1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Donmuş Çıldır Gölü’nde balık avı büyülüyor
Donmuş Çıldır Gölü’nde balık avı büyülüyor

Donmuş Çıldır Gölü’nde balık avı büyülüyor

Kars ve Ardahan il sınırlarında bulunan Çıldır Gölü’nde balık avı, büyük uğraşlar sonucu gerçekleştiriliyor

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Eksi 25 derecelerde seyreden hava soğukluklarında 20 santimetreyi aşan buzun altına ağlarını atan yöre halkı, tadına doyumsuz yerel balıkları avlıyor.

Gölün sahilinde turizm balıkçılığı yapan Turhan Kılıç, eşi ve diğer aile fertleriyle birlikte zorlu bir şekilde buz altına serdiği ağları 2-3 günde bir çekerek kısmetini arıyor. Çıldır Gölü kıyısında geçmişi antik çağlara dayan tarihi Akçakale Köyü sahilinde Tarihi Ada Balık Lokantasını işleten Turhan Kılıç, bölgenin turizmine katkında bulunuyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle sadece paket servis yapan Kılıç, köyünde hayvan yetiştiriciliği yapıyor. Büyük baş hayvan besleyen Kılıç aynı zamanda da bir at tutkunu olduğunu söylüyor. Koronavirüs salgının nedeniyle atlarına kızaklara koşup yerli ve yabancı ziyaretçileri buz tutan göl üzerinde gezdiremediği için de bir o kadar üzülüyor. Atlarına özenle bakan Turhan Kılıç salgının bir an önce Ülkemizin ve dünyanın başından def olaması umudunu taşıyor.

Tarihi Akçakale Köyünde mini lokantasını aile şirketi gibi işleten Kılıç, eksi 25 dereceleri bulan ve 20 santimetreyi bulan buz üzerinde balık turma uğraşısını gazetemize anlattı.

Doğduğu köyde yaşamayı tercih ettiğini ve kirlenen dünyanın büyük şehirlerinde yaşamak istemediğine dikkat çeken Turhan Kılıç; “Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars’ın en değerli doğal hazinesidir. Yıllardır buz üzerinde balık avcılığı yapıyoruz. Balık tutarken yeteri kadarıyla yetiniyoruz. Gölün doğal halinin korunması anlamında tüm yöre halkına büyük sorumluluklar düşüyor. Çünkü Çıldır Gölü kirlenmemiş doğal bir göl olma özelliğini koruyor. Buz üzerinde balık tutma yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Pandemi öncesine kadar dünyanın ve ülkemizin bir çok bölgesinden buz altında balık tutma çabamızı yerinde görmek için bölgeye gelen insanlar vardı. Buz altına serdiğimiz ağlarımızı 2 - 3 gün aralıklarla topluyoruz. Çıkan balıkları da kendi lokantamızda pişerek müşterilerimize ikram ediyoruz. Aynı zamanda atlı kızaklarımızla da ziyaretçilerimize buz üzerinde doyumsuz anlar yaşatıyoruz. Böylece yöremizin tanıtımına da katkıda bulunuyoruz. Bu tutmuş Çıldır Gölü üzerinde balık tutma uğraşısına şahitlik eden, atlı kızak keyfi yaşayan ve buz bisikleti ile buz üzerinde drift yapan misafirlerimiz hayatları boyunca unutamayacakları anlar yaşıyorlar. Umarın koronavirüs salgını insanlığı tehdit etmekten uzaklaşır ve her şey eskisi gibi olur. Çünkü bu nedenle sadece ben değil Kars ve Ardahan’da faaliyet yürüten tüm turizm işletmeleri can çekişiyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.