında yaşanan kuraklıkla alakalı Sayın Cumhurbaşkanımızın da Resmi Gazetede de yayınlanan bir açıklaması oldu. Bu açıklamada yaz boyu yaşanan kuraklık nedeniyle yem bitkisi statüsü olanlara destek verilmeyeceği belirtildi. Ama sadece buğday, arpa ve çavdara verileceği söylendi ve Yulaf destek dışı bırakıldı. Ama bölgemizde hayvancılık bölgesi olması münasebetiyle yulaf ekimi çok fazladır. Üreticimizin hemen hemen yüzde 60’ı - 70’i hayvanının kışlık yem ihtiyacını karşılamak için yulaf ekimi yapmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu açıklamasına istinaden çiftçilerimizin sevinci vardı. Yalnız ödeme zamanı geldiğinde sadece buğday ve arpa eken çiftçilere destek verildi, yulafa verilmedi. Bundan dolayı da çiftçilerimiz büyük bir kırgınlık yaşadı. Şu anda sürekli olarak çiftçilerimiz bizlere soruyor ve ‘yulaf ekmiştik neden yulafa destek verilmedi ve sadece buğday ve arpaya verildi’ diye soruyor. Biz de onlara verecek bir cevap bulamıyoruz. Bizim de Tarım ve Orman Bakanlığından talebimiz bu hatalarını bir an önce telafi etmeleri ve burada üreticileri bizi mağdur etmemeleridir. Zaten büyük bir kuraklık yaşandı. Kuraklık neticesinde hayvan varlığınızın yüzde 50’sine yakınını kaybettik. Bunun daha fazla zarar görmemesi açısından bir an evvel Bakanlıktan bunu telafi edip yem bitkisi statüsünde olan yulafa da bir kararnamede yayınlandığı gibi destek verilmesini istiyoruz. Yoksa çiftçilerimiz gelecek yıl hayvan üretimlerinin yüzde 70- 80 oranında azalmış olacak. Bu da ülke ekonominse yansıyacak. Yani aşağı yukarı 40 - 50 milyon liraya tekabül ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığının vereceği bu 40 - 50 milyon liralık bir destek çok büyük bir para değil ama Kars gibi bir il için son derece önemlidir. Bunu kesinlikle bir an evvel telafi etmelerini rica ediyoruz. İnşallah dikkate alırlar bize de Türkiye Ziraat Odaları olarak girişimlerde bulunuyoruz. Buradan çiftçimize sahip çıkılmasına davet ediyoruz. İnşallah bakanlık bunu telafi eder ve çiftçilerimizin mağduriyetini gideriz diye bekliyoruz” dedi.

VERİM KAYBI YAŞAYAN ÇİFTÇİLERE, DESTEK ÖDEMELERİ DEVAM EDİYOR

Öte tandan; yaz boyu yaşanan yoğun kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşayan çiftçilere, destek ödemeleri devam ediyor.

Ödemeler 17 Aralık 2021 tarihi itibariyle T.C. kimlik numarasının son rakamına göre belirtilen tarihlerde çiftçilerin hesaplarına aktarılmaya başladı.

Kars çiftçisine bir nebze de olsa nefes aldıracak olan destekler kapsamında, TC Kimlik numaralarının son rakamı 8 olanların hesaplarına 17 Aralık 2021 tarihinde söz konusu destek ödemesi yapıldı.

Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan bilgilendirmeye göre; diğer ödemelerin ise TC Kimlik Numaralarının son rakamı ‘6’ olanlar 25 Aralık 2021, ‘4’ olanlar 31 Aralık 2021, ‘2’ olanlar 07 Ocak 2022 ve ‘0’ olanlar 14 Ocak 2022 tarihlerinde hesaplarına yatırılacağı belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.