1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çiftçi tohum derdinde
Çiftçi tohum derdinde

Çiftçi tohum derdinde

Buğdayda en yüksek yeterlilik derecesinin yüzde 111,7 olarak açıklandığı ülkemizde, geçimini tarım ve hayvancılıkla idame ettiren Kars köylüsü, tohumluk ithal buğdayı 2 lira 20 kuruştan, yerli buğdayı ise 1 lira 60 kuruştan satın alıyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ 

Kars’ta uzun süren kışın sona ermesinin ardından üretici yine tohum derdine düştü. Nisan ayının sonunda bile tarlalarını sürmek için kar yağışı ve yağmurlardan aman bekleyen Kars köylüsü, zahireciden tohumluk arpayı 1 lira 20 kuruş, yulafı 1 lira 20 kuruş ile 1 lira 70 kuruş ve korungayı 5 TL ile 6 TL’den satın alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) verilerine göre ise; toplam tahıl ürünlerinde 2017-2018 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesini yüzde 98 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Yapılan açıklamada ayrıca toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesinin ide yüzde 111,7, yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesinin de yüzde 90,2 olduğu bildirildi. Bu açıklamaya göre arpa ile buğdayda üreticinin kendi kendine yeter durumda olduğunun ortaya çıkarmasına karşın, Kars köylüsü yine de ne ekip ne biçeceğini kara kara düşünüyor. Tohum, gübre, diğer girdiler, mevsim şarlarının yanı sıra daha da önemlisi mazot fiyatlarının çok yüksek olması, çiftçiyi ektiğini biçemez hale getirirken, et fiyatlarının yüksek olmasına karşın hayvanlarını da satamayan Kars köylüsü perişan ve umutsuz bir şekilde baharın gelmesini bekliyor.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı 2018 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 15 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 19 lira, çeltik, pamuk için dekar başına 40 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 44 lira destek verdi. Yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği çerçevesinde dekara aspir, kanola, susama 4 lira, çavdar, tritikale, yulafa 6 lira, çeltik için 8 lira, arpa, buğday için 8,5 lira, fiğ, korunga, yem bezelyesine 20 lira, yer fıstığına 15 lira, yoncaya 30 lira, kuru fasulye, mercimek, nohut, soya için 20 lira, patates için 80 lira ödeme yapıldı.

Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ‘yüzde 50 sizden, yüzde 50 bizden, yüzde 100 sizin diyerek her zaman çiftçilerimizin yanında olacağız" sloganıyla uygulamaya koyduğu Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programını (KKYDP) hayata geçirdi. Bu kapsamda kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının yaratılması, basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasının hedeflenmesi amaçlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.