1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Covid-19 salgınının sahipsiz dostlarımızı da etkilememesi hepimizin elinde"
“Covid-19 salgınının sahipsiz dostlarımızı da etkilememesi hepimizin elinde"

“Covid-19 salgınının sahipsiz dostlarımızı da etkilememesi hepimizin elinde"

Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, "4 Nisan Sokak Hayvanları Günü” ile ilgili açıklama yaptı; “Covid-19 salgınının sahipsiz dostlarımızı da etkilememesi hepimizin elinde" dedi.

A+A-

Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü'nün, insanların sahipsiz hayvanları koruması adına farkındalık oluşturmak için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Bu gün, sahipsiz hayvanların yaşam mücadelesinin farkına varılması için önemli bir gün. Biliyorsunuz biz defaatle sokak hayvanı terimi yerine “sahipsiz hayvan” terimi kullanmaya özen gösteriyoruz. Sahipsiz hayvanlar, Yaradan tarafından hepimize emanet edilen,sokakta yaşayan kedi ve köpekleri nitelendiren bir ifade. Dünya üzerinde milyonlarca sahipsiz hayvanı bir yandan açlık,barınma gibi hayati sorunlarla mücadele ederken, bir yandan da ne yazık ki şiddet ve istismara maruz kalıyor. Bu anlamda 4 Nisan tarihi bize dünyamızın sadece bizlere ait olduğu kadar diğer hayvan dostlarımıza da ait olduğunu hatırımızda bulundurmamız gerektiğini hatırlatıyor" ifadesini kullandı.
Hevesle alınan evcil hayvanların sokağa bırakılmasının da ayrı sorun olarak göze çarptığını vurgulayan Ödül, "Özellikle son günlerde yeni tip korona virüsün (Covid-19) hayvanlardan insanlara bulaştığı şeklindeki bilimsellikten uzak, yanlış bilgiler nedeniyle, insanlar can dostlarını acımadan sokaklara terk etmekte olduğu duyumlarını alıyoruz. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE), "Covid-19'un evcil hayvanlardan insanlara bulaşması ile ilgili bilimsel bir kanıt yoktur" şeklinde açıklama yapmış olup, virüs bahanesi ile evcil hayvanların sokağa bırakılması kabul edilemez bir tutumdur” diye konuştu.
Başkan Ödül, “Yaşamın sokaktaki hayvanlar için hiç de kolay olmadığını biliyoruz. Özellikle son günlerde küresel anlamında etkili olan covid-19 salgınında devletimizin aldığı doğru ve yerinde önlemler neticesinde şehrimizde ve ülkemizde bulunan restoran, lokantalar müşteri kabul etmek yerine gel-al tarzı hizmet vermeye başladı. Okullar kapatıldı, dolayısıyla yurtlar boş. Toplu yemek üretimi durma noktasına geldi. Bu durum yerel yönetimlerin topladığı yemek artıkları ile hayatını idame ettirmeye çalışan sahipsiz hayvanların zaten zor olan hayat şartlarının daha da zorlaşmasına vesile oldu. Bu anlamda tüm hemşehrilerimizden ricamız evlerimizde kalan yemek artıklarını yada imkanları olanların satın aldıkları mamaları yerel yönetimlerin belirlediği noktalarda bulunan beslenme odaklarına veya en azından sahipsiz dostlarımızın ulaşabileceği yerlere temiz kaplara bırakmalarıdır” ifadelerini kullandı.
Başkan Ödül, “Bölge Veteriner Hekimleri Odası olarak "4 Nisan Sokak Hayvanları Günü” özelinde  Alt komisyonlarda görüşülüp son hali oluşturularak Yüce Meclise sevk edilen ve Tarım,Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı , Kars Milletvekilimiz Sayın Yunus Kılıç Hocamızın geçmesi için ekstra gayret gösterdiği ve emek verdiği 5199 sayılı “Hayvanları Koruma Kanununun” revize edilerek ivedilikle Yüce Meclisten geçmesi en büyük beklentimizdir. Bu kanunun evcil hayvanların sokağa terk edilmesinin önüne geçilmesi, hayvanlara uygulanan şiddetin ağır cezalara tabii olması , yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanlarla alakalı yeterli bakım-besleme ve veteriner hekimlik hizmetlerinin sağlanabilmesi için bütçe ayırması gibi önemli konuları yasa ile garanti altına alınmasını sağlayacağını umuyoruz. Toplumda sorun olarak görülen sahipsiz hayvanların, kısırlaştırılarak rehabilitasyonu tamamlanmış halde bizlerle uyumlu bir biçimde yaşayabilmelerini tesis edeceğimiz günleri görebilmek umuduyla tüm halkımızı saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.