1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Eğitime boykot” Tutmadı
“Eğitime boykot” Tutmadı

“Eğitime boykot” Tutmadı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın, Kars’ın Digor İlçesi Dağpınar Beledisinde yaptığı “boykot” çağrısına belde halkının bir kısmı uyarken taşımalı eğitimin öğrencileri okullarına gelerek ders başı yaptı.

A+A-

Dağpınar Belediyesi tarafından yapılan yol inşaatının temel atma töreninde yaptığı konuşma da okullara öğrencilerin gitmemesi için boykot çağrısında bulunan BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, “Kürt halkı artık kendi dilinde eğitim ve öğretim hakkı istiyor. İşte bun un içindir ki bu hafta bir boykot kararı var. Çocuklarımızın okula gitmeyerek kendi ana dillerinde eğitim ve öğretimin yollarının açılması için bir talepleri var. Bu hafta çocuklarımız okula gitmiyor. Bu hafta çocuklarımız diyecek ki biz kendi dilimizde eğitim ve öğretim istiyoruz. Biz ana dilimizde eğitim ve öğretim hakkımızı istiyoruz. Siz vermezseniz biz söke söke almasını biliyoruz diyecekler. Yazıktır günahtır, eğer bu ülkenin Başbakanı ben Kürtlerinde Başbakanıyım diyorsa bu halkın sesini duymak zorundadır. Hani analar ağlamasın, babaların yüreğine ateş düşmesin diyordu çocuklar yetim kalmasın diyordu. Eğer Başbakan gerçekten samimiyse cesur bir adım atarak bunan sonra en azından analarımızın ağlamaması çocuklarımızın yetim kalmaması için babaların yüreğine ateş düşmesi için elini taşın altına koymak zorundadır.” dedi.

 

Bu çağrının ardından gözler beldeye çevrildi. Sabah saatlerinden itibaren taşımalı eğitim sistemiyle gelen öğrenciler okullarında ders başı yaparken, belde merkezinde ikamet eden ailelerin bir çoğu boykota uyarak çocuklarını okula göndermedi.

 

Dağpınar Beldesi Belediye Başkanı Ayhan Erkmen de, “Kürt Dil Hareketi (Tezabe Kurdi) doğrultusunda Kürt halkının bir talebi var. Kürtçenin anadilde ki eğitim hakkının olduğunu ve bunun en doğal hak bir hak olduğunu ve bu anlamda Kürt asılı çocuklara kendi dillerinde eğitim verilmesi için boykot kampanyası başlattılar. Bu nedenle Pazartesi gününden beri bir hafta boyunca boykot kararıydı. Dün de beldemizde bir etkinliğe katılmak için partimizin yetkileri ve Milletvekilimiz Pervin Buldan’ında çağrısında olduğu gibi halkımızın da böyle bir talebi vardı. Halkımız bu karara uydu ve okulun dağıldığı sırada taşımı sistemle okullara gelen öğrencilerin dışında öğrencilerin okula gelmediklerini gözlemledik. Bu da dolayısı ile bizleri de sevindirdi. Bence Devlet yetkililerinin bundan ders çıkartarak Kürt dilinin önündeki yasakları kaldırıp eğitim dili olarak okullarda kullanılması isin müsaade gösterilmesini sağlamaları gerekir.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.