1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Demirkan: “Kars türküleri Erzurum’dan alınsın”
Demirkan: “Kars türküleri Erzurum’dan alınsın”

Demirkan: “Kars türküleri Erzurum’dan alınsın”

​​​​​​​TRT Kars Radyosu’nun ilk sanatçılarından Ahmet Demirkan TRT’ye dilekçe gönderdi.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

1960 yılında kurulan TRT Kars İl Radyosu’nun ilk sanatçılarından Ahmet Demirkan Kars Türküleri konusunda çok dertli. Kars’ta Halk Müziği çalışmalarının ilk şahitlerinden olan Demirkan, “Bizim zamanımızda okuduğumuz türküleri hocamız Şahin Karaşahin derleyip programa alıyordu. Şimdi o türkülerin tamamı Erzurum türküsü diye yayınlanıyor. Bu benim Kars’ın kültürü açısından zoruma gidiyor” dedi.

Bir kamu kurumundan emekli olup Bursa’da Halk Müziği çalışanlarını sürdüren Ahmet Demirkan Kars’ta yerel halk müziğinin bitme noktasına geldiğini belirterek Erzurum’a aitmiş gibi kayıt altına alınan birçok türkünün Kars Türküsü olduğunu ifade etti. Bu hususta komisyonun kurulmasını isteyen Demirkan, TRT Genel Müdürlüğü Müzik Daire Başkanlığına da dilekçe gönderdi.

Demirkan TRT’ye gönderdiği yazıda özetle şöyle dedi, “Kars Radyosunun faaliyette olduğu yıllarda, Halk Eğitimi Merkezi ve Kars Radyosunun işbirliği ile kurulan merhum Şahin Karaşahin’in yönettiği koroda solist ve korist olarak bulundum. Halk müziğine olan ilgimden dolayı, izlediğim programlarda; Kars’a ait birçok türkünün Erzurum türküsü diye anons edildiğini görmekteyim. Ben isimlerini aşağıda yazdığım türkülerin Kars’a ait olduğunun canlı şahidiyim. İşte sadece bazıları:Sarı Gelin, Güzeller Bezenmiş Toya Giderler, Taşa Çaldım Ayvam İle Narımı, Kağızman’a Ismarladım Nar Gele, Köprünün Başlarında, Menim Toyuğum Ağ İdi Bala, Aras Aras Han Aras, Anacan Bağrımı Gam Eylemişsem Men… sayın Müzik Dairesi Başkanlığının talimatlarıyla halk müziğine emek verenlerin gerekli arşiv araştırmaları sonucu bu konuda doğru bilgilere ulaşacaklarına inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.