1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Darp Raporu Nedir ve Nasıl Alınır?
Darp Raporu Nedir ve Nasıl Alınır?

Darp Raporu Nedir ve Nasıl Alınır?

Darp Raporu Nedir ve Nasıl Alınır?

A+A-

Darp Raporu Nedir ve Nasıl Alınır?

Darp, “vurma” ve “dövme” anlamına gelen Arapça kökenli bir sözcüktür. Ceza hukuku ve özel hukuk anlamında darp fiilinin çok çeşitli sonuçları söz konusu olabilmektedir. Ceza hukukumuza göre darp fiilinin karşılığı kasten yaralama suçudur ve Türk Ceza Kanunumuzdaki kasten yaralama hükmü uyarınca cezai yaptırımlar uygulanması söz konusudur. Ancak darp fiilinin gerçekleştiği olay örgüsünün gereklerine göre cebir ve yağma gibi suç tiplerinin de gerçekleşmiş olması mümkündür.

Darp raporu ise, darp fiilinin mağdurunun vücudundaki darp izlerinin raporlandığı geçici sağlık raporunu ifade etmektedir. Darp raporu, darp izini meydana getirmiş olan olayın ne şekilde gerçekleştiğini ispata tek başına elverişli değildir. Bu nedenle şiddet olgusunun ispatına istinaden hangi delillerin kullanılacağına ilişkin olarak alanında uzman en iyi boşanma avukatı ile birlikte çalışılması elzemdir. Bu rapor ile ancak darp izinin niteliğine dair tıbbi bir betimleme gerçekleştirilir. Darp izlerine sebebiyet veren fiziksel şiddet olayının ise ayrıca ispat edilmesi gerekmektedir.

Darp raporu, özel hastaneler ile devlet hastanelerinden talep edilebilir veya fiziksel saldırı nedeniyle şikayette bulunacak olan kişinin hastaneye rapor tanzim edilmek üzere sevk edilmesiyle de alınabilmektedir. Hastaneden darp raporu alındığı hallerde hastane personeli tarafından ilgili kolluk birimlerine bildirimde bulunulabilir. Aile hekiminden darp raporu alınması mümkün değildir.

Darp Raporunun Boşanma Davasında Kullanılması

Darp raporu tanık beyanı, mesajlaşma ekran görüntüsü ve benzeri deliller ile birlikte fiziksel şiddet olgusunun ispatında kullanılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasında darp raporu gibi delillerin kullanılması söz konusu değildir, çünkü anlaşmalı boşanma davasında anlaşmalı boşanma avukatı tarafından mahkemeye sunulacak olan anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan taraf iradeleri dikkate alınır. Ancak çekişmeli boşanma davasında tarafların birbirlerine kusur izafe etmeleri gerekmektedir ve evlilik birliğinin, karşı tarafın kusurlu davranışı nedeniyle sona ermiş olduğunun ortaya konulabilmesi için ileri sürülen beyanların hukuka uygun delillerle ispatlanması gerekmektedir. Darp raporu da bu delillerden birisidir. Bununla birlikte darp raporuna ek olarak tanık beyanı, mesajlaşma ekran görüntüsü ve benzeri hukuka aykırı olmayan delillerin de ileri sürülmesi ve darp izlerini meydana getiren olayın da ispat edilmesi gerekmektedir.

Kaynak: https://www.delilavukatlik.com/post/darp-raporu-nedir-nasil-alini

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.