1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dondurucu soğuklar yaban hayatını da etkiliyor
Dondurucu soğuklar yaban hayatını da etkiliyor

Dondurucu soğuklar yaban hayatını da etkiliyor

Kars’ta son günlerde yaşanan dondurucu soğuklardan, yaban hayatı da olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Geceleri eksi 30’lara varan soğuklardan etkilenen kulaklı orman baykuşu, il merkezindeki bir apartmanın balkonunda gözlendi.

Yaşam alanları her geçen gün daralan birçok yaban hayvanı gibi orman baykuşları da şehir merkezlerinde yaşamaya adaptasyon sağlar hale geldi. Kars’ta İstasyon Mahallesinde bir evin balkonuna tüneyen kulaklı orman baykuşunun arada sırada aynı balkonda tüneyerek biraz olsun soğuktan korunmak için çaba sarf ettiği ileri sürüldü. Balkonlarına tüneyen baykuşu sık sık gördüklerini dile getiren apartman sakinleri, soğuk havaların; insanları olduğu gibi sokak hayvanları ile yaban hayatını da oldukça zorladığını dile getirdiler.

Öte yandan öncelikli olarak yaşam alanları daralan yaban hayvanlarının başında Sarıkamış ormanlarında yaşam mücadelesi veren boz ayılar geliyor. Sarıçam ormanlarının her geçen gün küçülmesiyle birlikte son günler hariç kışın bile hava sıcaklıklarının artması nedeniyle boz ayılar kış uykusuna yatmadığı gibi ilçe çöplüğünden besleniyor. Ayrıca kurtlar da soğuk hava ve aç kalmaları nedeniyle sık sık şehir ve köylere inerek yaşam mücadelesi veriyor. Köylere kadar inen yaban hayvanları bazı zamanlarda basına yansımasa da öldürüldüğü için sayıları her geçen gün azalıyor. Kent merkezinde soğuk ve açıklıkla mücadele eden güvercinler ve sokak hayvanları da duyarlı vatandaşlar tarafından besleniyor. Bu sene pek yapılmasa da ilgili kurumlar tarafından yaban hayatına yem bırakılıyor.

dondurucu-soguklar-yaban-hayatini-da-etkiliyor-2.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.