1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Digor’un Bilim Kahramanları
Digor’un Bilim Kahramanları

Digor’un Bilim Kahramanları

DİGOR TURK TELEKOM YBO’NUN 6 KIZ ÖĞRENCİSİNDEN OLUŞAN ROBOT BİLİM TAKIMI ANKARA’DAKİ TURNUVADA 5. OLDU

A+A-

KARS’IN İLK VE TEK ROBOT BİLİM TAKIMI DİGORLULARIN GÖĞSÜNÜ KABARTTI

Kars Digor Türk Telekom Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencileri “Çöpe Çözüm, Çöple Çözüm” sloganıyla ilk defa katıldıkları “Bilim Kahramanları Buluşuyor” turnuvasında ilçeyi ve Kars’ı Ankara yerel turnuvalarında temsil etti. 6 kız öğrenciden oluşan bilim takımı madalya ve kupalarıyla döndükleri okullarında sevinçle karşılandı.

DÜNYA’DA 80 ÜLKEDE 9-16 YAŞ ARASI 250 BİN ÇOCUK BU TURNUVALARA KATILIYOR

Çocukların robot tasarlayıp programladıkları, toplumsal sorunlara projeler ve çözümler ürettikleri, bilimin eğlenceli dünyası ile tanıştıkları “Bilim Kahramanları Buluşuyor” turnuvası merkezi İstanbul’da bulunan Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenleniyor. Her yıl First Lego League (FLL) adıyla düzenlenen küresel robot turnuvasına Türkiye’den takımlar yetiştirilmesi amaçlanıyor. Dünya’da 80 ülkede 9-16 yaş arası 250 bin çocuğun katıldığı turnuvada öğrenciler kurdukları takımlarla hem mekanik problem çözen robotlar tasarlıyorlar, hem de sorunlara çözüm olacak yeni projeler geliştiriyorlar.

40 İLDEN, 260 TAKIM VE 2 BİN ÖĞRENCİ KATILDI

Proje çalışmaları sonucunda bölgesel, ulusal ve uluslararası turnuvaya katılan takımlar 18 yaş üstü gönüllü koçlarının ve danışmanlarının rehberliğinde haftada en az 1,5-2 saatlik bir çalışmayla, turnuva masasının üzerinde yer alan görevleri en kısa sürede yapan bir robot programlıyor ve tasarlıyorlar. Her sezon tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun ile ilgili araştırma projesi yürüterek turnuvalara katılan çocuk ve gençler; hem bilim, sanat, teknoloji konularında, hem de ifade, dinleme, sunum, paylaşım, takım çalışması konularında eğlenceli, süreç odaklı bir deneyim yaşıyorlar. Bu deneyimler onların kendilerini geleceğin bilim insanı, mühendisi, etkin girişimcisi ve duyarlı dünya vatandaşı olarak hayal etmelerini teşvik ediyor.

Bu sene de ülkemizde Bilim Kahramanları Derneği’nin 12.sini düzenlediği turnuvada 40 ilden, 260 takım, 2 bin civarında genç çöpü azaltmak, yeniden kullanmak ve geri dönüştürmekle ilgili çalıştılar.

FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ FEYYAZ KAYAALTI “ARSLAN KOÇ” ÖDÜLÜ ALDI

Bilim Kahramanları Buluşuyor / First Lego League (FLL) Ankara Yerel Turnuvasına Kars’ın Digor ilçesinden ilk defa katılan Türk Telekom Yatılı Bölge Ortaokulunda öğrenciler “En iyi araştırma” ödülünü aldılar ve takım olarak da 5’nci oldular. Takım koçluğunu üstlenen Fen Bilimleri öğretmeni Feyyaz Kayaaltı da “Aslan Koç” ödülünü alarak Digor ve Kars’ı Ankara’daki yerel turnuvada temsil ettiler.

KAYMAKAM VE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ÖĞRENCİLERİ YALNIZ BIRAKMADI

Kasım ayında kurulan Robot Bilim Takımının danışmanlığını Türk Telekom Yatılı Bölge Ortaokulu öğretmeni İhsan Sefer yaptı. Okul Müdürü Ergin Kutay daha ilk günden öğrencilerin gelişimine olumlu etki edecek bu projenin daima destekçisi olduklarını ve takım için okulda özel bir salon ve bilgisayar tahsis ettiklerini belirtti. Süreç içinde Kaymakam İsa Bolat ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdullah Kumaş da sık sık öğrencileri ziyaret ederek daima destek verdiler.

ALKIŞLARLA KARŞILANDILAR

Yerel turnuvada başarı elde eden “Doğunun Yıldızları” takımı okullarına döndüklerinde büyük bir sevinçle karşılandı. Okul Müdürü Ergin Kutay, takımın 6 kız öğrencisi ve emektar öğretmenlerine okul öğrencileri ve öğretmenleri huzurunda elde ettikleri başarılarından dolayı kutlayarak tebrik etti. Öğrenci ve öğretmenler de Digor’un bilim kahramanlarını uzun süre alkış yağmuruna tuttular.

KAYMAKAMLIK OLARAK İLK GÜNDEN BERİ EĞİTİME VERDİĞİMİZ DESTEK SÖZÜ BUNDAN SONRA DA DEVAM EDECEKTİR

Ekip daha sonra Digor Kaymakamı İsa Bolat’ı makamında ziyaret etti. Destek ve ilgilerinden dolayı teşekkür eden takım üyeleri Anıtkabir’den aldıkları hediyeyi kendilerine takdim ettiler.

Kaymakam İsa Bolat yaptığı açıklamada “İlimizde ilk ve tek Robot Bilim Takımının Digor’da kurulmasından duyduğum memnuniyetimi ifade etmek isterim. Kaymakamlık olarak ilk günden beri eğitime verdiğimiz destek sözü bundan sonra da devam edecektir. Bu takım sayesinde öğrencilerimiz sadece robot yapmayı değil aynı zamanda takım çalışmasının önemini anladılar. Ankara’da yaptıkları sunum sonrası gezi faaliyetleri de düzenlediler. Robot Bilim Takımının kurulmasında emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum.” dedi.

ROBOT OYUNLARINDA 32 TAKIM ARASINDAN FEN LİSELERİ, KOLEJLER, ANADOLU LİSELERİ VE ÖZEL OKULLAR ARASINDA 5. OLDUK

Türk Telekom YBO fen bilimleri öğretmeni takım koçu Feyyaz Kayaaltı, projenin “Bilim Kahramanları Birleşiyor” adıyla Bilim Kahramanları Derneği’nin organize ettiği bir proje olduğunu söyledi. Bu projenin bu sene 12’cisinin yapıldığını belirten Kayaaltı, her sezon projenin teması ve konusunun değiştiğini, bu sene ki konunun ise “Çöpe Çözüm, Çöple Çözüm” yani geri dönüşümün, bir atığın çöp haline gelmeden tekrar nasıl kullanılabilir hale getirilirliği üzerine şekillendiğini ifade etti. 3 farklı aşamadan oluşan turnuvanın birinci aşamasının robot oyunları yani robot tasarımı ve programla kısmı, ikinci aşamasının proje kısmı olduğunu ve burada da çocukların tema ile ilgili projeye çözüm üretmelerine imkan sağlandığını kaydeden Kayaaltı, üçüncü aşamanın ise takım olabilme, öz değerlerin kendilerinde yaşatabilme şeklinde ayarlandığını vurguladı. Çocukların gelecekte duyarlı bir profesör olabilmelerine imkan sağlanan bu projenin sunum aşamasında ise jürilerin değerlendirmeleri sonucunda derneğin belirlediği ödülleri hak kazandıklarını anlatan Kayaaltı,  “Bu sene öğrencilerimiz en iyi araştırma ödülü aldılar. Benim koçluğunu üstlendiğim bu takımın aslan koç ödülünü aldım. Aslan koç ödülü de çocuklara müdahale etmeden işi çocukların yapması şeklinde gerçekleştiği zaman veriliyor, koçlara. Çocuklarımız katılımcı oldular. Ankara’da Hacettepe üniversitesinin Beytepe Kampüsünde 21 Şubat’ta çocuklarımız katılımcı oldular. Robot oyunlarında 32 takım arasından fen liseleri, kolejler, Anadolu liseleri ve özel okullar arasında 5. olduk. Bir üst turnuvayı atlayamadık. Ancak bu seviyede 3 ayda bu kadar başarı göstermek çocuklarımız için gurur verici bir şey. Ben bundan dolayı çocuklarım adına, gururluyum. Umarım seneye daha da eksiklerimizi gidererek daha iyi şeyler yapacaklarına inanıyorum.” dedi.

BİZİM OKULUMUZUN ADININ ANKARA’DA DUYULMASI DA AYRI BİR GURUR OLDU

Okul Müdürü Ergin Kutay da, “6 kızımız ve iki danışman öğretmenimizle birlikte bu turnuvaya hazırlandık. Öğrencilerimiz Ankara’da turnuvaya katıldılar. Bu fikir ortaya atıldığı zaman heyecanlandırmıştı beni. Birde işin bilimsel boyutu vardı. Çocuklarda bilimsel farkındalık yaratarak sorunlarına çözüm üretmeleri ve onları kendi yaşamlarına uyarlayabilme yeteneklerinin gelişmesi ciddi anlamda geleceklerinde önemlilik arz etmekteydi. Çocuklarımız geleceğin en büyük sorunlarından biri olan çevre kirliliği ve bu çevre kirliliğinin önüne geçebilecek olan atık malzemelerin çöpe dönüşmeden tekrar kullanılması bölümünde proje geliştirmeleri ciddi anlamda bizi mutlu etti. Ankara’ya gidip 5. olmaları ise ayrıca gururlandık. Öğretmenlerimize bu başarıyı sağlayan öğrencilerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim okulumuzun adının Ankara’da duyulması, bölge çerisinde duyulması, Kars’ta böyle bir etkinliğin ilk defa bizim okulumuzda yapılıyor olması anlamda bir gurur kaynağı oluşturdu bizler için.” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZLA ATIK PLASTİKLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRDİK

Okulun görsel sanatlar öğretmeni İhsan Sefer ise “Bu takımda danışman öğretmen olarak görev aldım. Bizim projemizde ön plana çıkan yenilik aslında sürdürülebilir inovasyon üzerine biz daha çok yakınlaştık. Bu sürdürülebilir inovasyon neticesinde çevreye ve topluma bir değer katabilmeyi amaçladık ilk önce. Proje bizim projemizdi. Önemli olan mini fabrika diye adlandırdığımız bir sistemle birçok insanın kullanabileceği bir sistem tasarlamaktı. Çocuklar bunu çok başarıyla gerçekleştirdi. Biz bu konuda projede herhangi bir yardım yapmadık aslında. Çocuklarla bir rehberlik süreci geçirdik. He onlar kazandı, hem biz kazandık, bu proje sürecinde. Dünya da yeni yeni gelişen üç boyutlu baskı teknolojileriyle beraber bir flament ihtiyacı da doğdu. Çocuklarımızla bir temanın konusu olarak da atık plastikler üzerine bir çalışma gerçekleştirdik. Sert atık plastikleri dışarıdan toplayıp biz bunları belli bir makineyle öğütüp ondan sonra baskı teknolojisi aracılığıyla eğitim materyalleri olarak kullanabileceğimizi öğrendik. Bu sayede Türkiye’nin ve okulda ki materyal ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilecektik. Eğitim sisteminde ki mal külfeti bununla azaltabilmeyi düşündük.” şeklinde konuştu.

DURUMLARIMIZ KISITLI OLDUĞU İÇİN ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ BEKLEMİYORDUK

Okulun 7. sınıflarından takımın 6 kız öğrencisi ise duygularını şöyle dile getirdiler:

Pınar Yıldırım: “Bu turnuvaya katılmak benim için çok güzel bir duyguydu. Bu yarışmada projemizi geliştirirken çevreye duyarlılığımız arttı. Arkadaşlığı, eğlenmeyi, daha güzel nasıl çevreye duyarlı olmayı öğrendim. Çevreye karşı projemizde de duyarlı olduğumuzu göstererek Flaments’ten bahsettik projemizde. 3D baskı yazıcılarını kullanarak çevremizde ki plastik zararların daha da azaltmak için uğraştık. Okulumuz içinde 3D baskı yazıcılarını geliştirmek amacıyla projemizi sunduk. 5. olduğumuz için çok gururlandık. Durumlarımız kısıtlı olduğu için araştırma ödülü beklemiyorduk. Başka yükselen yıldızlar ödülünü bekliyordu. Ama araştırma ödülünü aldığımız için çok gururlandım. Zaten bizi çağırırken de şunu dediler. Onlar doğunun yıldızları değil, Türkiye’nin yıldızları. Ben orada çok gururlandım.”

BÜYÜK BİR İŞ BAŞARDIK

Şilan Varişli: “Biz Ankara’da ‘Çöpe Çözüm, Çöple Çözüm’ turnuvasına katıldık ve 5. olduk. 5. olduğumuzda ben çok sevindim. Çünkü ilk deneyimimizdi. Çok başarılıydık. Biz arkadaşlarımızla Ankara’da çok eğlendik. Hepimiz çok eğlendik. Çünkü böyle imkânları kısıtlı bir yerde 5. geldik. Eğer bizim malzemelerimiz daha fazla olsaydı daha büyük bir başarı elde edebilirdik. Ve birinci gelebilirdik. Yinede büyük bir iş başardık. Açıyı unutmamak lazım onun için. Biz projede çalışırken birçok şey öğrendik. Örneğin flament makinesini. Biz flament makinesinin nasıl çalıştığını bilmiyorduk. İnternetten araştırarak öğrendik. 3d yazıcılarını tanıma şansımız oldu. Bu projede hepimiz birbirimizle dayanışmayı öğrendik. Sürekli fikir alışverişi yaptık.”

ÇOK MUTLU OLDUK

Şirin Özvaş: “Yarışmamıza katılmadan önce çok mutlu olduk. Bu yarışmayı hocalarımızın bize layık görmesinden dolayı onlara çok teşekkür ediyorum. Bu proje sayesinde daha çok bir yere gittiğimizde bu bilgilerimizi herkesle paylaşabileceğimizi öğrendik. Anıtkabiri gezdik. Müzelere gittik. Zevk aldık. Ailemizde bizimle gurur duydu. Bizde çok mutlu olduk ve gururlandık.”

AİLELERİMİZ BİZİ TEBRİK ETTİ

Nazlı Özvaş: “Bu projeye katılmam ayrıca bir zevkti. Ankara’ya gittiğimizde müthiş bir performans gösterdiğimiz için çok mutluydum. Ailelerimiz bizi tebrik ediyordu. Bizimle gurur duyuyorlardı.”

YARIŞMA ÇOK GÜZELDİ

Zelal Ertek: “Projemiz ilk başta toplama kapları, vazo gibi şeyler düşünüyorduk. Daha sonra danışma hocamız telefonda flament makinesine bakıyordu. Bizde flament makinesinin ne işe yaradığı sorduk. O da bize video izleterek anlattı. Ve bizde bundan dolayı bir flament makinesi oluşturmayı düşündük. Daha sonra flamenti 3D yazıcılarına koyarak okulumuzda ki eksik olan araç gereçleri tamamlamak için ücretsiz olarak yaptık. Böylece plastik atıklarla çevremizde daha fazla yaygınlaşmasını önledik. Yarışma çok güzeldi. Heyecanım yoktu hiç, mutluydum. Projeye girerken biraz heyecanlandım.”

BİLGİ ALIŞ-VERİŞİ YAPMA İMKANI BULDUK

Şilan Vargün: “Projemiz esnasında bilgi alışverişi yaptık. Arkadaşlığı öğrendik. Geri dönüşümle ilgili daha iyi ne yapılabilir? Böyle bir proje üzerinde çalıştık. Ve vardığımız sonuçta gayet güzeldi. Flament makinesini üretmeye çalıştık.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.