1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Doyumlu’nun kaya resimleri
Doyumlu’nun kaya resimleri

Doyumlu’nun kaya resimleri

Doyumlu’nun kaya resimleri Ankara’yı doyurdu.

A+A-

Kars Valiliği öncülüğünde bölgenin tarihi, turistik ve kültürel değerlerinin tanıtılması amacıyla 05-10 Kasım 2013 tarihleri arasında birincisi düzenlenen Kars, Ardahan, Iğdır Tanıtım Günleri, Kars’ın Susuz İlçesinin Doyumlu köyündeki kaya resimlerinin güzelliğine sahne oldu.

Kaya resimleri araştırmacısı Yücel Üzeyir’in objektifinden yansıyan güzellikler aynı zamanda da ressam olan Üzeyir’in fırçalarından yansıyan resim sergisiyle ziyaretçileri adeta büyüledi. Tanıtım günlerinin en çok konuşulan stantları arasında yer alan Ressam Üzeyir’in “Bütün İnsanlığın Ortak Kültür Mirası Olan Kaya Figürleri ve Resim Sergisi” isimli kişisel sergisi adından çokça söz ettireceğe benziyor.

Üzeyir, şöyle konuştu:

“Kars Susuz Doyumlu Köyünde bulunan bütün insanlığın ortak kültür mirası olan kaya resimleri ve kaya yazıtlar ile kendi yaptığım yağlıboya tablolarının sergisini Ankara Kültür Merkezinde tüm Ankaralılar ile Serhat illeri ile buluşturmanın ve paylaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Çünkü sanat evrenseldir. Paylaşıldıkça güzelleşir, anlam kazanır. Kars Susuz Doyumlu köyü çevresinde olan yüksek kayalık ve mağaralarda yer alan asmalı yatak kitabeleri ve günümüzde yaklaşık 10 bin yıl öncesine ait olan kaya figürlerinin korunması gereken, bütün insanlığın ortak kültür miraslarından biri ve belki de en önemlisidir. Günümüzden 10 bin yıl önce Doğu Anadolu Bölgesinde yaşayan insanların elinden büyük blok kayalara nakşedilmiş figürler ve betimlemeler eskiçağ dönemin medeniyetlerini ve kültürlerin yaşayış biçimini yaşatmaktadır. Toplumsal ilişkilerini konu edinmiş ve bu bağlamda doyumdaki bütün insanlığın ortak kültür mirası olan kaya resimlerini runik yazıları kendine özgü özellik ve farklılıklar taşımaktadır. Çünkü tarihin tanıkların izleri olan kültürel miras ve sanatsal birikimler geçmişten daha ileri, gelişkin, yaratıcı ve üretici bir kalkınmayı içerebilecek aydınlık bir geleceğin de eşi bulunmaz esin kaynakları ve rehberidir. Yazılı kaynak kadar görsel kaynak da çok önemlidir.”

Üzeyir ayrıca, “İnsanoğlunun uygarlık tarihinde önemli bir yeri olan bu sanatsal betimlemeler bu şekli ile sanat tanımları ve insanlar arasında ayinsel bir eylem olarak geçmiş ve gelecek arasında yer alan yaşanan anın işleyişi içinde önemli bir eylemsellik arz etmektedir. Bu durumun en güzel örneği Doyumlu’daki bütün insanlığın ortak kültür mirası olan kaya resimleri ve kaya sanatı olarak adlandırılan Doyumlu Kaya Resimleri Açık Hava Müzesi olarak kendini göstermektedir. Bu bağlamda eski medeniyetlerden kalan kültür hazinesi olan kaya resimlerin sanatın sessizliği ve anlamının gücünü taşıyan yegane eşsiz eserlerdendir. Tarih öncesi arkeolojisine dair en önemli keşiflerden biridir. Kendi içinde bir bütünlük gösteren çizgisel betimlemeler sayesindeki bu resimler yerleşik düzene geçmiş tarih öncesi dönem toplumların düşünce dünyasına ışık tutmaktadır. Kars Susuz İlçesinin Doyumlu köyü sınırları içinde bulunan köyün doğu yamacındaki devasa kayaların üzerinde bulunan bu değerli figürler ve kitabeler görsel anlamda en etkileyici ve arkeolojik bulgular acısında en zengin yerlerden biridir.” dedi.

Üzeyir daha sonra şunları söyledi:

“Doyumludaki arkeolojik bulgu ve kalıntılar kalkolitik dönemden Urartu dönemine denk uzanmaktadır. Doyumlu’daki buluntulardan en önemlisi 10 bin yıllık tarihlenen kaya resimleri olup Kars Müzesinin son yıların en büyük keşifleri arasında yer almaktadır. Bu neden kaya resimleri insanlık tarihinde önemli bir adımı belgelemektedir. yazılı kaynak kadar görsel kaynakta bir o kadar önemlidir doyumlu köyün kaya resimlerinden insanların o zamandan bu yana doğru ne türden aşamalardan geçtiği anlaşılmaktadır. Biz buralara geldik ve buraları kendimize yurt edindik şeklinde verilen bir mesajın seslenişin izleridir. Bu yüzden Doyumludaki kaya resimlerin konusu ve resim dili dünyadaki kaya resim sanatı içindeki biricik olma özeliğine sahiptir. Tüm bunlardan dolayı doyumludaki kaya resimleri ve kitabeleri ( UNESCO )’nun dünya kültürel miras listesine dahil edilmeli. Eşi ve benzeri olmayan bu kaya resimleri korumak, sahip çıkmak bütün insanlığın görevidir. Biz sadece yaşadığımız zamana ait değiliz. Aynı zamanda geleceğinde birer parçasıyız. Bu değerli kültürlerin izlerini yaşanmış medeniyetlerin adeta o günlerin kağıtları olan kaya yazıtları genç kuşaklara aktarmalıyız. Bu nedenle geçmişe büyük bir sadakatle bağlı kalmalıyız. Ulus ve kültürler yapılarıyla vardır. Bu değerli kültür izleri korumak, sahip çıkmak bütün insanlığın görevidir. değerli okurlar sanat evrenseldir paylaşıldıkça güzelleşir anlam ve mana kazandırır. Bu anlamda sanat dili görsel sanat dilidir sanat dilinde her medeniyete bütün insanlığın ortak dilidir gerek betimleme gerekse çizgisel üslup olsun görselliği karşısında hemen hemen aynı zevki alır sanat aşkı başkadır hiç bitmesin dileğiyle.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum