1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Doğa Turizmi Eğitimi
Doğa Turizmi Eğitimi

Doğa Turizmi Eğitimi

ABD, Kanada ve Türkiye’den uzmanlar, Kars’ta yöre halkıyla bir araya geldi...

A+A-

HasNa ve KuzeyDoğa Dernekleri, Kars Kuyucuk Gölü çevresindeki köyler için iletişim ve sürdürülebilir doğa turizmi eğitimi gerçekleştirdi

KuzeyDoğa ve HasNa dernekleri tarafından, Kuyucuk köyü çevresindeki köylerde iletişim ve sürdürülebilir doğa turizmi eğitimi gerçekleştirildi.

 

Kuyucuk Köyü’nde yapılan ve tüm çevre köy haklının davet edildiği eğitim çalışmalarına, Büyük Çatma, Duraklı ve Kuyucuk köylerinden yaklaşık 60 kişi katıldı.

 

Kuyucuk Gölü’nün yakınında yaşayan halka doğal ve kültürel kaynaklarını korumada yardımcı olmak ve ekonomik durumlarını iyileştirmeleri için gölün sürdürülebilir turizm potansiyelini değerlendirmek, eğitimin temel hedefleriydi.

 

Kuyucuk Gölü’nün doğasını bozmadan alternatif bir gelir kaynağı sağlayacak sürdürülebilir doğa ve köy turizminin nasıl gerçekleşeceğinin anlatıldığı eğitime, ABD, Kanada ve Türkiye’den uzmanlar katıldı.

 

Eğitim çalışmaları, Prof. Dr. Fikret Berkes, Doç. Dr. Mine Berkes, Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Emrah Çoban, Kathy Owen, Ferit Karakaya ve Deniz Sevgili-Oña tarafından gerçekleştirildi.

 

15 Mayıs Cumartesi günü Kuyucuk köyünde, Prof. Dr. Fikret Berkes, Doç. Dr. Mine Berkes ve Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun Kuyucuk halkıyla beraber gerçekleştirdiği ilk toplantıda, bölge halkının doğa turizmi ile ilgili beklentileri, talepleri ve düşünceleri belirlendi.

 

Kuyucuk Gölü’nün etkili korunmasının bölgedeki sürdürülebilir doğa turizmi için şart olduğunun vurgulandığı toplantıda, Kuyucuk halkının yol, kanalizasyon ve çöp sorunları gibi önemli alt yapı sıkıntıları da dile getirildi.

 

Sürdürülebilir doğa turizmi için bölge halkının organize olması ve kooperatifleşmesinin öneminin vurgulanmasının yanında, köy haklı yabancı dil eğitimin kurslarına olan taleplerini de dile getirdiler.

 

En çok katılımın olduğu bu ilk günün ardından, çoğunluğunu bayanların oluşturduğu 16 kişi, eğitiminin geri kalanını tamamladı.

 

Gerek doğa turizmi gerekse bölge halkının birlikte uyumlu çalışması acısından iyi iletişim ve uzlaşma ilk şart olduğundan, 17 ve 18 Mayıs günlerinde, ABD’den Kathy Owen ve Deniz Sevgili-Oña tarafından iletişim ve uzlaşma eğitimi verildi.

 

Örnekler, alıştırmalar, eğitim oyunları hatta bilek güreşi ile geçen keyifli bir eğitimin sonucunda, katılımcılar, herkesin bildiğini düşündüğü fakat çoğumuzun başarıyla gerçekleştiremediği dikkatli dinleme, iyi iletişim kurma, uzlaşma ve hoşgörü gösterme konusunda çok faydalı şeyler öğrendiklerini belirttiler.

 

Katılımcılar, edindikleri iletişim ve uzlaşma tekniklerini günlük hayatlarında da çok kullanacaklarını ifade ettiler.

 

Eğitimin son günü olan 19 Mayıs’ta, sürdürülebilir turizm uzmanı Ferit Karakaya tarafından Kuyucuk Gölü’nde sürdürülebilir doğa ve köy turizmi faaliyetleri yöre insanı ile beraber değerlendirildi Bu değerlendirmenin sonucunda elde edilen bilgiler ışığında Kuyucuk Gölü’nde sürdürülebilir turizm faaliyetleri ortaya çıkartıldı ve bölge halkının yapabilecekleri belirlendi.

 

Kuyucuk köyünde bir ziyaretçi merkezinin kurulması, yöre yemeklerinin yapımı, Kafkas halısının geri getirilmesi ve el işi üretiminin ön plana çıktığı değerlendirmede, bu faaliyetleri gerçekleştirmek için bölge halkının elbirliğiyle çalışması ve kooperatifleşmesinin şart olduğu vurgulandı. Kuyucuk Gölü’nün önemi KuzeyDoğa Derneği bilim koordinatörü Emrah Çoban tarafından anlatıldı.

 

Türkiye’nin 13. Ramsar alanı olan Kuyucuk Gölü’nde ekoturizm çerçevesinde yararlanmak için öncelikli olarak gölü daha iyi ve uzun vadeli şekilde korunmasının gerekliliği vurgulandı.

Bu korumanın ilk başta bu bölgede yaşayan yöre insanı tarafından benimsenmesinin ve gerçekleştirilmesinin Sart olduğunu belirten KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, şunları söyledi:

 

“Onbinlerce kuşu, bakır doğası ve zengin yöre kültürü ile Kuyucuk Gölü, dünya çapında bir cennet olarak birçok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. Bu ziyaretçilerin ilgisini çeken esas değer, Kuyucuk Gölü’nün bozulmamış doğası, huzuru ve göz alabildiğine uzanan uçsuz bucaksız düzlükleridir. Sürdürülebilir turizm, bu doğallığı ve bakirliği bozmadan, Kuyucuk Gölü’nün çevresine herhangi bir inşaat yapmadan, cevre köylerinin içinde gerçekleşecek faaliyetlerle, hem Kuyucuk’un herkesi çeken doğasını korumayı, hem de çevre köy halkına gelir getirmeyi amaçlamaktadır. Plansız gerçekleşen turizm, Kuyucuk Gölü’nün doğallığını yok eder ve bu doğayı görmeye gelen ve bu huzuru arayan ziyaretçilerin kaybına neden olur. Bu acıdan, KuzeyDoğa Derneği olarak, HasNa Derneği ile işbirliğiyle, bölgede sürdürülebilir doğa turizm eğitimi konusunda ilk eğitimi gerçekleştirdik. Sürdürülebilir turizm uzmanı Ferit Karakaya tarafından gerçekleştiren eğitiminin yanında, HasNa ekibinden Kathy Owen ve Deniz Sevgili-Oña, iletişim, uzlaşma ve beraber çalışma konusunda çok önemli bir eğitim gerçekleştirdiler. Dileğimiz, Kuyucuk Gölü çevresindeki köyleri halkının, bu eğitiminde öğrendiklerini bir an önce uygulamaya geçirmesi, iletişim, uzlaşma ve işbirliği içinde ve bir kooperatif çatısı altında bir araya gelmeleridir. Bu şekilde hem Kuyucuk Gölü’nün doğası korunacak, hem bu doğayı görmeye gelen ziyaretçiler, bölge kültürünü tecrübe edecek, hem de yöre halkına alternatif ve sürdürülebilir turizm gelir kaynağı oluşacaktır. Ama bunun için işbirliği ve doğa koruma şarttır.”

 

Eğitimin son gününde yapılan değerlendirmede, katılımcılar, eğitimden çok memnun kaldıklarını ifade ettiler.

 

Aldıkları iletişim ve uzlaşma eğitimini günlük hayatlarında da kullanacaklarını ifade eden katılımcılar, sürdürülebilir turizm için işbirliğinin önemini belirttiler.

 

Eğitim sonunda dile getirilen “Dinlemeyi öğrendik, paylaşmayı öğrendik” ve “Bugün başarıya ulaşabileceğimize kesinlikle inandık” ifadeleri, eğitimin amacına ulaştığının en güzel örneklerini oluşturdu.

kuzeydoga.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.