1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Sağlık Ekipleri Kanserin Teşhis ve Tedavisi İçin Yollara Düştü

A+A-

            Kars Sağlık İl Müdürlüğü, Kanser Haftası nedeniyle özellikle köylü kadınların bilinçlenmeleri için bir çalışma başlattı. Köylere giden sağlık ekipleri Sağlık Ocaklarında bir araya gelen kadınlara meme kanserini anlatıyor, kendi kendilerine muayene yöntemlerini gösteriyor ve yaptıkları muayenelerde hastalığın olup olmadığını tespit ediyorlar.

 

            Sağlık Ocakları Şube Müdürü Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şeniz Kavak, Kanser Tarama, Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) Hekimi Dr. Hülya Çeçen, Selim Sağlık Grup Başkanı Turgay Sevinç’ten oluşan ekip, Sağlık İl Müdürlüğü’nün başlattığı “Kanser Taraması” kapsamsında, Selim ilçesine 10 kilometre mesafedeki 395 nüfuslu Bölükbaşı Köyüne gitti.

 

            Köyün Sağlık Ocağı’nda bir araya gelen 17-80 yaş arası 35 kadına Meme Kanseri, teşhisi, tedavisi ve kadınlarında evlerinde kendi kendile-rine yapabilecekleri meme muayenesi anlatıldı.

 

            Kars Devlet Hastanesi’nde geçtiğimiz yıl hizmete sokulan KETEM ile ilgili de bilgi veren yetkililer, kadınların kendi kendilerini muayene ettiklerinde şüphe edilen durumlarda KETEM’e gitmelerini istediler.

 

            KETEM Hekimi Dr. Hülya Çeçen, meme kanserinin kadınlar arasında en sık görülen kanser olduğunu belirterek, bunun önemsenmesini, teşhis ve tedavisinde geç kalınmaması gerektiğini vurguladı.

 

            Selim Sağlık Grup Başkanı Turgay Sevinç ise, kanserin tedavisi olmayan, öldürücü bir hastalık olarak bilindiğini fakat kanserin aynı zamanda da önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Kanserin erken evrede yakalanması halinde tedavisinin mümkün olduğunu fakat son evrede yakalanması durumunda ise tedavisinin mümkün olmadığını da vurgulayan Sevinç, “Onun için şunu unutmamak gerek ki bayanlarda en sık görülen kanser meme kanseridir. Onun için lütfen sağlımızı tehlikeye atmadan enken fark edilmesini sağlayalım” dedi.

 

            Çağın en önemli hastalıkların birinin kanser olduğunu ifade eden Sağlık Ocakları Şube Müdürü Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şeniz Kavak da “Kendi başınıza yapabileceğiniz, sizin işinize yarayabilecek yöntemler çok önemli. Bunları size öğreteceğiz siz de çevrenize anlatın. Bundaki amacımız da size memenizdeki değişikliği ve hastalığı önceden sizin tespit etmenizi ve doktora erken gitmenizi sağlamaktır.” diye konuştu. Kavak daha sonra kadınlara kendi kendilerini nasıl muayene edebilecekleri ve slayt gösteri eşliğinde anlattı.

 

            NİNENİN BACAK DERDİ

            Bilgilendirme toplantısında ilginç görüntülere de rastlandı. Köyün neşeli simalarından 75 yaşındaki Türkan Demirci toplantı sırasında “Bacağım” dedi başka bir şey demedi. Bacağındaki kireçlenme nedeniyle ağrılar çektiğini söyleyen nine sık sık, “Ben buraya bacağım için geldim”  deyince Sağlık Ocakları Şube Müdürü Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şeniz Kavak devreye girdi. Kavak, Türkan Nine’yi toplantı sonrasında muayene ederek isteğini yerine getirdi. Türkan Nine de muayene olmasının verdiği sevinçle teşekkür ederek evinin yolunu tuttu.

 

            UTANDILAR

            Toplantının ardından bir bir sağlık ocağından çıkan yaşlı kadınlar gazetecilerin, “Ne anlatıldı, neler öğrendiniz?” sorusuna bir türlü cevap veremediler. “Meme Kanseri için geldik” demekten sıkılan kadınlar, sadece teşekkür etmekle yetindi ler.

            Toplantıda dikkat çeken bir başka durum ise birçok kayınvalidenin kendileri toplantıya katılmalarına rağmen gelinlerini getirmemiş olmalarıydı. Bazı kaynanalar, Selim Sağlık Grup Başkanı Turgay Sevinç’in “Bakın bu tür durumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Bazı kayınvalideler gelinlerini göndermiyorlar. Bırakın gelsinler ve öğrensinler” uyarısına da, “Evet biz geldik ama gelinlerimizi getirmedik” şeklinde cevap verdiler.

 

            BİR KADINDA KANSER BULGUSUNA RASTLANDI

 

            Toplantının ardından bir açıklama yapan Sağlık Ocakları Şube Müdürü Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şeniz Kavak, Selim Bölükbaşı köyündeki bilgilendirme toplantısına katılan kadınlara yaptığı muayenede bir kadında kanser bulgusuna rastlanıldığını söyledi. Kavak, şunları söyledi:

 

            “Bugün ekibimizle yaptığımız kanser taraması programında bizimde elde ettiğimiz şaşırtıcı bir sonuçla karşılaştık. Meme kanserinin 8’de 1 oranında görülme sıklığı var. Salonumuzda 35’in üzerinde bayan vardı ve rastgele yaptığımız muayene esnasında 60 yaşlarındaki bir bayanda meme kanseri olabilecek bir bulgu tespit ettik. Kendisini de KETEM merkezine yönlendirdik. İleri tetkikle kesin tanısı konulacak. İnşallah kanser çıkmaz diye umut etmek istiyorum. Çıkarsa da tespit etmiş olmakla bu tür toplantılarının önemi ortaya çıkmış olacak.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler