1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. CV’nizden Mutlaka Çıkarmanız Gereken Kelimeler ve Cümleler
CV’nizden Mutlaka Çıkarmanız Gereken Kelimeler ve Cümleler

CV’nizden Mutlaka Çıkarmanız Gereken Kelimeler ve Cümleler

Özgeçmişiniz kariyerinizde bir sonraki adımı atarken en iyi başarı şansına sahip olmanız için ana silahınızdır.

A+A-

Okuyucu üzerinde doğru ve unutulmaz bir izlenim bıraktığınızdan emin olmanız gerekir. Boş, düpedüz yalın ve sıradan özgeçmişler iş başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına yol açabilecektir. Peki, CV'nizden neler çıkarmalısınız? Bugün, yazımızda özgeçmişinizde yer vermemeniz gereken kelime ve cümleler üzerine duracağız. CV'nizi en mükemmel, doğru ve iş başvurunuz için biçilmiş bir kaftan gibi hazırlamak istiyorsanız cvmaker platformundaki cv örneklerine bakabilirsiniz.

Tekrara Düşmeyin

Yaratıcı olun. Özgeçmişinizi oluştururken örneğin sürekli bunu başardığınızı, başka bir şeyi başardığınızı, bu başarıyı elde ettiğinizi defalarca bu şekilde tekrarlamak işverende özgeçmişinizi okuma konusunda isteksizlik yaratır. Bunun yerine farklı kelimeler bularak CV'nizi okuması keyifli ve akıcı bir metin haline dönüştürün.

Trend Sözlerden ve Klişelerden Uzak Durun

CV hazırlarken en çok dikkat etmeniz gereken konu burasıdır. Örneğin, sürekli çalışkan, güvenilir ve yaratıcı olduğunuzu söylemekten kaçının. Bu kelimelere CV'nizde moda olduğu için yer vermek yerine, bu kelimeleri delillere dayandırarak örneklendirin. Örneğin, iyi bir takım oyuncusu olduğunuzu işinizdeki başarınızla örneklendirin. Aksi takdirde, işverenin okuyup bir kenara attığı CV'lerden birisi de sizin CV'niz olacaktır.

Kısaltma ve Argo Kelimelerden Uzak Durun

Sahip olduğunuz  teknik bilgiyi özgeçmişinizi okuyan kişi bilmek zorunda değildir. Bu nedenle işe yetkin olduğunuzu göstermek için kısaltma terimlerden uzak durun. Aynı zamanda CV'niz profesyonel bir belge olmalıdır. CV'nizde argo kelimelere yer vermek, potansiyel işvereninizin iş için yeterince profesyonel olmadığınızı düşünmesine yol açar.

Kendi Belirlediğiniz Kişisel İş Unvanlarını Kullanmayın

CV'niz profesyonel bir belge niteliğinde olduğundan aday izleme sistemleri ve insanlar tarafından açık pozisyonla uyumlu iş unvanlarına sahip olması beklenir. Bu nedenle kişisel bir unvan yerine daha yaygın bir iş unvanı kullanın. Örneğin, eğer işinizde İş Geliştirme Müdürü iseniz, Gelişim Danışmanı gibi kendi belirlediğiniz bir iş unvanı kullanmayın. Bu konuda potansiyel işvereninizin kafasının karışmasına neden olmayın. Yine yabancı dillerde bir CV hazırlayacaksanız doğru iş unvanı çevirileri kullanmanızda fayda vardır.

Kişisel Detaylara Girerken Dikkat Edin

Gereksiz sosyal medya linkleri, açık adresiniz, aile durumu gibi bilgilere CV'nizde yer vermeyin. Bu detayların hiçbirisi iş için uygunluğunuzu göstermez. Bu nedenle göz ardı etmenizde fayda vardır.

Nesnel İfadelerden Kaçının

Amaç beyanının artık modası geçmiştir. Bir işverene bir işten ne istediğinizi söyleyerek zaman kaybetmeyin. Ona ne getirebileceğinizi ve iş pozisyonuna kazandıracaklarınızı gösterin. Bu nedenle, CV'nizde kişisel ifadeler eklemenizi öneririz. Kim olduğunuzu kısaca tanımlayarak, iş pozisyonuna katabileceğiniz değeri vurgulayın. Böylece bu paragrafla işverene sizinle ilgili güçlü bir genel bakış sunabilirsiniz.

Hobiler Konusunda Alakayı Göz Önünde Bulundurun

Her insanın severek yaptığı pek çok şey vardır. İş başvurusu yaparken önemli olan nokta bu hobilerin iş ile olan bağlantısıdır. Aksi takdirde, işle hiçbir ilgisi olmayan bir hobi CV'nizde sırıtabilir.

Kendinizle İlgili Aşırı Kişisel Konulara Asla Değinmeyin

Her bir insan birbirinden farklıdır. Böyle olunca işvereniniz sizinle pek çok konuda uyuşmayan bir zihne sahip olabilir. Bunu göz önünde bulundurarak önyargı oluşturabilecek ve tartışmalara yol açacak konulara değinmeyin. Örneğin, mensubu olduğunuz siyasi parti, fanatiği olduğunuz futbol takımı gibi bilgilere CV'nizde yer vermeyin. Aksi takdirde bu bilgileri vermenize gerek olmadığından işvereniniz başvurunuzu amatörce bulabilir.

Edilgen Çatı Kullanın

Ben verileri düzenledim ve rapor yazdım yerine iş tanımımdaki veriler analiz edildi ve raporlanarak kurula sunuldu demek daha profesyonel bir anlatım sağlamaktadır. Bu egoist anlatımın önüne geçer ve standart özgeçmiş yazma geleneğine riayet etmenizi sağlar.

Referanslarınızı Doğru Verin

CV hazırlarken pek çok kişinin düştüğü bir hata da referansları yanlış vermektir. Nasıl olsa referanslarıma ulaşamazlar ya da onları aramakla uğraşmazlar diye düşünmeyin. İşverenlerin en çok dikkat ettiği şey size referans olan insanların düşünceleridir. Genelde referans verirken sizi destekleyen bir hocanız, iyi ayrıldığınız bir işvereniniz ya da eski meslektaşınız gibi sizi destekleyecek kişileri seçin. Yine referanslarınızı yazarken isim soy isim ve iletişim bilgilerini yazın. Sadece isim-soy isim vermekle yetinmeyin. Ancak aşırı ayrıntılı açıklamalara girdiyseniz de bunları CV’nizden çıkarın.

Özgüvensiz Gösteren İfadelerden Kaçının

Unutmayın, hiçbir işveren işi öğrenme ve uygulama cesareti gösteremeyen bir çalışanı işe almaz. Çok iddialı görünen cümleler kurmanız da işvereninizin sizi samimi bulmamasına yol açabilir. Bu nedenle CV’nizi hazırlarken elimden geleni yaptım, bu sorumluluğu alabileceğimden emin değilim, özür dilerim, bilmiyorum gibi ifadelere yer vermeyin.

            Samimi Görünmek İçin Profesyonel Çizginizden Ödün Vermeyin

Elbette, işvereninizin sizi samimi ve dürüst bulması çok önemlidir. Ancak samimi görünmek isterken, iş başvurusunda amatör ve bilgisiz görünebilirsiniz. CV’nizde asla emoji, şaka gibi ifadelere yer vermeyin. İşverenin istediği özellikleri CV’nize yerleştirin. Olabildiğince dürüst ve samimi bir şekilde CV’nizi hazırlayın. CV’nizin profesyonel olmasına da özen gösterin.

            CV Taslakları İncelemeden CV Hazırlamayın

İlk defa CV hazırlıyorsunuz ve rastgele bir CV mi oluşturdunuz? Oluşturduğunuz bu CV’yi bir rafa kaldırabilirsiniz. Çünkü eğer başvurunuzu yollarsanız, işvereniniz %95 ihtimalle CV’nizin oldukça amatör olduğunu düşünecektir. CV şablonları neleri CV’lere eklemeniz ve neleri çıkarmanız gerektiği konusunda size tüyolar verecektir. Örneğin, uluslararası CV düzenleme platformu olan ve başta üniversite öğrencileri olmak üzere pek çok kişiye rehberlik eden Europa sitesini ziyaret edebilirsiniz. CV düzenleme konusunda bilgi edinebilir, CV’nize eklemeniz ve çıkarmanız gereken konuları tespit edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.