1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dünya Kadın Çiftçileri Günü
Dünya Kadın Çiftçileri Günü

Dünya Kadın Çiftçileri Günü

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden “Dünya Kadın Çiftçileri Günü” nedeniyle yapılan açıklamada ;

A+A-

“Çiftçi kadınlarımıza yönelik olarak 2010 yılında “Kaz’ı Kazan Projesinde” 40 katılımcı, “Hanımelleriyle Bahçelerden Sofralara Organik Sebze Projesi” 50 katılımcıya eğitim verilmiştir” denildi.

Açıklama şöyle:

“Tarım ve hayvancılık sektörü, insanlık tarihi ile başlamış ve insanların yaşamlarını devam ettirmesinde en önemli sektör olmuştur. Bu sektörün önemi, ülkemiz ve ilimiz ekonomisinde daha da belirgindir.

Gelişmiş ülkelerde tarım ve hayvancılık sanayileşmeye paralel olarak büyük işletmeler halinde ve makineleşmeyle yapılmakta ve nüfusun yaklaşık %10-20’si bu sektörde istihdam edilmektedir. İlimizde bu oran %70’ler seviyesindedir. Bu oranın % 50’sinden fazlasını kadınlar oluşturmaktadır. Kırsalda yaşayan nüfus içinde yer alan kadınlardan % 90’ından fazlası da çiftçi kadınlar oluşturmaktadır.

Kadınların gerek üretim gerekse ailenin beslenmesinde üstlendikleri rolü dikkate alan “Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu”(IFAP) 15 Ekim’i 1995 yılından itibaren “Dünya Kadın Çiftçiler Günü” olarak kabul etmiş ve her yıl dünyada, 1998 yılından itibaren ülkemizde bu adla kutlanmaktadır.

Bu yönüyle Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde çiftçi kadınların problemleri ile en çok ilgilenmesi ve proje üretmesi gereken ülkelerden birisi Türkiye’dir. Ülkemiz kadınları yüzyıllardır erkeğinin en önemli destekçisi olmuş ve üretimin her aşamasında aileye katkıda bulunmuştur. Buna rağmen kalkınmanın getirdiği imkânlardan en az faydalanan, yoksulluğu en fazla yaşayan kesim Ülkemizde de Dünya genelinde olduğu gibi kadınlarımız olmuştur. Ülkemizde çiftçi kadınlarımız erkeklerden daha fazla çalışmalarına rağmen bu çalışmaları aile içi tarımsal faaliyet olarak görülmekte ve rutin ev içi işler gibi değerlendirilmektedir. Buna rağmen birçok tarımsal alanda çalışan kadınlarımız tarımsal işgücünün % 70’ini oluşturmaktadır.

Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak öncelikli hedefimiz, kırsal kesimlerde yoğun ve zahmetli bir çalışma temposu içerisinde bulunan çiftçi kadınlarımızın üretkenliğine katkıda bulunmak, aynı tarımsal alandan, aynı emekle daha fazla üretim, dolayısıyla daha fazla para kazanmasını sağlamak ve ev ekonomisine katkıda bulunmak isteyen girişimci çiftçi kadınlarımıza ufuk açmaktır.

Bu amaçla; çiftçi kadınlarımıza yönelik olarak 2010 yılında “Kaz’ı Kazan Projesinde” 40 katılımcı, “Hanımelleriyle Bahçelerden Sofralara Organik Sebze Projesi” 50 katılımcıya eğitim verilmiştir. Girişimci Kadın Çiftçilere kazcılık yapmak üzere kaz ve yem desteği sağlanmıştır. Yine, İl Müdürlüğümüz yerleşkesinde sera kurularak kadın çiftçilerimizin işletimine sunulmuştur. Ayrıca kırsal alandaki kadın çiftçilerimizin günlük zamanlarının çoğunu işgal eden süt sağımları için; bugüne kadar Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi kaynaklarından yaklaşık 900 işletmeye süt sağım makinesi sağlanmıştır. Ülkemiz genelinde kadın çiftçiler yarışıyor projesi kapsamında her yıl il, bölge ve ülke düzeyinde yarışma programı düzenlenmektedir. Bu kapsamda çok sayıda etkinlik düzenlenerek kadın çiftçilerimiz onurlandırılmaktadır. Yine bu çerçevede ilimizden Türkiye 3.’si olan kadın çiftçimiz 15 Ekim “Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Diyarbakır ilinde düzenlenecek programda ödüllendirilecektir. Tarım sektörü Türkiye için nasıl önemli ve vazgeçilmez bir sektör ise bu sektör içinde tarımı omuzlayan adeta gizli kahraman olan Çiftçi Kadınlarımız tarımın vazgeçilmez unsurudur.

Bu vesileyle Karslı Çiftçi kadınlarımızın “Dünya Kadın Çiftçiler Gününü” kutluyor; İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak onların bilgi, görgü, beceri yönünde gelişmelerini sağlamak için her zaman kendilerinin yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.