1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Civil’e Bilimsel Yaklaşım
Civil’e Bilimsel Yaklaşım

Civil’e Bilimsel Yaklaşım

Bilim adamları, Civil Peynir için harekete geçti. Tabi bu araştırmayı Kafkas Üniversitesi değil Atatürk Üniversitesi yaptı.

A+A-

Bilim adamları, Civil Peynir için harekete geçti. Yürütülen bir çalışmayla, Civil Peynir’in mikroorganizmalardan tamamen arındırılması mümkün hale gelecek. 

 

Tabi bu araştırmayı Kafkas Üniversitesi değil Atatürk Üniversitesi yaptı.

 

Atatürk Üniversitesi  Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, yaklaşık bir aydır Kars ve Erzurum'un yoğun olarak ürettiği ve tükettiği Civil Peynir üzerinde bilimsel bir çalışma yürüttüklerini bildirdi.

 

Civil Peyniri diğer peynirlerden ayıran en büyük özelliğin, sütün çiğ olarak değerlendirilmesi olduğunu vurgulayan Salih Özdemir, "Civil peynir imal edilirken süt tamamen kaynatılmıyor. Tam tersine Civil peynir, 55 dereceye kadar ısıtılan sütten elde ediliyor." dedi.

 

HİJYENİK PEYNİR

 

Normal şartlarda sütteki mikroorganizmaların temizlenebilmesi için kaynatmanın şart olduğunu ifade eden Özdemir, sütü kaynatmanın da, besin değeri açısından olumsuz bir takım sonuçlar doğuracağına dikkati çekerek, "Sütü mikroplardan arındırmak için kaynatmak gerekli, ancak bu kez de sütün besin değeri kayboluyor. Söz konusu olan bir de Civil Peynir imalatı ise, bu kez işin boyutu tamamen değişiyor. Çünkü sütün kaynatılması demek, Civil peynire önemli bir ayrıcalık kazandıran lifli yapının ortadan kaldırılması demektir." şeklinde konuştu.

 

"PEYNİR ALTI SUYUYLA ASİTLENDİRİYORLAR" 

 

Yürüttükleri bilimsel çalışmanın hem sütteki mikroorganizmaları temizlemeye, hem de süt ve peynirin besin değerini kaybetmemesini sağlamaya yönelik olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sahil Özdemir, "Sütün daha yüksek sıcaklıklara ulaştıktan sonra Civil Peynir’e dönüştürülmesi halinde lifli yapının ortadan kalkacağı muhakkaktır. Yürüttüğümüz çalışmayla sütü pastörize edip ekşitilmiş peynir altı suyuyla asitlendiriyoruz. Bu şekilde elde edilen Civil Peynir’de mikroorganizmaların bulunup bulunmayacağı ya da böyle bir ürünün sağlık açısından güvenilir olup olmayacağı noktasında araştırmalarımız devam ediyor." dedi.

 

Üzerinde yaklaşık 1 aydır çalıştıkları projede barı elde edeceklerine inandıklarını ifade eden Prof. Dr. Özdemir, çalışma kapsamında üç ayrı örnek üzerinde çalıştıklarını söyledi. Özdemir, "Civil peyniri önce klasik üretim tarzıyla ürettik. İkinci örnekte ise, pastörize süte peynir altı suyu kattık. Üçüncü örnekte ise, çiğ süte peynir altı suyu kattık ve sütü asitlendirdik. Her üç örnek üzerinde devam eden çalışmalarla mikropların tamamen ortadan nasıl kaldırılabileceğine dair yolları tespit edeceğiz. Bu proje, Civil Peynir açısından da büyük önem taşıyacak." şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.