
Çobanoğlu’nu 14 kişi hatırladı
Devlet Sanatçısı Aşık Murat Çobanoğlu, aramızdan ayrılışının 8’inci yıldönümünde mezarı başında anıldı.
Çobanoğlu’nu aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Güler, Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Halk Bilimleri Araştırma ve Uygula Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kürşat Öncü ve iki öğrencisi, Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Aşık Mahmut Karataş, aşık dostlarından Arif Tellioğlu, Bahattin Yıldız, Haydar Koçulu ve Orhan Kurtoğlu cami imamları ve bir de ÖLÇEK Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tacettin Durmuş olmak üzere toplam kişi 14 kişi hatırladı.
Kars Belediyesi tarafından organize edilen anma etkinliğinde, Çobanoğlu’nun mezarı başında dualar okunarak mezarına karanfiller bırakıldı.
Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Güler yaptığı konuşmada Karsımızın yetiştirmiş olduğu büyük değerlerden biri olan Aşık Murat Çobanoğu’nu, 8’ini ölüm yıldönümünde saygı ve rahmetle andıklarını belirterek mezarı başında Çobanoğlu’nun hatırlayanlara teşekkür etti.
KÜLTÜR ELÇİLERİ UNUTULURSA BİRBİRİMİZE OLAN BİRLİK, SAYGI VE SAYGIMIZI KAYBEDERİZ
Daha sonra düşüncelerini dile getiren Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Halk Bilimleri Araştırma ve Uygula Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kürşat Öncü, Çobanoğlu gibi kültür elçilerinin öldükten sonra unutulmaları durumunda birbirimize olan birlik, beraberlik, sevgi ve saygının sağlanamayacağında dikkat çekti.
Çobanoğlu’nun aramızdan ayrılışının 8’inci yıldönümünde mezarı başında da sadece 14 kişi tarafından anılması nedeniyle üzüntülerini dile getiren Öncü: “Bizler Aşık Murat Çobanoğlu’nu Kars’ın kültür elçisi olarak kabul ediyoruz. Aslında yeterli ilginin gösterilmediğini de görüyoruz. Bugün burada 14 kişi ile kendisini anmış olmamamız da bunu gösteriyor. Kars’ın en önemli sorunlarından biri de yeterince tanımamak ve birlik beraberliğin sağlanamamasıdır. Çobanoğlu gibi önemli kültür elçileri bu birlikteliği sağlamak adına misyon sahibi kişilerdir. Bizler, bu değerli insanları vefatlarının yıldönümlerinde anmazsak onları değerleri ile birlikte unutmuş oluruz ve vefasızlık örneği göstermiş oluruz. Gerek insan olarak ve Müslüman bir toplum olarak bu tür vefasızlıkları yaşamamalıyız. İnsanların bu dünyada yapmış oldukları güzel şeyler Mutlak ki Allah katına unutulmaz ama insanlar arasından unutulursa kırgınlıklara ve küskünlüklere yâda insanların gönüllerinde bazı olumsuz durumlara neden olur. O yüzden bu gibi özel günlerde bir araya gelmek olabildiğince yoğun bir şekilde bugünlerin anlam önemini yaşamak çok daha güzel olacaktır. Aksi taktirde Kültür elçileri öldükten sonra unutulursa biz birbirimize olan birliğimizi, sevgimizi, saygımızı ne şekilde sağlayacağız bilemiyorum.”dedi.
BİR ÇOBANOĞLU, 60 YILDA ANCAK YETİŞİR
Çobanoğlu gibi değerli aşıkların ancak 60 yılda yetişebileceğini kaydeden Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Aşık Mahmut Karataş da, Çobanoğlu’nun vefatından 38 gün sonra O’nun adını yaşatmak için bir dermek kurduklarını söyledi.
Çobanoğlu’nu rahmet ve özlemle andıklarını belirten Karataş: “Biz 8 yıl önce büyük bir değerimizi ve ustamızı kaybettik. Bir daha Dünyaya bir Murat Çobanoğlu daha gelmez. Bir Çobanoğlu’nun yetişmesi için en azından 60 yıl gerekmektedir. Çünkü bir aşığın yetişmesi onun 30 yılını alır. Ben ve buradaki aşık arkadaşlarım, 30 - 35 yıldır aşıklık geleneğini yaşatmaya çalışıyoruz. Bizler Çobanoğlu’nun kahvehanesinde 25 yıl saz çaldık ve söyledik. O’nun hem çok ekmeğini yedik ve hem de aşıklığı öğrendik. Biz ona çok şey borçluyuz. Adını yaşatmak için de ölümünün 38’inci gününde Murat Çobanoğlu Aşıkları Korum Derneği’ni kurduk. Bu da bizim O’na olan sevgi, saygı ve özlemimizi ortaya koymaktadır.”diye konuştu.
Daha sonra ise Aşık Bahattin Yıldız, Çobanoğlu’nun can dostu ve yakın arkadaşı olan Devlet Sanatçısı Aşık Şeref Taşlıovo’nın 30 Mart 2006 da Çobanoğlu’nun aramızdan ayrılışından 4 gün sonra yazdığı şiiri okudu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.