1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. EMDR Nedir? EMDR Tedavisi Nasıl Uygulanır?
EMDR Nedir? EMDR Tedavisi Nasıl Uygulanır?

EMDR Nedir? EMDR Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Eye Movement Desensitization And Reprocessing kelimelerinin baş harflerinden oluşan EMDR dilimizde göz hareketleri ile duyarsızlaştırma olarak bilinen bir tür tedavi yöntemidir.

A+A-

EMDR Nedir? EMDR Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Eye Movement Desensitization And Reprocessing kelimelerinin baş harflerinden oluşan EMDR dilimizde göz hareketleri ile duyarsızlaştırma olarak bilinen bir tür tedavi yöntemidir. Son dönemde birçok farklı alanda kullanılmaktadır.

EMDR Hangi Durumlarda Kullanılır?

EMDR’nin tek bir alanda kullanılması beklenemez. Bu yöntemden birçok farklı alanda yararlanılır. Özellikle psikiyatrik bozuklukta kullanılan bu yöntem kaza, deprem ya da savaş gibi olumsuz yaşantılar sonucunda kullanılabiliyor. Olumsuz yaşantıların silinmesine yardımcı olan bu yöntem öfke nöbetleri ve depresyon gibi durumlarda da kullanılabilir.

Son dönemde popülerliğini artırmış bu yöntem çiftler arasında da kullanılabilir. Boşanma, aile çatışmaları ya da şiddetli geçimsizlik gibi şikayetlerden yakından çiftler EMDR’yle beraber var olan sorunlarını geride bırakabiliyor. Olumsuz yaşantıları kısa sürede olumlu hale getirdiği için pek çok çift bu yöntemden yararlanmayı tercih ediyor.

EMDR Kaç Seans Sürer?

EMDR’yle ilgili farklı detaylar merak ediliyor. Merak edilen detaylardan bir tanesi yöntemin kaç seans süreceğidir. Ancak tedavi sürecinin net bir şekilde öğrenilmesi için terapist- danışan görüşmesinin gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi halde net bir süre ile karşılaşılamaz. Bu da danışan kişilerin detaylı plan yapmasını engelleyebiliyor.

EMDR’nin net süresini öğrenmek isteyen bireyler Uzman Psikolog Cem Gümüş ile iletişime geçmelidir. Uzman psikolog yaptığı tetkiklerle beraber tedavi sürecinin ne kadar süreceğini danışanlara belirtir. Genel olarak bakıldığında ise EMDR’nin ortalama 7-10 seans arasında tamamlandığı görülür. Bazı durumlarda gerekli görülmesi halinde bu tutar yukarı çıkartılabilir.

EMDR Nasıl Gerçekleştirilir?

EMDR’nin uygulanabilmesi için birtakım süreçlerin tamamlanması gerekir. Bu süreçlerden ilki danışanın geçmişini öğrenme aşamasıdır. Bu aşamada problemin net sebebi belirlenir. Problemin net sebebi belirlendikten sonra hazırlık aşamasına geçilir. Hazırlık aşamasında danışan bilgilendirilip süreç için planlanan yöntemler belirlenir.

Hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra terapist, negatif düşünceleri ortadan kaldırmak için uygulaması gereken yöntemleri uygulamaya başlar. Bu aşamada danışanın zihni serbest bırakılır. Danışanın zihni serbest bırakıldığında negatif düşüncelerin pozitif hale gelmesi daha kolay hale gelir.

Pozitif hale gelen düşünceler danışanın zihninde kalıcı hale getirilir. Bu aşamada psikiyatrist farklı yöntemler uygular. Bütün bu aşamalar tamamlandıktan sonra terapist hastaya geri bildirimde bulunarak süreci sonlandırıyor.

EMDR’yi Hangi Psikolog Uygulamalıdır?

EMDR’nin muhakkak profesyonel hizmet veren psikolog tarafından uygulanması şarttır. Profesyonel hizmet sunmayan psikologlardan hizmet almak isteyen kişiler beklediği sonuca ulaşamaz. Bu bağlamda EMDR’nin uygulanması için tercih edilecek psikoloğun onaylı sertifika eğitimini başarıyla tamamlaması gerekir.

EMDR’nin uygulanması ve detayları için EMDR Rehber Kitabı incelenebiliyor. Kitapta tedavi sürecinden uygulayabilecek kişilere kadar birçok farklı detay yer alır. Bu sayede danışanlar süreci yakından tanıma fırsatı bulur.

EMDR’yi uygulayabilecek psikolog ya da psikoloğun alanında tecrübeli olması ve danışanın duygusal durumunu göz önünde bulundurması oldukça önemlidir.

https://www.cemgumus.com/

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.